SRS – Problemy i zapytania.
1, 2
Witam,to moj pierwszy post na tym forum.Tydzien temu kupilem mazde 6 2008r.Auto bezwypadkowe-sprawdzone.Problem polega na tym,ze miga mi kontrolka air bag,dwa migniecia-sekunda przerwy i znow dwa migniecia.Czy jest jakas metoda diagnostyki tej mazdy np:elm327?wiem,ze podobny temat istnieje na forum,ale glownie dotycza starszej generacji mazdy.Dziekuje.
- Od: 23 cze 2011, 21:09
- Auto: MAZDA 6 GH 2009 2.0 benzyna
muniekwawa napisał(a):podobny temat istnieje na forum,ale glownie dotycza starszej generacji mazdy
Kody są identyczne
ok wiec 22 czujnik zabezpieczajacy: wyjscie zwarte do zasilania-taki pokazuje mi blad :moze mi ktos mi to wytlumaczyc po polsku gdzie szukac przyczyny?
Witam. Też mam podobny problem w swojej Maździe. W innym wątku jest napisane żeby sprawdzić połączenie na kostkach, ale czy nie spowoduje czasem wystrzelenia poduszek ? Może najpierw odłączyć akumulator, czy to nie dezaktywuje poduszek ? 

Waldek91 napisał(a):Może najpierw odłączyć akumulator
wszystkie tego typu czynnosci robimy na rozlaczonym aku...
Arkana , Captur , Mii
byly: 323, Tribute, M6, M2, M5, Toledo, Mii, Rapid...
Witam,sprawa rozwiazana wystarczylo podociskac kostki pod fotelami-wyswietlalo ko 22... 
witam nie dawno w mojej mazdzie rocznik 2008 2l benzyna (auto kupione i użytkowane w Anglii)
pojawił się problem najpierw zapaliły się kontrolki od poduszek a teraz przestały działać kontrolki pasów z przodu,na tylnej kanapie czujniki działają prawidłowo.Czy ktoś się spotkał z takim problemem ,zaczyna siadać elektryka czy może to normalne w tych modelach z góry dzięki za wszystkie pomysły pozdrawiam
Edit by mod:
Spis wszystkich kodów błędów dostępny tutaj
pojawił się problem najpierw zapaliły się kontrolki od poduszek a teraz przestały działać kontrolki pasów z przodu,na tylnej kanapie czujniki działają prawidłowo.Czy ktoś się spotkał z takim problemem ,zaczyna siadać elektryka czy może to normalne w tych modelach z góry dzięki za wszystkie pomysły pozdrawiam
Edit by mod:
Spis wszystkich kodów błędów dostępny tutaj
- Od: 11 sty 2011, 02:26
- Auto: to moje auta
mazda 6 2008 2l
honda civic type r 2002r
bmw e92 325 2007r
adasko69 napisał(a):witam
witamy
adasko69 napisał(a):w mojej mazdzie rocznik 2008 2l benzyna (auto kupione i użytkowane w Anglii)
no dobrze, ze napisales... ale lepiej uzupelnic swoj profil uzytkownika... bedzie latwiej
adasko69 napisał(a):pojawił się problem najpierw zapaliły się kontrolki od poduszek a teraz przestały działać kontrolki pasów z przodu,na tylnej kanapie czujniki działają prawidłowo.Czy ktoś się spotkał z takim problemem ,zaczyna siadać elektryka czy może to normalne w tych modelach
nie, nie jest to normalne zachowanie M6 GH...
jakie kody bledow wyskakuja? bo chyba byles na komputerze... odczytac je?
no bo to w koncu jest Twoje bezpieczenstwo...
ps. masz PW
Arkana , Captur , Mii
adasko69 napisał(a):człowiek zaganiany nie ma czasu na nic jutro podjadę do salonu na kompa
skad jestes? nadal Twoj profil jest pusty...
moze mieszka ktos w poblizu ciebie...
Arkana , Captur , Mii
A ja miałem podobną sytuacje. Pojechałem do mazdy, mówię o co chodzi a koleś do mnie "czy odkurzał pan ostatnio samochód", zdziwiony ale w sumie to tak odkurzałem, a on do mnie to proszę poruszać kablem pod siedzeniem kierowcy.
Se myślę jechałem taki kawałek do ASO a ten do mnie żebym kabelkami poruszał.
No ale nic nie zostało tylko spróbować i..... kurcze pomogło
- Od: 11 lis 2011, 12:50
- Auto: Mazda 6 Kombi
2.2 SkyActiv
2016
Dokładnie, zrób jak kolega Adamczyk radzi. Ja ostatnio miałem podobną sytuację, migała kontrolka poduszki i wyświetlała błąd 22. Pomogło odłączenie akumulatora i po dociskanie wszystkich kostek pod siedzeniem kierowcy i pasażera. Mam nadzieję nie powróci przez jakiś czas ten problem, gdyż miałem już tak wcześniej. Wystarczyło że ktoś fotel przestawił i wyskakiwał błąd poduszki. Spróbuj poruszać i powinno pomóc, ale radze odłączyć aku bo różnie może być

adasko69 napisał(a):człowiek zaganiany nie ma czasu na nic jutro podjadę do salonu na kompa
no i jakie wiesci?
jakie sa zarejestrowane kody?
Arkana , Captur , Mii
Adamczyk napisał(a):A ja miałem podobną sytuacje. Pojechałem do mazdy, mówię o co chodzi a koleś do mnie "czy odkurzał pan ostatnio samochód", zdziwiony ale w sumie to tak odkurzałem, a on do mnie to proszę poruszać kablem pod siedzeniem kierowcy.
I ja też tak miałem pewnego dnia – migała kontrolka airbagu, wystarczylo poruszać kablem pod siedzeniem kierowcy. Widzę że to częsta przypadłość
- Od: 21 kwi 2011, 21:52
- Auto: Mazda 6 GH 2.0 147 KM
FSM Polski Fiat 126p 1983r.
powiem tak w salonie nie mieli czasu żeby podłączyć do kompa maja przedzwonić w następnym tygodniu i dać znać kiedy mogą zabrać auto, kablami ruszałem pod fotelem kierowcy i pasażera wypinałem i wpinałem kostki odłączyłem aku na 45 min i błędy poduszek dalej są i czujniki pasów dalej nie działają
także pozostaje tylko czekać na sprawdzanie na kompie
także pozostaje tylko czekać na sprawdzanie na kompie
- Od: 11 sty 2011, 02:26
- Auto: to moje auta
mazda 6 2008 2l
honda civic type r 2002r
bmw e92 325 2007r
adasko69 napisał(a):w salonie nie mieli czasu żeby podłączyć do kompa
moze sam zobacz jak "blyska sie" kontrolka poduszek zanim zapali sie na stale?
mruga? czy nie?
Arkana , Captur , Mii
adasko69 napisał(a):świeci cały czas nie miga ani nic tylko cały czas świeci
kiepsko jeśli świeci cały czas
wskazuje to na prawdopodobne uszkodzonie jednostki SRS – jakaś plaga ostatnio (Continental się nie popisał)
warto pojechać do ASO i zażądać naprawy w ramach Good Will-u, kwestie bezpieczeństwa to dość drażliwy temat, więc powinno się udać
newbie napisał(a):warto pojechać do ASO i zażądać naprawy w ramach Good Will-u, kwestie bezpieczeństwa to dość drażliwy temat, więc powinno się udać
moze masz racje... warto zaryzykowac
Arkana , Captur , Mii
1, 2