Wymiana zewnętrznego lusterka – jak to zrobić?

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez artek77 » 25 cze 2013, 16:52

Właśnie wymieniłem lusterko. Zajęło mi to około 20min. Czynność ta jest dość prosta, aczkolwiek trzeba uważać aby nie połamać plastikowych zaczepów. Myślę, że żadna fotorelacja jest niepotrzebna bo wymiana jest naprawdę prosta. Oto kolejność:

1. Najpierw demontujemy plastikową (tą z tweeterem) osłonkę wewnątrz auta. Trzeba robić to delikatnie zaczynając od rogów osłony, delikatnie podważając ciągnąć w kierunku kierownicy. Zaczepy same się wypinają.

2. Następnie wypinamy kostkę pinową. W zależności od rodzaju lusterka (elektryczne, elektrycznie zamykane, podgrzewane, z kierunkowskazem) może być np. 6-pinowe, 7 pinowe itd.

3. Kolejną czynnością jest odkręcenie trzech śrubek mocujących lusterko do drzwi. Po odkręceniu lusterko samo odchodzi, tylko trzeba uważać aby nie spadło na ziemię, więc trzeba je przytrzymać drugą ręką.

I to wszystko. Zakładamy nowe lusterko i montujemy je w odwrotnej kolejności. Mam nadzieję, że komuś się przyda ta prosta instrukcja i zaoszczędzi około 30zł (jak nie więcej!) za wymianę w serwisie.
Forumowicz

Od: 5 wrz 2012, 18:48
Auto: Mazda 3 BN HB 2017
2.0 SkyActiv-G 120KM 6MT SkyEnergy Jet Black + Led + Navi
oraz
Mazda 2 DJ 2015
1.5 Sky-Activ G 5MT
Deep Crystal Blue
oraz
Mazda 5 CW 2012 Navi
2.0 Petrol 6MT 150 KM Brilliant Black