Parowanie szyb mazda 6 GH
1, 2
Witam
panowie czy jest jakis sposob aby uniknac parowania przedniej szyby.Nie dzieje sie tak zawsze lecz przy ostatniej pogodzie coraz czesciej,przy czym nie wszystkie samochody sasiadow maja taki problem.Nie ma reguly czy po nocnym postoju,czy po trasie.Czasami jest tak mocno iz sie skrapla i scieka po szybie.
Probowalem wszystkiego, jezdzic z klima,bez ,zamkniety obieg,otwarty,gasic bez ogrzewania i z wlaczonym.Zadnych rezultatow.
Filtr sprawdzony,wnetrze suche i pozostaje mi stwierdzenie iz ten typ tak ma.
Kolega ma rok mlodsza i ma ten sam problem.
Jakies sugestie mile widziane.
Poprawiłem nazwę tematu. Marian
panowie czy jest jakis sposob aby uniknac parowania przedniej szyby.Nie dzieje sie tak zawsze lecz przy ostatniej pogodzie coraz czesciej,przy czym nie wszystkie samochody sasiadow maja taki problem.Nie ma reguly czy po nocnym postoju,czy po trasie.Czasami jest tak mocno iz sie skrapla i scieka po szybie.
Probowalem wszystkiego, jezdzic z klima,bez ,zamkniety obieg,otwarty,gasic bez ogrzewania i z wlaczonym.Zadnych rezultatow.
Filtr sprawdzony,wnetrze suche i pozostaje mi stwierdzenie iz ten typ tak ma.
Kolega ma rok mlodsza i ma ten sam problem.
Jakies sugestie mile widziane.
Poprawiłem nazwę tematu. Marian
Ostatnio edytowano 8 sty 2013, 21:59 przez Marianek, łącznie edytowano 1 raz
Powód: Poprawa nazwy tematu
Powód: Poprawa nazwy tematu
- Od: 6 mar 2012, 03:48
- Auto: M6 GH MZR-CD 2.0 Sport
Black bad\''/girl
michuu napisał(a):pozostaje mi stwierdzenie iz ten typ tak ma.
watpliwe.
Ja takze bym obstawial na filr kabinowy i sprawdzil, czy nie masz gdzies pod dywanikami stojacej wody.
Czasami woda w/pod dywanikiem objawia sie parowaniem szyb.
U mnie takie zjawisko jak sciekanie wody po szybach nie wystepuje.
P.S. Moze to i dziwne stwierdzenie, ale czy masz tylna polke w bagazniku
Pytam, bo czasem jej brak powoduje wieksze niz zazwyczaj "przechodzenie" wody w powietrzu do wnetrza kabiny.
zielony110 napisał(a):michuu napisał(a):pozostaje mi stwierdzenie iz ten typ tak ma.
watpliwe.
Ja takze bym obstawial na filr kabinowy i sprawdzil, czy nie masz gdzies pod dywanikami stojacej wody.
P.S. Moze to i dziwne stwierdzenie, ale czy masz tylna polke w bagazniku
Filtr kabinowy wymieniony 4miechy temu i wyglada dobrze obecnie – sprawdzone.
Dywaniki suche pod ,nad ,wokol takze.
Polke tylna posiadam.
Black bad\''/girl
michuu napisał(a):wymieniony 4miechy temu i wyglada dobrze obecnie
a jak zmieniles filtr, to tez tak miales
Jak by auto malo jezdzilo i na krotkich odcinkach, to moze woda pozostaje gdzies w systemie.
Jedyne co mi przychodzi na mysl to sprawdzenie, czy odprowadzenie wody z klimy jest drozne.
zielony110 napisał(a):czy odprowadzenie wody z klimy jest drozne
taka rurka w komorze silnika...

czy na pelnej klimie "cieknie" tamtedy woda?
Podczas jazdy wciskaj przycisk "grzanie" przedniej szyby. Wtedy nawiew idzie Ci na szybę i delikatnie na boczne szybki. I to tyle. Ten typ tak ma.
- Od: 5 wrz 2012, 18:48
- Auto: Mazda 3 BN HB 2017
2.0 SkyActiv-G 120KM 6MT SkyEnergy Jet Black + Led + Navi
oraz
Mazda 2 DJ 2015
1.5 Sky-Activ G 5MT
Deep Crystal Blue
oraz
Mazda 5 CW 2012 Navi
2.0 Petrol 6MT 150 KM Brilliant Black
zielony110 napisał(a):a jak zmieniles filtr, to tez tak miales
Jak by auto malo jezdzilo i na krotkich odcinkach, to moze woda pozostaje gdzies w systemie.
Jedyne co mi przychodzi na mysl to sprawdzenie, czy odprowadzenie wody z klimy jest drozne.
Przed wymiana i po zdarzalo sie iz szyba zaparowala ale mam wrazenie ze nasililo sie to ostatnio,pogoda takze ma na to wplyw ale trudno mi to zaakceptowac.
Bedzie chwilka to sprawdze odprowadzenie wody.
artek77 napisał(a):Podczas jazdy wciskaj przycisk "grzanie" przedniej szyby. Wtedy nawiew idzie Ci na szybę i delikatnie na boczne szybki. I to tyle. Ten typ tak ma.
Praktycznie caly czas mam takie ustawienie.Probowalem z klima,tryb ECO i bez,jedyna roznica to na klimie czas odparowywania jest krotszy.
Black bad\''/girl
to wlacz tryb "auto" i ... zalaczy sie klima na automatyczny nawiew i tryb Eco klimatyzacji...
nastepnie wylacz i wlacz sama klime...
w efekcie bedziesz mial automatyczne sterowanie nawiewami i zalaczona pelna klimatyzacje...
ja trybu Eco nie trawie... jest to tylko oszustwo, ze cos (paliwo) oszczedzasz, a wody z kabiny to i tak nie odprowadzi...
nastepnie wylacz i wlacz sama klime...
w efekcie bedziesz mial automatyczne sterowanie nawiewami i zalaczona pelna klimatyzacje...
ja trybu Eco nie trawie... jest to tylko oszustwo, ze cos (paliwo) oszczedzasz, a wody z kabiny to i tak nie odprowadzi...
Witam wszystkich,
Mam maly klopot otoz paruja mi strasznie szyby a przewaznie gdy wlacze klimatyzacje a po jakims czasie x wylacze i wlacze sam nawiew. Po prostu tragedia, filter kabinowy wymieniony. Czy caly czas uzywac klimy ? – to bez sennsu. Pozdrawiam,
Połączyłem z istniejącym tematem. Marian
Mam maly klopot otoz paruja mi strasznie szyby a przewaznie gdy wlacze klimatyzacje a po jakims czasie x wylacze i wlacze sam nawiew. Po prostu tragedia, filter kabinowy wymieniony. Czy caly czas uzywac klimy ? – to bez sennsu. Pozdrawiam,
Połączyłem z istniejącym tematem. Marian
- Od: 31 lip 2007, 09:50
- Auto: Mercedes E250
Przy wyłączonej klimatyzacji musisz mieć włączony napływ powietrza z zewnątrz.
Jeśli dalej tak będzie w 90% musisz szukać źródła wilgoci w aucie.
Spróbuj wtedy ułożyć gazety zmielone w kulkę,powinny ja pochłonąć.
Jeśli dalej tak będzie w 90% musisz szukać źródła wilgoci w aucie.
Spróbuj wtedy ułożyć gazety zmielone w kulkę,powinny ja pochłonąć.
"Życie jest jak badziewie na kole – raz na górze, a raz na dole."
Sprzedam, Ford Fokus tytanium 2013, PB.klik w link
Sprzedam, Ford Fokus tytanium 2013, PB.klik w link
-
Zoom -Zoom from Belgium
- Od: 26 mar 2010, 14:31
- Auto: Było CP,
Była M6 GH
Jest MX-5NBfl
Jest M3 BM Sport 2.2 Diesel Sedan.
Wspolczesna klima nie ma za wiele wspolnego ze stara klimatyzacja... raczej jest bardziej urzadzeniem utrzymujacym ogolnie poprawne warunki klimatyczne... m.in. wyciaganie wilgoci, czy dogrzewanie wnetrza I odparowywanie szyb...
Dlatego mozna I powinno sie ja uzywac
Tapatalk2
Dlatego mozna I powinno sie ja uzywac
Tapatalk2
mazda6 napisał(a):wylacznie mam wlaczony nawiew z zewnatrz. Tylko gdzie szukac tej wody, pod dywanikami sucho
W związku z tym że napatrzyłem się już jak w ASO potrafią wymieniać filtry kabinowe (nie chce generalizować ale niestety to jest nagminne), w swojej postanowiłem od nowości sam zmieniać filtr kabinowy (Wy w 6-stkach chyba macie nawet łatwiej – u mnie to męka
Jak masz czas i chęci to zachęcam do tego żebyś sam się dobrał do filtra i parownika. Na wszelki wypadek dozbrój się w odkurzacz, sprężona powietrze i płyn do odkażania klimy np. Wurtha.

emilio
- Od: 18 maja 2009, 18:16
- Auto: speed3 '08
Co kazdego dnia masz je zaparowane ? U mnie tez zdarza sie , ze przedna szyba jest troche zaparowana, szczegolnie gdy temp zmienia sie z plusa na minusowa badz bliska zeru ale chwila nawiewu i wszystko znika.
U mnie jak wyżej, nawiew na szybę przednią i nic mi nie paruje, warunek obieg powietrza otwarty
W zimie mam zamknięte dwie centralne kratki nawiewu, a otwarte boczne i skierowane na szyby boczne
W ten sposób wszystko pięknie się odmraża i odparowuje, włącznie z tylną szybą (nie ma włączonego cały czas ogrzewania).
W zimie mam zamknięte dwie centralne kratki nawiewu, a otwarte boczne i skierowane na szyby boczne
W ten sposób wszystko pięknie się odmraża i odparowuje, włącznie z tylną szybą (nie ma włączonego cały czas ogrzewania).

1, 2