Odczytywanie informacji z portu OBDII
Ja mam 323 z 2001 i nie wiem który może zadziałać prawidłowo. Mam też w domu 626 z 1998 i Civica z 1996. Myślicie że ten drugi będzie najlepszy
- Od: 6 lip 2008, 14:21
- Auto: Mazda 323F BJ 2,0 DITD 2001
Na pewno ten drugi jest bardziej popularny i myślę, że większość userów to ma. Nie słyszałem, żeby z czymś to nie działało.
Dziekuje, juz kupiłem
- Od: 6 lip 2008, 14:21
- Auto: Mazda 323F BJ 2,0 DITD 2001
Witam,
Opisze wam moje perypetie z ELM'em:
Najpierw kupiłem go ze złączem USB, podłączyłem do mojej mazdy, a z drugiej strony do tableta (overmax dual drive) z zainstalowanym torque pro i w ogóle się nie połączył do elma po wielu probach (oczywiscie ustawilem aby torque łączył się po usb, ale gdzieś wyczytałem że torque ma problemy po usb) i w koncu go sprzedałem.
Następnie kupilem ELM 327 po BT i zainstalowalem na Galaxy S III mini torque pro. Po filmikach, forach czytałem tyle, że już byłem pewny, że będzie wszystko działać, a tu jednak nie. Mam ciągle problem z połączeniem się interfejsu do ECU, przewaliłem wszystkie protokoły, poprzestawiałem praktycznie wszystkie opcje i za każdym razem próbowałem się łączyć od nowa i po 2h opadły mi ręce.
Czy ma ktoś gdzieś jakieś informacje albo może opisać dokładnie która opcja ma być jak ustawiona albo ma ktoś jakieś sugestie?
Moja mazda to GH 2008 2.0 MZR-CD kombi
Opisze wam moje perypetie z ELM'em:
Najpierw kupiłem go ze złączem USB, podłączyłem do mojej mazdy, a z drugiej strony do tableta (overmax dual drive) z zainstalowanym torque pro i w ogóle się nie połączył do elma po wielu probach (oczywiscie ustawilem aby torque łączył się po usb, ale gdzieś wyczytałem że torque ma problemy po usb) i w koncu go sprzedałem.
Następnie kupilem ELM 327 po BT i zainstalowalem na Galaxy S III mini torque pro. Po filmikach, forach czytałem tyle, że już byłem pewny, że będzie wszystko działać, a tu jednak nie. Mam ciągle problem z połączeniem się interfejsu do ECU, przewaliłem wszystkie protokoły, poprzestawiałem praktycznie wszystkie opcje i za każdym razem próbowałem się łączyć od nowa i po 2h opadły mi ręce.
Czy ma ktoś gdzieś jakieś informacje albo może opisać dokładnie która opcja ma być jak ustawiona albo ma ktoś jakieś sugestie?
- Od: 10 cze 2012, 22:22
- Auto: Mazda 6 GH 2.0 MZR-CD Black ALU
Borg napisał(a): Czy ma ktoś gdzieś jakieś informacje albo może opisać dokładnie która opcja ma być jak ustawiona albo ma ktoś jakieś sugestie?
Czytal kolega ten watek?
Jest tutaj nawet filmik co I jak ustawic
tapatalk 2
sprawdz z innym telefonem.
Borg napisał(a):oglądałem go naście razy, na bierząco jak siedziałem w samochodzie i dalej jest problem.
Może różnica między 2011 a 2008 i innym silnikiem to powoduje?
...ja oprócz wpisania kodu 1234 do sparowania telefonu z elmem nic więcej nie musiałem kombinować, wszystko dalej samo się połączyło....
Wysyłane z mojego HTC Vision za pomocą Tapatalk 2
Sprawdź tak jak radzi zielony110. Jak kupiłem swój moduł to łączył się z moim telefonem (HTC Sensation), ale nie działało. Sprawdzałem później na Samsungu ACE i też nie chciało działać. Myślałem już, że ten ELM po BT to jakiś szmelc, a przypadkiem po jakimś czasie sparowałem z Galaxy Nexusem i śmiga aż miło, więc telefon/OS ma znaczenie. Wszystkie telefony były na Androidzie, tylko wersje sytemu się różniły – nie działało na Androidzie 2.3 a na 4.0 śmigało, ale nie jestem pewien, czy winny był hardware telefonu, czy wersja software'u.
- Od: 11 sie 2010, 23:42
- Auto: Mazda 6 GH 2.2 Diesel Kombi wersja Sport
dumdum napisał(a):Wszystkie telefony były na Androidzie, tylko wersje sytemu się różniły – nie działało na Androidzie 2.3 a na 4.0 śmigało, ale nie jestem pewien, czy winny był hardware telefonu, czy wersja software'u.
...mój HTC DesireZ-Andek 2.3.3 z Sense 2.1-chodzi bez problemu z Elm-em... czy to GH GY czy BK zawsze jest połączenie.
Wysyłane z mojego HTC za pomocą Tapatalk 2
Ja sprawdzałem na 2 telefonach i jest OK.
Ostatnio złapałem w ciągu 30 km 2 błędy P0421 Warm up Catalyst Efficiency Below Threshold (bank 1)
z Freeze Frame temperatura na kacie 702 C
Więc albo czujnik zdechł, albo katalizator, albo zatankowałem podłe LPG (coś może być, bo tuż po zatankowaniu wyraźnie zamuliło, a wkrótce wyszły błędy) Zobaczę jak wypale zbiornik ( o ile nie dziurę w kacie)...
Z tym, że diagnostyka Torque coś mówi na temat problemów z o2 sensor (Incomplete)
Ostatnio złapałem w ciągu 30 km 2 błędy P0421 Warm up Catalyst Efficiency Below Threshold (bank 1)
z Freeze Frame temperatura na kacie 702 C
Więc albo czujnik zdechł, albo katalizator, albo zatankowałem podłe LPG (coś może być, bo tuż po zatankowaniu wyraźnie zamuliło, a wkrótce wyszły błędy) Zobaczę jak wypale zbiornik ( o ile nie dziurę w kacie)...
Z tym, że diagnostyka Torque coś mówi na temat problemów z o2 sensor (Incomplete)
- Od: 14 maja 2012, 17:16
- Auto: Mazda 6 GH Sport 2.5
Niestety, wnioskuje, że albo elm albo coś nie tak ze złączem, próbowałem przez pare programów na androidzie na dwóch komórkach i ciągle szuka protokołów, ale nie poddam się
Spróbuje jeszcze na HTC i pożyczyć jakiś inny elm327 ostatecznie podjade do Mysłowic i zobaczymy co powiedzą.
btw. czy po zmianie oleju serwis łączy się przez obd2? czy jakoś inaczej?
Spróbuje jeszcze na HTC i pożyczyć jakiś inny elm327 ostatecznie podjade do Mysłowic i zobaczymy co powiedzą.
btw. czy po zmianie oleju serwis łączy się przez obd2? czy jakoś inaczej?
napięcie myśle, że na pewno jest skoro elm świecił, a olej wymieniałem jakiś miesiąc temu więc wina jest albo po stronie elm'a albo komórek które testowałem
..cd elm na pewno dobry, właśnie go przetestowałem na VW Touranie z 2006 roku, podłączył się przez galaxy s 3 mini i zwykłym galaxy s 3 bez problemów, po czym spróbowałem do mojej mazdy podpiąć się przez galaxy s 3 i to samo..ciągle szuka odpowiedniego protokołu
..cd elm na pewno dobry, właśnie go przetestowałem na VW Touranie z 2006 roku, podłączył się przez galaxy s 3 mini i zwykłym galaxy s 3 bez problemów, po czym spróbowałem do mojej mazdy podpiąć się przez galaxy s 3 i to samo..ciągle szuka odpowiedniego protokołu