Parowanie lamp w M6 GH. Czy to normalne?
domin1979 napisał(a):tylne lampy
Moja nowa Mazda 6 "wyjechała z tłumu"... http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.php?t=59909&start=0
- Od: 4 lut 2006, 00:00
- Auto: M6 '08 GH 2.5 MZR TOP
Mi facet ze Szparagowej w Łodzi mówił, że parę wymieniali ze względu na parowanie, nawet w aucie demonstracyjnym. Czy to na 100% akcja serwisowa nie wiem... ale problem raczej znany.tarkan napisał(a):pytajnik? kto wymieniał tylne lampy?pytajnik
Parujące lampy podlegają wymianie na gwarancji, podobnie jak wcześniej w RX-8. Paweł pisał o aktualizacji softu (AFS i Bluetooth).
Juz nie .... jest nowa nota serwisowa.domin1979 napisał(a):Z tego co wiem to wymieniają tylne lampy (parowanie)
Serwis Mazdy Warszawa ( specjalizacja mazda nie mylić z autoryzacją :) ) http://www.autojaksa.com.pl Piaseczno ul. Sękocinska 19 ZAPRASZAMY
Nie wymieniaja lamp – jeszcze nie wiedzą jak z tego wybrnąć , nowe tez parują ... trzeba zgłosic i czekac , moja tylna lewa tez ma ten problem szczegolnie po myciu samochodu.
Serwis Mazdy Warszawa ( specjalizacja mazda nie mylić z autoryzacją :) ) http://www.autojaksa.com.pl Piaseczno ul. Sękocinska 19 ZAPRASZAMY
Pytanie z kategorii banalnych: zaparowała mi tylna lampa (ta część na bagażniku, reszta jest sucha). Przejmować się tym czy nie? Otworzyć i pozwolić wodzie wyparować czy olać? Co może być przyczyną? Wszystko wygląda na szczelne.
- Od: 7 mar 2011, 19:00
- Auto: M6 MZR-CD 2.0 kombi 2008
mi w sumie rzadko ale czasami parowaly tylne lampy, raz nawet mialem wode ale to byla moja wina bo dosc ostro je potraktowalem myjka cisnieniowa bo chcialem ten caly nalot usunac na rogach lamp. Kiedys czyatlem na necie ze jezeli masz wode w srodku to musza wymienic, natomiast jezeli tylko para to nic z tym nie zrobia.
lukabrx napisał(a):Otworzyć i pozwolić wodzie wyparować czy olać? Co może być przyczyną? Wszystko wygląda na szczelne.
nowe lampy nie sa szczelne...

jest to juz otwarta konstrukcja... z odpowietrznikami i moga (maja prawo) parowac...
inna sytuacja jest jak znajduje sie woda w srodku... wiem, ze takie lampy ASO wymienia...
Arkana , Renault , Mii
byly: 323, Tribute, M6, M2, M5, Toledo, Mii, Rapid...
Potwierdzam... bez wody nie wymienią
Parowanie wg serwisu może wystąpić, powodem jest zła cyrkulacja powietrza.
U mnie czasem parowały tylne lampy w klapie, delikatny paseczek na dole gdy po obfitym deszczu
pojawiało się ostre słoneczko...
Serwis pokazał mi zdjęcia zaparowanych lamp tylnych, przednich, różne modele aut...
i stwierdził, że mazda nie uznaje tego za usterkę ....
Miałem problem z kluczykiem ... nie otwierał centralnego, serwis uznał gwarancję i w 1,5 godziny wymieniono mi "bebechy" dwóch kluczyków, moduł i jakąś wiązkę kabli.
Parowanie wg serwisu może wystąpić, powodem jest zła cyrkulacja powietrza.
U mnie czasem parowały tylne lampy w klapie, delikatny paseczek na dole gdy po obfitym deszczu
pojawiało się ostre słoneczko...
Serwis pokazał mi zdjęcia zaparowanych lamp tylnych, przednich, różne modele aut...
i stwierdził, że mazda nie uznaje tego za usterkę ....
Miałem problem z kluczykiem ... nie otwierał centralnego, serwis uznał gwarancję i w 1,5 godziny wymieniono mi "bebechy" dwóch kluczyków, moduł i jakąś wiązkę kabli.
- Od: 16 kwi 2011, 16:30
- Auto: M6 2.0D 140KM Dynamic
Mam kolejną niewiadomą. dzisiaj pierwszy raz myłem auto i okazało się że do tylnych lamp dostaje się woda i uchodzi dołem, zastanawiam się czy ten typ tak ma ijest to ok czy warto by to reklamować... dodatkowo przedni reflektor paruje, jak to wygląda u Was>?
trochę Wam marudzę ale auto ma 3mc gwarancji i chciałbym rozwiązać ewentualne problemy za wczasu.
wracajac do spalania, po pierwszym tescie wyszlo ze komputer zaniża około 0,5l na 100km, czy komuś udało się wyregulować jakoś wskazania? ukryre opcje trip komputera nie działają w tym modelu...
z góry dzięki za pomoc
trochę Wam marudzę ale auto ma 3mc gwarancji i chciałbym rozwiązać ewentualne problemy za wczasu.
wracajac do spalania, po pierwszym tescie wyszlo ze komputer zaniża około 0,5l na 100km, czy komuś udało się wyregulować jakoś wskazania? ukryre opcje trip komputera nie działają w tym modelu...
z góry dzięki za pomoc
- Od: 9 mar 2012, 17:32
- Auto: Mazda 6 1.8 TS 2008
raki napisał(a):bo mam kolejną niewiadomą. dzisiaj pierwszy raz myłem auto i okazało się że do tylnych lamp dostaje się woda i uchodzi dołem, zastanawiam się czy ten typ tak ma ijest to ok czy warto by to reklamować
reklamować koniecznie. Dodam tylko, że rozmowy o parowaniu lamp już były
![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
-
Kamil
Sprawdź dokładnie czy dostaje się do lampy czy pod lampęraki napisał(a):do tylnych lamp dostaje się woda i uchodzi dołem
Podłaczając tester diagnostyczny można ustawić zaniżanie lub zawyżanie wskazania spalania. 15% w górę lub w dół jak kto woliraki napisał(a):komputer zaniża około 0,5l na 100km, czy komuś udało się wyregulować jakoś wskazania?
raki a sprzęgiełko przy pompie Vacum Ci nie grzechocze?
smile napisał(a):Sprawdź dokładnie czy dostaje się do lampy czy pod lampęraki napisał(a):do tylnych lamp dostaje się woda i uchodzi dołem
wizualnie wyglądało że do lampy aczkolwiek woda była tylko na dole, wię c może faktycznie szła pod lampą... ale jest kilka robaków w środku więc tak czy tak są chyba nie szczelne>?
- Od: 9 mar 2012, 17:32
- Auto: Mazda 6 1.8 TS 2008
Lampy nigdy nie są hermetyczne – zawsze jest umożliwiony obieg powietrza wewnątrz.
Jak możesz zrób foto tych lamp i robaków – Mazda ma specyficzne lampy, tak jakby z podwiniętym rantem co czasami powoduje złudzenie, że coś jest w lampach a tak na prawdę jest pod lampami
Jak możesz zrób foto tych lamp i robaków – Mazda ma specyficzne lampy, tak jakby z podwiniętym rantem co czasami powoduje złudzenie, że coś jest w lampach a tak na prawdę jest pod lampami
smile napisał(a):Lampy nigdy nie są hermetyczne
no moze inaczej... kiedys byly...
teraz juz stosuje sie lampy otwarte... jest o tym gdzies tutaj... trzeba poszukac
Arkana , Renault , Mii