wracam do tematu sygnalizacji zapiętych pasów, gdyż ta nie miła niespodzianka dotknęła i mnie. Błędna sygnalizacja zapięcia pasów na tylnej kanapie spowodowana może być urwaniem przewodów wychodzących z klamry, w którą wpina się pas. W moim przypadku na wskaźniku, pasażer po prawej stronie zawsze miał zapięty pas (niezależnie czy pas był wpięty, czy też nie). Szczególnie denerwowało to moje dziecko, które zajmuje to miejsce. Poczytałem i postanowiłem zająć się problemem. Dla kolegów o słabszych nerwach powiem, że sprawa jest raczej prosta i mnie naprawa zajęła ok. 30 min. Oczywiście warto przed rozpoczęciem prac przygotować parę elementów i zaopatrzyć się w odpowiednie narzędzia: lutownica, narzędzie do ściągania izolacji z kabli (jako zamiennik może być ostry nożyk, obcinaczki do kabli, cyna, przygotowane wcześniej kabelki, gdyby zaszła konieczność przedłużenia urwanych kabelków).
Kolejne kroki:
1. Zdejmujemy osłony śrub mocujących siedzisko tylnej kanapy (w moim przypadku jej prawej części) fot.1.
2. Odkręcamy śruby i podnosimy siedzisko (wówczas mamy plac naszych robót przygotowany) fot.2 i fot.3. Przepraszam za bałagan ale tam siedzi moja pociecha – Mały Nieporządek to jej drugie imię
3. Znajdujemy nieszczęsne kabelki (na pewno tam są, co najwyżej jedne mogą być ukryte w taśmie mocującej klamrę do nadwozia, drugie przy samej klamrze) fot.4.
4. Łączymy urwane kable najlepiej przy pomocy lutownicy. (sposób łączenia kabli prawdopodobnie nie ma znaczenia, oczywiście należy łączyć kabel od strony klamry z kablem z urwanej wiązki, ja zlutowałem kable w sposób przypadkowy i wszystko zadziałało, jeżeli coś byłoby nie tak, należy przelutować kable na krzyż, jeżeli to nie pomaga niestety wizyta w serwisie). Po zlutowaniu chowamy kabelki do środka taśmy mocującej klamrę fot.5.
5. Opuszczamy siedzisko, zakręcamy śruby mocujące, zakładamy osłony i po robocie samochodzik jak nowy.
Powodzenia