Mam Problem ze swoją Madzią
Dziwna Praca wentylatorów
Strona 1 z 1
Witam serdecznie Mazdowiczów .
1.8 120KM GH LPG otóż od paru dni kiedy spadła temperatura poniżej -3 stopni mam taki problem . Gdy auto osiągnie 90 stopni już i jest dobrze rozgrzane potrafi nagle załączyć wentylator i zamiast ciepłego powietrza zaczyna lecieć zimne , dodam iż temperatura cały czas jest 90 stopni . Nie wiem co robić i gdzie szukać przyczyny dziękuję serdecznie za wszystkie podpowiedzi.
- Od: 18 lis 2014, 16:54
- Auto: Mazda 6 2008 – 2012 r 1.8 120 KM Hatchback
no tak by to wyglądało ale ani na wyświetlaczu się nie pojawiają kontroli że klima jest włączona ani po uruchomieniu klimy i jej wyłączeniu też nie przestaje 
Włącz klimę.
Czy możesz ustawić temperaturę klimy i system działa zgodnie z ustawieniami?
Czy jednak nadal "robi swoje"?
ps. napisz jaką masz klimatyzację...
Czy możesz ustawić temperaturę klimy i system działa zgodnie z ustawieniami?
Czy jednak nadal "robi swoje"?
ps. napisz jaką masz klimatyzację...
Arkana , Captur , Mii
byly: 323, Tribute, M6, M2, M5, Toledo, Mii, Rapid...
Janusz626 napisał(a):lub zapowietrzonego układu chłodzenia.
Obstawiam zapowietrzenie... tylko z jakiej przyczyny? Tam powinien być płyn FL22...
Arkana , Captur , Mii
Możliwe, obstawiam na pierwszy ruch sprawdzenie układu chłodzenia pod względem braków lub wycieków z układu chłodzenia i/lub jego odpowietrzeniem, dlatego zapytałem o wcześniejsze ewentualne problemy z LPG, chociaż nie wiemy jakie ono jest;)
Witam was a więc nic nie wiem co dokładnie może być auto dziś pojechało na holu do mechanika
ponieważ nagle gdy jechałem temp. skoczyła do max prawie i nie dało się nic zrobić . Nie miałem problemu z instalacją LPG po założeniu jej wszystko było ok i tak nagle gdy temp zaczęła spadać poniżej 0. taki klops . mechanik mówił tylko że to może być termostat ( podobno często w tych mazdach pękają łopatki termostatu i takie cyrki się dzieją ) albo pompa wody . Jak się czegoś dowiem to od razu was powiadomię wszystkich .
Piotrek2008 napisał(a):nagle gdy jechałem temp. skoczyła do max prawie i nie dało się nic zrobić .
Raczej przegrzałeś silnik...
Piotrek2008 napisał(a):podobno często w tych mazdach pękają łopatki termostatu i takie cyrki się dzieją ) albo pompa wody.
Nie są to elementy "sypiące się" w Mazdach...
Jeżeli termostat coś trafi, to raczej silnik będzie niedogrzany, a nie przegrzany... Brak płynu w układzie chłodzenia szybko doprowadzi wskazówkę do czerwonego pola...
Arkana , Captur , Mii
Przypuszczam, obyś miał tylko ubytki płynu chłodniczego w układzie.
Wczesne reakcja z wysoką wskazówką temperatury, może Cię uratować od wysokich kosztów.
Prawdopodobnie nie będzie tak źle, ale to się dopiero okaże u mechanika ;(
Wczesne reakcja z wysoką wskazówką temperatury, może Cię uratować od wysokich kosztów.
Prawdopodobnie nie będzie tak źle, ale to się dopiero okaże u mechanika ;(
Witam serdecznie dawno mnie nie było tu
ale już wracam do sprawy .
Odebrałem swoją madzie po naprawie i wszystko wyjaśnione
wszystkie usterki usunięte
mianowicie cała awaria mogła powstać przez uszkodzony napinacz paska . Mechanik wymienił napinacz , pasek klinowy , wymienił pompę wody na lepszą z większymi łopatkami oraz termostat . I tu powstały schody nie mógł nigdzie zamówić termostatu nawet w serwisie mazdy w Łodzi tekst pana jak zadzwoniłem do mazdy bo nie wierzyłem " Możemy panu zamówić z Japonii czas oczekiwania do miesiąca "
udało się ściągnąć termostat z Forda jest taki sam jak w Fordzie Mondeo MK4 . Układ odpowietrzony i teraz wszystko gra
Przy zimnym silniki i temp. na dworku 3 stopnie z auta leci już po niecałej minucie cieplutkie powietrze
Usterki
Napinacz – auto stało bardzo długi czas elementy w napinaczu uszkodziły się .
Rozszarpany pasek klinowy – przez uszkodzony napinacz .
Uszkodzona pompa wody lekko się pociła – przez nieprawidłowe napędzanie jej
Termostat – przywarły metalowe elementy w nim nie otwierał
Dziękuję wszystkim za każde porady
Odebrałem swoją madzie po naprawie i wszystko wyjaśnione

Usterki
Napinacz – auto stało bardzo długi czas elementy w napinaczu uszkodziły się .
Rozszarpany pasek klinowy – przez uszkodzony napinacz .
Uszkodzona pompa wody lekko się pociła – przez nieprawidłowe napędzanie jej
Termostat – przywarły metalowe elementy w nim nie otwierał
Dziękuję wszystkim za każde porady
Strona 1 z 1