Witam wszystkich i proszę o poradę!
Jestem od 2 tygodni posiadaczem mazdy 6 w dieslu sport 2008 wersja angielska.
Ostatnio podczas jazdy w nocy nagle zgasło podświetlenie konsoli tzn radia i wszystkich pokręteł,
oraz podświetlenie zegarów zmieniło swój tryb oświetlenia.
( do tej pory miałem 4 pozycje w manetce oświetlenia ( off, auto, postój,drogowe )
gdy miałem na OFF zegary były podświetlone bardzo jasnym czerwonym kolorem – w nocy dosyć raziło a, w dzień super.
W kolejnych trzech pozycjach oświetlenie zegarów było ciemniejsze które było przyjemne w nocy ale w dzień średnio widoczne)
w momencie utracenia oświetlenia konsoli zegary świecą cały czas w trybie OFF czyli bardzo jasno na czerwono.
Oczywiście światła drogowe świecą się cały czas ( tzw wersja skandynawska opcja" auto" nie działa – z tym problemem się już zapoznałem na forum , należy wymienić moduł sterowania światłami itd)
Sprawdziłem bezpieczniki – wszystko ok
sprawdziłem podłączenie modułu sterowania świateł – wszystko ok
czy ktoś ma jakiś pomysł?
Problem z oświetleniem konsoli i zegarów
Strona 1 z 1
lukzyg napisał(a):( do tej pory miałem 4 pozycje w manetce oświetlenia (off, auto, postój, drogowe )
lukzyg napisał(a):Oczywiście światła drogowe świecą się cały czas
czy jestes pewien, ze swieca swiatla drogowe? przeciez nie wolno jezdzic caly czas na swiatlach drogowych... – oslepiasz innych...
wlasnie w wersji z running lights masz wlaczone swiatla, a podswietlenie zegarow zalezne jest od pory dnia (nasilenia swiatla zewnetrznego), albo jest jak w nocy (przygaszone), albo jak w dzien (rozjasnione)lukzyg napisał(a):tzw wersja skandynawska opcja" auto" nie działa
ps1.
lukzyg napisał(a):z tym problemem się już zapoznałem na forum , należy wymienić moduł sterowania światłami itd)
stare info masz... zapoznaj sie ponownie
ps2. czy nie wylaczyles sam tej regulacji podswietlenia czasem?
ps3. jezeli jestes z UK czy IRL, to zapraszam do naszego dzialu...
Arkana , Captur , Mii
byly: 323, Tribute, M6, M2, M5, Toledo, Mii, Rapid...
oki... jedno juz wyjasnione 
Wojtek napisał(a):czy nie wylaczyles sam tej regulacji podswietlenia czasem?![]()
Arkana , Captur , Mii
Zapomniałem jeszcze wspomnieć że:
– w momencie gdy zgasło oświetlenie konsoli przestawił (zresetował) się zegar
– jak otwieram drzwi i wchodzę do auta i zanim przekręcę kluczyk ( powitanie)w stacyjce podświetlenie zegarów i konsoli się świeci i w momencie odpalenia znowu konsola gaśnie i zegary świecą w trybie dziennym
podobny wątek już się pojawił ale nie było żadnej reakcji....nie wiem co teraz robić
jeżeli chodzi o przełącznik świateł w manetce tryb (off,auto,postojowe i mijania )
– tryb off – światła mijania świeca – zegary rozjaśnione
– tryb auto – światła mijania świecą – zegary przyciemnione
– tryb postojowe – światła postojowe świecą – zegary przyciemnione
– tryb mijania – mijania świecą – zegary przyciemnione
tak było u mnie do momentu gdy zgasło oświetlenie konsoli
– teraz zegary są Rozjaśnione cały czas.
Z tego co wiem ( chociaż to jest już inny wątek ) przeczytałem na forum aby działał tryb Auto tzn
aby światła mijania załączały się w zależności od natężenia światła i żeby w trybie OFF światła mijania były wyłączone należy :
– wymienić moduł sterowania światłami u mnie jest o symbolu GS1G 67890A z tego co wiem na GS1E 67890A znalazłem na e -bayu taki moduł za 70f
– ręcznie zastosować jakieś modyfikacje w tym module – coś nie dla amatorów takich jak ja
edit:
nie bardzo wiem jak mogłem wyłączyć sam tą regulację?....podświetlenie zgasło nagle, podczas jazdy w nocy, więc na pewno nic nie wyłączyłem
– w momencie gdy zgasło oświetlenie konsoli przestawił (zresetował) się zegar
– jak otwieram drzwi i wchodzę do auta i zanim przekręcę kluczyk ( powitanie)w stacyjce podświetlenie zegarów i konsoli się świeci i w momencie odpalenia znowu konsola gaśnie i zegary świecą w trybie dziennym
podobny wątek już się pojawił ale nie było żadnej reakcji....nie wiem co teraz robić
jeżeli chodzi o przełącznik świateł w manetce tryb (off,auto,postojowe i mijania )
– tryb off – światła mijania świeca – zegary rozjaśnione
– tryb auto – światła mijania świecą – zegary przyciemnione
– tryb postojowe – światła postojowe świecą – zegary przyciemnione
– tryb mijania – mijania świecą – zegary przyciemnione
tak było u mnie do momentu gdy zgasło oświetlenie konsoli
– teraz zegary są Rozjaśnione cały czas.
Z tego co wiem ( chociaż to jest już inny wątek ) przeczytałem na forum aby działał tryb Auto tzn
aby światła mijania załączały się w zależności od natężenia światła i żeby w trybie OFF światła mijania były wyłączone należy :
– wymienić moduł sterowania światłami u mnie jest o symbolu GS1G 67890A z tego co wiem na GS1E 67890A znalazłem na e -bayu taki moduł za 70f
– ręcznie zastosować jakieś modyfikacje w tym module – coś nie dla amatorów takich jak ja
edit:
nie bardzo wiem jak mogłem wyłączyć sam tą regulację?....podświetlenie zgasło nagle, podczas jazdy w nocy, więc na pewno nic nie wyłączyłem
Ostatnio edytowano 4 sie 2012, 13:45 przez Anonymous, łącznie edytowano 1 raz
Powód: prosze zawsze edytowac swoj post...
Powód: prosze zawsze edytowac swoj post...
- Od: 4 sie 2012, 10:43
- Auto: MAZDA 6 sport 2008
hatchback diesel
140 koni anglik
lukzyg napisał(a):nie bardzo wiem jak mogłem wyłączyć sam tą regulację?
a to czytales?
kkaczor napisał(a):Co do przygasajacych zegarow – nie masz takiego przycisku w lewym-gornym roku zegarow? Jak sie go wcisnie to mozna regulowac jasnosc, jak wcisniesz jeszcze raz – to swieca sie na full.
z tego watku:
viewtopic.php?f=124&t=102916&p=1768721&hilit=pod%C5%9Bwietlenie#postingbox
...o runinngs lights
Arkana , Captur , Mii
Problem rozwiązany.....
wnoisek?...jestem amator i jeszcze duż się muszę nauczyć!
zauważyłem że nie miałem jeszcze tylnych świateł....
wystarczyło wymienienie bezbiecznika "tail"
i wszystko działa
Dzieki Wojtek i pozdrawiam UK division..na pewno tu jeszcze zajrzę
dzieki!
wnoisek?...jestem amator i jeszcze duż się muszę nauczyć!
zauważyłem że nie miałem jeszcze tylnych świateł....
wystarczyło wymienienie bezbiecznika "tail"
i wszystko działa
Dzieki Wojtek i pozdrawiam UK division..na pewno tu jeszcze zajrzę
dzieki!
- Od: 4 sie 2012, 10:43
- Auto: MAZDA 6 sport 2008
hatchback diesel
140 koni anglik
Strona 1 z 1