Dołączę się do dyskusji. U mnie wskazania kompa jeśli chodzi o spalanie średnie są zaniżone o ok. 0,5 l.
Tzn., że spala mi średnio 6,5 a pokazuje, że średnie spalanie to 6,0. Przy oszczędnej jezdzie wychodzi ok. 6 natomiast przy szybkiej jezdzie na trasie bez trudu wciaga 7-7,5 l/100km
Spalanie: wskazania komputera
Wru napisał(a):Normalna jazda w trasie (120 – 160km/h) trzeba liczyć 8l/100km
bardzo ekonomiczne auto

mx5 (1,8) ok.1000kg – 8 to mi żre jak nie przekroczę 100, nie wspominając o hondzie (1,6) gdzie jazda do 100 = 8-9l
to wszystko trasa
Chyba w dobrym wątku, choć nie zamierzam pisać o rozierznosciach komputer – dystrybutor.
Mam pytanie do osób lepiej już Szóstki znających. W skrócie jestem niezadowolony ze spalania mojego auta.
Dane auta w profilu, ale przypomnę – Kombi 2010 2.0 MZR 155 KM.
Dane z podręcznika to spalanie w mieście rzędu 9,6 l. Mi po zastosowaniu eco-jazdy udało sie zejść do 9 l. Tu wiec pełna rewelacja, spokojna jazda, ale jak trzeba to przyciskam.
Problem jest z jazda na trasie. Producent podaje 5.6 wiec liczyłem ze 6-6,5 bedzie realne. Niestety. Niezależnie od tego czy samochód zaladowany czy pusty, nie udało mi sie zejść poniżej 7.1...
Ostatnio trochę poszalalem i było 8.2. Zastanawiam sie kurcze czy to normalne.
Jak próbowałem eco jazdę na trasie to jechałem do 120 km/h, przyspieszalem dynamicznie, ale bez przesadzania i robienia sobie z każdego postoju 1/4 mili....
Nie wiec czy z tym silnikiem jest cos nie tak, ze jes taka rozbieżność....
P.s. Tempomat, to nie jest najbardziej eknomiczne w eksploatacji urządzenie...
Mam pytanie do osób lepiej już Szóstki znających. W skrócie jestem niezadowolony ze spalania mojego auta.
Dane auta w profilu, ale przypomnę – Kombi 2010 2.0 MZR 155 KM.
Dane z podręcznika to spalanie w mieście rzędu 9,6 l. Mi po zastosowaniu eco-jazdy udało sie zejść do 9 l. Tu wiec pełna rewelacja, spokojna jazda, ale jak trzeba to przyciskam.
Problem jest z jazda na trasie. Producent podaje 5.6 wiec liczyłem ze 6-6,5 bedzie realne. Niestety. Niezależnie od tego czy samochód zaladowany czy pusty, nie udało mi sie zejść poniżej 7.1...
Ostatnio trochę poszalalem i było 8.2. Zastanawiam sie kurcze czy to normalne.
Jak próbowałem eco jazdę na trasie to jechałem do 120 km/h, przyspieszalem dynamicznie, ale bez przesadzania i robienia sobie z każdego postoju 1/4 mili....
Nie wiec czy z tym silnikiem jest cos nie tak, ze jes taka rozbieżność....
P.s. Tempomat, to nie jest najbardziej eknomiczne w eksploatacji urządzenie...
To i tak zazdroszczę tego 7.1 (pewnie poruszałeś się w mocno żółwim tempie). Wracając ostatnio z nart ze Szwajcarii (przez niemieckie piękne autostrady), po przeliczeniu wszystkich kosztów wyszło mi 9.6 
obecnie, mnie spala średnio 8-8,3 (na wszystkich odcinkach razem)
nie kasowałem kompa od zakupu samochodu
przy kupnie pokazywał mi nawet 15 l ale po przejechaniu 1000 km spalanie ustabilizowało się na poziomie 8-8,3 l co jak dla mnie jest dobrym wynikiem
przy takim spalaniu sporo wyprzedzam i nie cackam się, dla mnie samochód ma jechać.
kiedyś wyliczę sobie na piechotę to spalanie, zobaczymy ile wyjdzie.
co do spalania które producent podaje to już dawno nie wierzę w ich wyliczenia.
jak na benzynę to moje spalania uważam za b. dobre.
miałem diesela wcześniej który palił średnio 2 l mniej (dla mnie tylko 2 litry)
więc różnicy nie ma zbyt dużej
nie kasowałem kompa od zakupu samochodu
przy kupnie pokazywał mi nawet 15 l ale po przejechaniu 1000 km spalanie ustabilizowało się na poziomie 8-8,3 l co jak dla mnie jest dobrym wynikiem
przy takim spalaniu sporo wyprzedzam i nie cackam się, dla mnie samochód ma jechać.
kiedyś wyliczę sobie na piechotę to spalanie, zobaczymy ile wyjdzie.
co do spalania które producent podaje to już dawno nie wierzę w ich wyliczenia.
jak na benzynę to moje spalania uważam za b. dobre.
miałem diesela wcześniej który palił średnio 2 l mniej (dla mnie tylko 2 litry)
więc różnicy nie ma zbyt dużej

w moim diselku 2,2 – przy dość agresywno-dynamicznym stylu jazdy mam wyniki 6-6,8.
można zrobić mniej – kwestia dynamicznego wkręcania na obroty-myślę
jeżdżę mieszanie : trasy i miasto
można zrobić mniej – kwestia dynamicznego wkręcania na obroty-myślę
jeżdżę mieszanie : trasy i miasto
Moja była madzia:
http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.php?t=37454
i obecna:
http://img21.imageshack.us/img21/1189/dsc04933aaaa.jpg
http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.php?t=37454
i obecna:
http://img21.imageshack.us/img21/1189/dsc04933aaaa.jpg
- Od: 18 maja 2007, 08:28
- Auto: Mazda 6 GH 2,2 185PS
no nie wiem, nie wiem
mój ON pali średnio 8 literków.
Jak na Pb to prawie "nic" nie pali.

mój ON pali średnio 8 literków.
Jak na Pb to prawie "nic" nie pali.
A ja lubię swoją Madzię........ :) czasami, a czasami nie
- Od: 2 wrz 2008, 15:24
- Auto: było Mazda 6 black wer GH `08 2.0 Diesel 6MT kołka 17", przebieg 138000, Bose etc.
od 21.04.2016 jest Mazda 6 GJ sedan black`16 diesel 2.2l -175 KM 6MT SkyPassion