Nie działa klima, dmuchawa, pulsuje podświetlenie panelu klimy – GH 2.0 LF

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez Sebaa75 » 26 maja 2026, 20:00

Hello,

pojawił się taki problem i póki co nie bardzo wiem jak do tego podejść...

Nie działa wentylator, klima, ogrzewanie szyby tylnej. Po włączeniu świateł mijania podświetlenie przycisków na panelu klimy miga. Włączenie np. wentylatora czasem jakby zadziała – tzn. słychać "piknięcie", ale wentylator nie startuje. Natomiast pojawia się dźwięk przypominający "klepanie" przekaźnika i dochodzi on jakby z okolic pod schowkiem, tam gdzie jest dmuchawa i filtr kabinowy. Wtedy na wyśieltaczu środkowym pojawiają się i znikają symbole nawiewu i jego prędkości.

WhatsApp Image 2026-05-26 at 20.02.29.jpeg

Na zaznaczonych przyciskach po włączeniu świateł mijania czy pozycyjnych podświetlenie pulsuje, miga czy jak to nazwać.

WhatsApp Image 2026-05-26 at 20.02.30 (1).jpeg

Gdzieś z tej okolicy wskazanej strzałką dochodzi cykliczne ciche stukanie po włączeniu wentylatora lub klimy. Wentylator, klima, przełącznik trybu nawiewu czy ogrzewanie szyby nie zadziała od razu po wciśnięciu przycisku tylko trzeba kilka razy nacisnąć i za którymś razem pojawi się sygnał dźwiękowy.

WhatsApp Image 2026-05-26 at 20.02.30 (2).jpeg

Jak już uda się to niby uruchomić to na środkowym panelu pojawiają się symbole nawiewu, zadana prędkość tryb A/C ale ta część wyświetlacza też miga. Pozostała część wyświetlacza pracuje normalnie. Jakieś podpowiedzi czego i gdzie szukać. Sprawdziłem wszystkie bezpieczniki, poprawiłem i docisnąłem przekaźniki w skrzynce bezpieczników pod maską. Sprawdziłem i docisnąłem wtyczki w tym panelu regulacji klimy, odpiąłem i wpiąłem ponownie moduł bluetooth.

Jakieś pomysły, podpowiedzi co jeszcze i gdzie sprawdzić? Z góry dzięki.

Pozdrawiam
Forumowicz

Od: 27 paź 2012, 19:23
Auto: Mazda 6 GH 2.0 PB '08 Kombi
Mazda 2 DY 1,4 PB '06
Yamaha TDM 900 '07

Postprzez airbob » 27 maja 2026, 11:53

Witam
Ja bym obstawiał:
1. problem ze stabilnością zasilania panelu klimatyzacji, może to dotyczyć plusa zasilania jak i masy
2. uszkodzenie samego panelu sterującego klimatyzacją
3. zatarty wentylator, można do testów go odłączyć.
Naprawa WZMACNIACZY BOSE, Wyświetlaczy m6, Toyota Avensis
Naprawa ZMIENIAREK (także wysyłkowo) m3,m6,rx8,cx7,cx9 i inne
Wyjścia RCA do zewnętrznego wzmacniacza. Płyta startowa do nawigacji GH
kontakt 503304123
http://www.mazdaspeed.pl/forum/search.php?st=0&sk=t&sd=d&sr=posts&keywords=podz*+airbob*
Sprzedam oryginalny moduł zmieniarki na 6CD do mazdy 3 i 6, montaż
Żarówki podświetlenia klimatronika
kontakt 503304123
Forumowicz

Od: 18 gru 2007, 09:55

Postprzez Sebaa75 » 31 maja 2026, 20:21

Hello,

dzięki za odpowiedź i naprowadzenie, prawdopodobnie to będzie problem zasilania lub braku masy. Chwilowo zdarza się, że wszystko pracuje normalnie i nagle problem wraca. Wentylator nie jest zatarty, bo wtedy pracuje normalnie. Panel też ma w chwili "przytomności" pełną funkcjonalność. Pozostaje szukanie, gdzie jest jakieś słabe połączenie czy coś w tym stylu.
Pozdrawiam
Forumowicz

Od: 27 paź 2012, 19:23
Auto: Mazda 6 GH 2.0 PB '08 Kombi
Mazda 2 DY 1,4 PB '06
Yamaha TDM 900 '07