Czujnik tempertury zewnętrznej
Strona 1 z 1
Hej, wiecie moze gdzie jest zlokalizowany sensor temperatury zewnetrznej ? Wczesniej nie zwrocilem na to uwagi, ale czy to normalne, ze jak stalem w korkach pokazywal mi temperature 28 stopni, jak sie rozpedzilem spadlo do 23 stopni, a na zewnatrz bylo 17. W poprzednim aucie chodzilo to zdecydowanie lepiej.
Ostatnio edytowano 1 lis 2011, 00:50 przez misiektoja, łącznie edytowano 1 raz
Czy ktoś wie gdzie w naszych Mazdach zamontowany jest czujnik temperatury zewnętrznej? Zwariował mi termometr i pokazuję mi bardzo wysokie temperatury np. 40 stopni
. Temperatura "jeździ" i czasem jest ok, więc podejrzewam, że to tylko gdzieś styki się zawilgociły podczas wczorajszej wizyty na myjni. Sprawa jest o tyle poważna, że przez ten czujnik głupieje też klima i jak się ręcznie nie reguluje klimy to zasuwa lodowatym powietrzem.
Może ktoś już się spotkał z podobnym problemem? Z góry dzięki za pomoc.
Może ktoś już się spotkał z podobnym problemem? Z góry dzięki za pomoc.
- Od: 11 sie 2010, 23:42
- Auto: Mazda 6 GH 2.2 Diesel Kombi wersja Sport
Rajek – dzięki za pomoc, ale czegoś nie rozumiem. Czujnik temperatury zewnętrznej wewnątrz samochodu? Może źle się zrozumieliśmy – mi chodziło o temp. zewnętrzną – tą co się wyświetla na zegarach obok przebiegu. Może Cię zmyliło, bo pisałem o klimie, ale niestety przez złe wskazania temp zewnętrznej klima też wariuje 
- Od: 11 sie 2010, 23:42
- Auto: Mazda 6 GH 2.2 Diesel Kombi wersja Sport
Dobrze cie zrozumiałem też mnie to trochę zastanawia ale tak to wygląda ze on jest wewnątrz. Tak jak pisałem wcześniej, czujnik temp wewnętrznej jest na wysokości pokretel kilmy taka kratka, a zewnętrznej prawyw róg kokpitu na podszybiu.
ps. klima wykorzystuje ten czujnik na podszybiu kiedy jest w trybie auto, dostaje info o temp otoczenia. Może jeszcze jest cos podłączone do tego czujnika na zewnątrz?
ps2. sprawdź grill czy w dolnych jego partiach nie ma jakiegoś czujnika.
Tapatalk 2
ps. klima wykorzystuje ten czujnik na podszybiu kiedy jest w trybie auto, dostaje info o temp otoczenia. Może jeszcze jest cos podłączone do tego czujnika na zewnątrz?
ps2. sprawdź grill czy w dolnych jego partiach nie ma jakiegoś czujnika.
Tapatalk 2
- Od: 30 mar 2012, 18:24
- Auto: M6 Sport 2.0 MZR-CD 2008
za grilem , a przed chlodnica byl wszedzie montowany do tej pory...
tylko roznilo sie wysokoscia montazu:
w jednych modelach na dole wlotu do chlodnicy, a w innych w polowie wysokosci...
Dopisano Cz, 31 sty 2013, 22:52:
sprawdz jego styki
tylko roznilo sie wysokoscia montazu:
w jednych modelach na dole wlotu do chlodnicy, a w innych w polowie wysokosci...
Dopisano Cz, 31 sty 2013, 22:52:
sprawdz jego styki
Czujnik jest faktycznie z przodu za grillem, przed chłodnicą. Też miałem problem po ok. 50kkm, bo mocno zawyżał temperaturę przez co klima szalała, w serwisie wymienili na nowy. Teraz po raz kolejny czujnik mi pewnie padł (właśnie stuknęło mi 100kkm) bo znów zawyża – dziś pokazywał +12. Temperatura nie jest stabilna i ma tendencję do "pływania", ale zazwyczaj daleka jest od wskazań rzeczywistych. Początkowo myślałem, że to od soli, z tym, że to trudno stwierdzić.
Czy te czujniki które są oferowanie w fox-ie w Rzeszowie za 155 PLN będą pasować. Czy można wymienić go samemu czy trzeba jechać do serwisu? Super jakby ktoś mógł pomoc coś w tym temacie.
Czy te czujniki które są oferowanie w fox-ie w Rzeszowie za 155 PLN będą pasować. Czy można wymienić go samemu czy trzeba jechać do serwisu? Super jakby ktoś mógł pomoc coś w tym temacie.
-
mpigua
dodam tylko, że pasują czujniki od innych modeli: (*):
Mazda2 (DE), Mazda3 (BK), Mazda5 (CR), Mazda CX-5, Mazda CX-7
(*) – zanim kupisz używkę należy ją porównać ze swoim starym czujnikiem temperatury...
Mazda2 (DE), Mazda3 (BK), Mazda5 (CR), Mazda CX-5, Mazda CX-7
(*) – zanim kupisz używkę należy ją porównać ze swoim starym czujnikiem temperatury...
Witam,u mnie tez nie pokazuje temperatury zewnetrznej ale czujnik jest tylko nie ma przewodu który mam do niego podłączyć.Gdzie mogę znaleść tą wiązkę z tym przewodem,gdzie ona idzie,bo w okolicy czujnika nic nie mogę namierzyć.Pozdrawiam
- Od: 7 mar 2014, 22:05
- Auto: Mazda3 1.6 diesel 2006r.
Powinien "iść" od górnej belki nad grilem w dół... Na tej belce jest główna wiązka... dobrze ją sprawdź... jak były kable, to będą po nich ślady
Witam,
Mam podobny problem jak kuchcik78, tzn nie mam przewodów oraz nie mam czujnika temperatury zewnętrznej.
W kabinie oczywiście nie pokazuje mi temperatury otoczenia.
Za to znalazłem jakiś odcięty przewód podłączony do wtyczki w okolicach zamka maski, zdjęcia:
https://photos.app.goo.gl/pRmnd3sVMcH891R48
Wiecie może co to może być?
A jakby ktoś mógłby zobaczyć skąd dokładnie powinna wychodzić ta wiązka to byłbym bardzo wdzięczny.
Może kolory kabli na wtyczce by też coś dały.
Pozdrawiam i z góry dzięki za pomoc.
Po analizie tych przewodów wydaje mi się,że ktoś kombinując wcześniej przy moim samochodzie podłączył mikrostyk przy zamku maski zamiast czujnika temperatury
a ten odcięty kabel jest tym właściwym do wspomnianego wcześniej mikrostyku – tylko jak to zweryfikować?
Jak bym mógł to prosiłbym również o schemat instalacji dla tego mikrostyku czy czujnika otwarcie maski.
Jest tak jak napisałem wyżej. Czujnik do kupienia z wtyczką, a krańcówka do podłączenia, choć odezwał mi się alarm i nie wiem czy nie zostawić jej rozłączonej bo rozwiązania z alarmem nie znalazłem do tej pory.
Temat zamknięty.
Mam podobny problem jak kuchcik78, tzn nie mam przewodów oraz nie mam czujnika temperatury zewnętrznej.
W kabinie oczywiście nie pokazuje mi temperatury otoczenia.
Za to znalazłem jakiś odcięty przewód podłączony do wtyczki w okolicach zamka maski, zdjęcia:
https://photos.app.goo.gl/pRmnd3sVMcH891R48
Wiecie może co to może być?
A jakby ktoś mógłby zobaczyć skąd dokładnie powinna wychodzić ta wiązka to byłbym bardzo wdzięczny.
Może kolory kabli na wtyczce by też coś dały.
Pozdrawiam i z góry dzięki za pomoc.
Po analizie tych przewodów wydaje mi się,że ktoś kombinując wcześniej przy moim samochodzie podłączył mikrostyk przy zamku maski zamiast czujnika temperatury
Jak bym mógł to prosiłbym również o schemat instalacji dla tego mikrostyku czy czujnika otwarcie maski.
Jest tak jak napisałem wyżej. Czujnik do kupienia z wtyczką, a krańcówka do podłączenia, choć odezwał mi się alarm i nie wiem czy nie zostawić jej rozłączonej bo rozwiązania z alarmem nie znalazłem do tej pory.
Temat zamknięty.
- Od: 30 sty 2011, 23:11
- Auto: Była: MAZDA 626 2.0 DiTD 90KM 1998
Jest: MAZDA 6 2.2 163KM 2011
Strona 1 z 1