Znaczna różnica przebiegu pomiędzy wskazaniem licznika i komputera

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez netrunner » 14 kwi 2014, 20:37

Kilka dni temu byłem na przeglądzie mojej Mazdy po 100 tys km (samochód ma prawie pięć lat).
Jestem pierwszym właścicielem tego samochodu, kupiłem go w Polsce w ASO.
Przegląd robiłem poza ASO u lokalnego mechanika (jak dotąd poza jednym przypadkiem (*) serwisowałem samochód w ASO).

Przy odbiorze mechanik zapytał mnie czy jestem pierwszym właścicielem samochodu bo zauważył że wskazanie licznika przebiegu z komputera (po podłączeniu się wejściem diagnostycznym) wskazuje około 160 tys km (czyli 60 tys więcej w porównaniu z licznikiem na zegarze).

Czy spotkaliście się może z taką sytuacją. Skąd taka różnica?

Mechanik przypuszcza (przepraszam za niefachowy język, ale tak to zapamiętałem) że sterownik/moduł z mojego samochodu mógł być przeniesiony do innego samochodu (np. w celu przetestowania) i tam odczytany przebieg został zapamiętany.

Pozdrawiam.

(*) Ten jedyny przypadek to przegląd w lokalnym warsztacie po 60 tys km (ale uczestniczyłem w tym przeglądzie, w sensie, przez cały czas przyglądałem się pracy mechanika).
netrunner