Mazda6 – reset komputera, radia, lusterek.

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez mkamosz » 21 lip 2017, 06:45

Hej,

Wczoraj chciałem wymienić panel sterowania szybami i lusterkami przy kierowcy w drzwiach.
Po odłączeniu akumulatora – strzelił jeden z bezpieczników (15) koło lewej nogi kierowcy pod kierownicą.
Wymieniłem go i można już było odpalić samochód.
Ze względu że kupiłem zły panel do sterowania drzwiami -poskładałem drzwi boczek itd...

Wtedy zauważyłem że komputer pokładowy nie pokazuje mi temperatury, nawiewu, danych dotyczących radia i godziny + dodatkowo mam mazdę z nawigacją orginalną i ona też nie działa (wyświetlacz). Przyciski wokoło niej są podświetlone ale sam wyświetlacz – czarny.

Dodatkowo zauważyłem że lusterka nie można ich ustawiać i nimi sterować jak silnik jest odpalony.
Po wyłączeniu silnika ale przekręceniu kluczyka w momencie jak zapalą się wszystkie kontrolki wtedy lusterka działają i działa ich składanie.
Po uruchomieniu silnika lusterka przestają działać.

Reasumując po włączeniu silnika – komputer nie pokazuje żadnych informacji – nawigacja (czarny ekran), brak możliwości sterowania lusterkami.
Szyby, nawiewy, klima itp ... działają.

Ktoś coś ?
Przypuszczam że trzeba te rzeczy zresetować ale jak ?

Dopisano 21 lip 2017, 21:05:

Pomogła wymiana bezpiecznika.
Pod kierownicą koło lewej nogi kierowcy.
Nie pamiętam numerka ale był to bezpiecznik odpowiadający za składanie lusterek.
Wymiana tego uruchomiła lusterka komputer i radio.
mkamosz