Wymiana łożyska

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez ziemex » 17 kwi 2013, 14:25

Witam

od pewnego czasu słyszę w prawym tylnym kole lekkie huczenie lub szumienie. Na stacji mechanicy powiedzieli,że to łożysko... Chciałbym zapytać bo może ktoś się już z tym spotkał, czy posiadacie schemat tylnego zawieszenie, jak to roz/złożyć. Chcieliśmy zrobić to sami bo akurat mamy dobre warunki do tego typu akcji. <faja>

Może też macie jakieś swoje wskazówki z wymiany łożyska, którymi warto się podzielić.
Dzięki z góry!
Forumowicz

Od: 26 lut 2013, 21:54
Auto: Mazda 6 GH, MZR, 1.8 Pb, L8 120KM, Rocznik'08.

Postprzez ziemex » 21 kwi 2013, 00:19

Witam wszystkich

wczoraj końcu wymieniłem łożyska po obu stronach zawieszenia tylnego. Efekt jest taki ze jednostajne szumienie zniknęło. Jedno z wymienionych łożysk ( lewe) miało bardzo duży luz drugie natomiast po ściągnięciu okazało się że też kwalifikuje się do wymiany. Wybrałem łożyska (oczywiście z piastą) japońskiej firmy BTR cena 591 za sztukę Na koniec wykonałem jeszcze geometrię tylnej osi, która wykazała że ustawienie tylnej osi odbiega od normy. Czas trwania całej operacji w warunkach domowych to około 4 godzinki z przerwą na kilka kawę i wizytę na geometrii.
Forumowicz

Od: 26 lut 2013, 21:54
Auto: Mazda 6 GH, MZR, 1.8 Pb, L8 120KM, Rocznik'08.