w natłoku tematów nie moge znaleźć nic na temat programowania kluczyka wiec pozwole sobie zalożyć nowy temat
mam kluczyk 'scyzoryk' , ale od tygodnia nie mogę otworzyć bagażnika kluczykiem – drzwi i centralny zamek działa ok.
podejrzewam że rozkodowałem kluczyk, bo raz chciałem otworzyć bagażnik przy włączonym silniku i naciskałem długo przycisk, gdy kluczyk był w stacyjce i chyba się rozkodowało, bo mniej więcej od tego momentu przestało działać. teraz wiem ze bagażnik może się otworzyć tylko jak jest zaciągniety ręczny przy właczonym silniku, ale kluczyk już jest rozkodowany.
W związku z powyższym mam pytanie czy można jakoś zakodować ponownie ten kluczyk ? ewentualnie jak wynika z postów powyżej może być zbieg okolicznosci i trzeba wymienić baterię, ale czy moge to zrobić samemu, czy to też potem trzeba jakoś programowac żeby działał kluczyk, sam klucz mam tylko 1 wiec boje się cokolwiek zrobić, żeby potem działał.
otwieranie bagażnika kluczykiem
Strona 1 z 1
Jeżeli pozostałe przyciski działają prawidłowo i otwierasz samochód z pilota, to wątpię, aby kluczyk się rozkodował. Już prędzej podejrzewałbym uszkodzenie styku w pilocie. Otwieranie bagażnika przyciskiem na klapie działa?
Czyli siłownik otwierający zamek jest sprawny i w zasadzie tutaj kończą się moje pomysły. Skoro siłownik działa po naciśnięciu przycisku na klapie to:
1. albo nie dostaje sygnału otwarcia zamka z centralki zamka <--przerwa pomiędzy centralką a zamkiem – uszkodzony kabel?
2. albo centralka nie dostaje sygnału otwarcia <-- problem z kluczykiem – uszkodzony przycisk otwierania bagażnika?
Masz tylko jeden kluczyk, sytuacja niewygodna, a wręcz niebezpieczna; zainwestowałbym w drugi kluczyk, dzięki czemu rozwiążesz oba problemy jednocześnie – będziesz miał zapasowy plus, jeżeli z nowego kluczyka będzie działało/nie działało otwieranie to wykluczysz lub potwierdzisz opcje wypisane powyżej.
Wymianę baterii można robić samemu, nie powoduje to rozkodowania kluczyka. Jest gdzieś na forum info, jak to robić, jak wymieniałem baterie w swoim kluczyku to postępowałem wg opisu i wszystko poszło bez problemów.
1. albo nie dostaje sygnału otwarcia zamka z centralki zamka <--przerwa pomiędzy centralką a zamkiem – uszkodzony kabel?
2. albo centralka nie dostaje sygnału otwarcia <-- problem z kluczykiem – uszkodzony przycisk otwierania bagażnika?
Masz tylko jeden kluczyk, sytuacja niewygodna, a wręcz niebezpieczna; zainwestowałbym w drugi kluczyk, dzięki czemu rozwiążesz oba problemy jednocześnie – będziesz miał zapasowy plus, jeżeli z nowego kluczyka będzie działało/nie działało otwieranie to wykluczysz lub potwierdzisz opcje wypisane powyżej.
Wymianę baterii można robić samemu, nie powoduje to rozkodowania kluczyka. Jest gdzieś na forum info, jak to robić, jak wymieniałem baterie w swoim kluczyku to postępowałem wg opisu i wszystko poszło bez problemów.
Strona 1 z 1