Skrzypienie fotela kierowcy.
pewnie ja jeździ to jest ok, a skrzypieniem się w ogóle nie przejmuje (tylko jakie skrzypienie), byle by się coś nie urwało:)
jak na razie nie ma co zgłaszać a ASO
ale postaram się przed końcem gwarancji ich nawiedzić czyli za ponad 2 lata
jak na razie nie ma co zgłaszać a ASO
ale postaram się przed końcem gwarancji ich nawiedzić czyli za ponad 2 lata
Ostatnio edytowano 15 paź 2011, 11:35 przez polak900, łącznie edytowano 1 raz

chmooreck napisał(a):Ja już olałem skrzypienie... był raz robiony, wydawało mi się, że jest ok, ale teraz dalej sobie lubi skrzypnąć.
To u Ciebie zaczęło trzeszczeć? Wcześniej pisałeś że nie trzeszczy... u mnie JESZCZE cisza.
-
Kamil
Kamil napisał(a):chmooreck napisał(a):Ja już olałem skrzypienie... był raz robiony, wydawało mi się, że jest ok, ale teraz dalej sobie lubi skrzypnąć.
To u Ciebie zaczęło trzeszczeć? Wcześniej pisałeś że nie trzeszczy... u mnie JESZCZE cisza.
Bardziej jakby skóra się o coś ocierała, muszę się trochę poruszać, żeby wywołać.
Ja myślę, że fotel skrzypi tylko u cięższych kierowcach
Przed kupnem swojej Mazdy, gdy koleś (jakieś ponad 120kilo) z serwisu przy jeździe testowej (podczas sprawdzania auta) wsiadał do samochodu, fotel wyraźnie trzeszczał. Jeżeli ja siadam nic takiego nie słychać. Ale ważę tylko 80kg.
Przed kupnem swojej Mazdy, gdy koleś (jakieś ponad 120kilo) z serwisu przy jeździe testowej (podczas sprawdzania auta) wsiadał do samochodu, fotel wyraźnie trzeszczał. Jeżeli ja siadam nic takiego nie słychać. Ale ważę tylko 80kg.
- Od: 29 lip 2011, 21:25
- Auto: Mazda 6 2009 MZR-CD 2.2 Sport 185KM
Popo napisał(a):Ja myślę, że fotel skrzypi tylko u cięższych kierowcach![]()
hmm... może być, u mnie, gdy się celowo, energicznie ruszam, mocno opieram się o oparcie to tak jakby poskrzypywało. Ale w "normalnych" warunkach, na razie, nie skrzypi.
-
Kamil
Prawda jest taka, że na fotel jest specjalna informacja serwisowa i jeśli skrzypią to należy się do niej zastosować (wymienia się wtedy jakieś drobiazgi na gwarancji). Jeśli doradca serwisowy się nie orientuje w temacie to problem.
chmooreck napisał(a):Bardziej jakby skóra się o coś ocierała, muszę się trochę poruszać, żeby wywołać.
skora ociera sie o te plastikowe elemenety w ktore wchodza nogi zaglowkow, wystaczy psiknac jakims smarem albo zrobic sobie mala materialowa podkadke i po sprawie.
mam pytanie czy udalo sie wam pozbyc przeskakiwania/takie "pyk"/ fotela kierowcy na bardziej ostrych zakretach bo u mnie mimo wizyty w aso nadal cos przeskakuje takze wole juz sie nie opierac jak szybciej zakrecam? wkurza mnie to i nie wiem czy znowu jechac do aso w krk czy to bedzie stracony czas?
- Od: 23 mar 2011, 09:04
- Auto: 2.0 mzr-cd 2009
Z początku przeskakiwanie jest małe ale w trakcie jeżdżenia materiał się osłabia co znaczy że się rozszerza prowadzenie od fotela.
U mnie fotel od kierowcy nie dawno wypad z prowadzenia.
Za słaby materiał w tych Mazdach i to nie jeden mechanik mi powiedział, jedyna rada przewiercić w bolcach (są dwa z przodu) pod fotelem otwory i włożyć zawleczki.
Pozdrawiam
U mnie fotel od kierowcy nie dawno wypad z prowadzenia.
Za słaby materiał w tych Mazdach i to nie jeden mechanik mi powiedział, jedyna rada przewiercić w bolcach (są dwa z przodu) pod fotelem otwory i włożyć zawleczki.
Pozdrawiam
- Od: 16 mar 2011, 14:57
- Auto: Mazda 6 2.0 MZR CD (GH) 2008r.
dekster napisał(a):U mnie fotel od kierowcy nie dawno wypad z prowadzenia.
usunięto mi tą usterkę w ASO w Zadarze (HR)... jak zobaczyłem ile to by miało mnie kosztować
gdybym nie miał gwarancji..... 3450 Kun
ładnie sobie zagrywają z MM
- Od: 16 kwi 2011, 16:30
- Auto: M6 2.0D 140KM Dynamic
Witam, chłopy mam takie pytanko, czy wyciągał ktoś z Was siedzenie kierowcy z waszej Madzi? bo mnie coś chrupnęło w siedzeniu i mam wrażenie tak jakby coś pękło bo teraz mi się ono rusza jedną stroną podczas jazdy, regulacja wysokości(ręczna) i wszystkie inne funkcje regulacji działają. Jak ktoś przerabiał taki temat to proszę o pomoc. Dzięki, pozdrawiam.
@relim1 miałem podobny problem – fotel kierowcy zrobił się bujany. U mnie pękło jakieś mocowanie w podstawie fotela – samochód jest jeszcze na gwarancji, więc pojechałem do ASO i wymienili.
Ważne jest to, że nie trzeba było wymieniać całego fotela tylko jakiś kawałek konstrukcji pod spodem.
Ważne jest to, że nie trzeba było wymieniać całego fotela tylko jakiś kawałek konstrukcji pod spodem.
- Od: 11 sie 2010, 23:42
- Auto: Mazda 6 GH 2.2 Diesel Kombi wersja Sport
relim1 napisał(a):Witam, chłopy mam takie pytanko, czy wyciągał ktoś z Was siedzenie kierowcy z waszej Madzi? bo mnie coś chrupnęło w siedzeniu i mam wrażenie tak jakby coś pękło bo teraz mi się ono rusza jedną stroną podczas jazdy, regulacja wysokości(ręczna) i wszystkie inne funkcje regulacji działają. Jak ktoś przerabiał taki temat to proszę o pomoc. Dzięki, pozdrawiam.
dumdum napisał(a):@relim1 miałem podobny problem – fotel kierowcy zrobił się bujany. U mnie pękło jakieś mocowanie w podstawie fotela – samochód jest jeszcze na gwarancji, więc pojechałem do ASO i wymienili.
Widziałeś ten kawałek konstrukcji? ...... bo Mazda GH ma fotele na prowadnicach które zabezpieczone są czterema zatrzaskowymi podkładkami które się wyrabiają na bolcach. Miałem ten sam przypadek
- Od: 16 mar 2011, 14:57
- Auto: Mazda 6 2.0 MZR CD (GH) 2008r.