Nierówna walka Damiana czyli o car audio i wygłuszaniu GH słów kilka

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez damianko » 8 mar 2012, 22:41

Na waszą prośbę postanowiłem wreszcie pokazać co tam sobie dłubię w wolnym czasie w mojej maździe.

Założenia są proste:
1. Pozbyć się największych źródeł hałasu – opony, zawieszenie, szum powietrza
2. Umilić troszkę podróż przez zamontowanie "troszkę" lepszego nagłośnienia niż do co dała fabryka bo nie ukrywajmy że jest to kiszka i gra źle, jest kiszka, padaczka, niedobrze, całkiem nie tak, i niech nikt nie mówi że gra dobrze bo gra ŹLE!!!
3. Cieszyć się z dobrze wykonanej pracy :)

Na pierwszy rzut poszło wygłuszenie bagażnika w ramach przyszykowania go pod zabudowę (do nadkoli wrócę w wolnym czasie). Zużyłem do tego niecałe 2m^2 mat STP. Koszt ~ 250 pln. Już zrobiło się ciszej pewnie za sprawą mniejszej ilości hałasu dochodzącego z tłumika końcowego.

W miedzy czasie rozpocząłem wycinanie i tapicerowanie zabudowy bagażnika w której mają schować się dwa wzmacniacze, zwornice zestawu przedniego oraz bezpieczniki wraz z całym okablowaniem. Przygotowałem również kable sygnałowe na bezie przewodu Sommer Spirit XXL oraz wtyków nakamichi. Wszystko zapakowane w peszle aby było bezpiecznie a zarazem estetycznie. Wymianie uległy również klemy na Stingera.

A teraz kilka fotek na dobry początek:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

niebawem relacja z dalszej części prac, czyli wtedy jak złapie troszkę weny bo na razie narzekam na brak ;)

Edit by Wojtek
Nasz autor tego watku nie ma systemu Bose w swoim aucie...
i prosze juz go nie pytac o to po raz setny...
wszelkie zapytania o systemy naglosnienia fabryczne prosze zadawac w innym odpowiednim watku (dzial Car Audio),
Forumowicz

Od: 24 lis 2011, 21:26
Auto: Mazda 6 GH 2.2 163PS

Postprzez Wojtek » 10 mar 2012, 00:13

czekam z niecierpliwoscia na dalsze relacje i opis co i jak z tym wygluszeniem ;)

ps. poprzednie posty o jakosci sprzetu fabrycznego przenioslem do opinii o modelu...
Arkana , Renault , Mii
byly: 323, Tribute, M6, M2, M5, Toledo, Mii, Rapid...
Zarząd – Członek Zarządu

Od: 21 gru 2013, 13:44
Auto: Renault Arkana E-Tech
Renault
Mii FR-line 1.0 75KM

Postprzez Kamil » 13 mar 2012, 00:38

A doszedłeś już, jak głębokie można upchnąć głośniki w drzwi, bez większego kombinowania?
Kamil

Postprzez damianko » 13 mar 2012, 07:09

jeszcze nie rozbierałem drzwi więc nie wiem ale sądząc po budowie tapicerki wciśniemy tam wszystko co będziemy chcieli bez większych problemów.
Forumowicz

Postprzez damianko » 22 mar 2012, 10:20

Pisałem tu już że nie mam bose ale ktoś mądrzejszy, ładniejszy i bardziej światły ode mnie zechciał okrasić inny wątek moim postem.
I powtórzę że bose w maździe gra kiepsko nawet w porównaniu z systemem rockforda w outlanderze mojego ojca.

PS. W przyszłym tygodniu zrobię jakąś aktualizację w wątku bo na razie nie mam czasu na dłubanie.
Forumowicz

Postprzez zielony110 » 22 mar 2012, 10:31

damianko napisał(a):ktoś mądrzejszy, ładniejszy i bardziej światły ode mnie zechciał okrasić inny wątek moim postem.

hahaha hahaha hahaha dobre, dobre.
damianko a planujesz jakiegos suba wstawiac ?? A jak tak to gdzie planujesz do wstawic, bo widze ze w miejscu na kolo masz pianke wiec mysle ze tam nie bedzie montowany.
Czekam na dalsze relacje <spoko>
Forumowicz

Od: 5 mar 2011, 20:20
Auto: Inne

Postprzez damianko » 22 mar 2012, 21:53

zielony110 napisał(a):damianko a planujesz jakiegos suba wstawiac A jak tak to gdzie planujesz do wstawic, bo widze ze w miejscu na kolo masz pianke wiec mysle ze tam nie bedzie montowany.

Będzie subik – Lotus SW300, ale po prostu w skrzynce w bagażniku. Ogólni celowałem a 10'' i wtedy robiłbym skrzynkę z żywicy z boku ale że trafiło się kulturalnie grające 12'' w rozsądnej kasie to się zdecydowałem. Pianka pianka zostanie zastąpiona w najbliższym czasie kołem zapasowym ;)

a teraz korzystając z chwili wolnego czasu opisze dla potomnych jak ma wyglądać od podszewki mój system. Niestety nie napisze jakie radio będzie tym wszystkim dowodzić gdyż jeszcze go nie mam i nie mam pojecie co wpadnie mi w ręcę, aczkolwiek mam kilka hi-edn'owych typów: Nakamichi CD400 lub jeszcze lepiej CD700, Clarion HX-D2, Clarion 9255, Alpine 7944r, PIONEER DEX-P9R.
A więc od początku. System przedni który czeka na zamontowanie to MB Quart QSF216. Woofery oczywiście w drzwi a tweetery zamontujemy do słupków bawiąc się przy tym, żywicą, szpachlą, pończochami i innymi takimi. Zestaw ten zasili Helix A4 w bi-ampingu, tzn każdy z 4 głośników zestawu (2xwoofer, 2xtweeter) będzie zasilany z osobnego kanału wzmacniacza za pośrednictwem póki co dostarczonej przez producenta zwrotnicy które umożliwia beż żadnych modyfikacji własnie takie połączanie. Wzmacniacz ten dostanie sygnał z radia za pośrednictwem kabli sygnałowych które opisałem w pierwszym poście. Subwooferem (Lotus SW300) zajmie się Steg K2.0>lotu niby potrzebuje 500W a Steg w mostku ma ponad 600 i do tego "jakościowych watów" więc na pewno da sobie z nim radę.

kabel zasilający 50mm^2 żeby prądowo nie było lipy nie mieści się w progu ale i na to coś zaradzimy :)
I to tak z grubsza na dziś :)

PS. Koniec dyskusji o Bose bo posty znów zaczną się teleportować ;)
Forumowicz

Postprzez damianko » 29 mar 2012, 20:07

Odpowiem publicznie na pytanie z PW:

W mazda z 2.2 alternator ma 100A więc poradzi sobie nawet z dosyć prądożernymi wzmacniaczami także nie ma strachu o niedoładowanie akumulatora chyba że robimy dużo krótkich tras.

Dodam że udało mi się wreszcie przecisnąć te 50mm^2 do bagażnika bo małych przebojach. Niestety wracam teraz do domu 20-22 i nie mam już mocy żeby grzebać dalej ale udało mi się upolować wreszcie Nakamichi CD500 które będzie dobrym motorem napędowym do dalszej pracy bo bedę mógł podpiąć wszystko w zgrabnie grającą całość :)

Pozdrawiam
Damian
Forumowicz

Postprzez Karol » 29 maja 2012, 00:42

I jak tam posuwaja sie prace z CA ???
Sprzedam felgi 17'' nowe z m3////felgi 17'' z oponami czarny polysk////lapmy tyl m6 polift ///fotele m6 polift /// PW
Forumowicz

Od: 8 sty 2009, 15:38
Auto: MOJA PIEKNA I BESTIA

Postprzez damianko » 29 maja 2012, 21:38

Bardzo powoli niestety bo jestem kierowcą autokaru i akurat od kwietnia do czerwca jest sezon na wycieczki szkolne i w domu jestem w sumie gościem przez ten czas także nie za bardzo mam czas dziać.
jak na razie udało mi się przeciągnąć kable zasilające, sygnałowe i głośnikowe, zrobić częściowo zabudowę bagażnika. W międzyczasie doszedł pomysł żeby system był jednak 3 drożny co pociągnęło za sobą zakup kolejnego wzmacniacza oraz głośników średnio-tonowych.

Myślę że jeszcze w w połowie czerwca troszkę się rozluźni i zacznę walczyć dalej.
Forumowicz

Postprzez Karol » 30 maja 2012, 00:16

Wrzuc temat do dizalu CA bedzie o czym czytac bo tam nic sie nie dzieje :D :D

Moze uda mi sie ciebie przegonic heheh
Sprzedam felgi 17'' nowe z m3////felgi 17'' z oponami czarny polysk////lapmy tyl m6 polift ///fotele m6 polift /// PW
Forumowicz

Postprzez damianko » 30 maja 2012, 00:46

Nawet mam przy sobie zdjęcie z tego jak upchnąć 50mm^2 w progu :)
Wystarczy wyciąć tą kratownicę z osłony.

Obrazek

Obrazek
Forumowicz

Postprzez Karol » 20 cze 2012, 23:11

jakiej firmy wrzuciles przewodzik i dlaczego nie pociagneles odrazu – ?
Forumowicz

Postprzez damianko » 21 cze 2012, 11:08

na minus niestety brakło miejsca w progu i będzie ciągnięty gdzieś z karoserii w bagażniku. żeby upchnąć głośnikowe w drugim progu też trzeba było się nagimnastykować. W międzyczasie zapada tez decyzja o wymianie radia na coś procesorowego i będzie to najprawdopodobniej zestaw Pioneera DEX-P9R + DEQ-P9 i dzięki temu zamiast ciągnąć od radia do wzmacniaczy kable RCA wystarczy jeden optyczny z radia do procesora co w znacznym stopniu ułatwi sprawę.
Forumowicz

Postprzez jinxsior » 25 cze 2012, 09:54

Po pierwsze muszę sie zgodzić że jakoś muzyki w fabrycznym wykonaniu bez Bose jest fatalna.
Chciałem sie spytać autora tematu ( bo jakąś wiedzę na ten temat posiada) czy założenie lepszych głośników, wyciszenie drzwi i podłączenie wzmacniacza pod oryginalne radio, zmieni jakoś dźwięku który będzie w miarę przyzwoity. Nie jestem melomanem, ale miło jest odpoczywać przy muzyce niż męczyć sie w czasie jazdy. Wymiana radia odpada.
"Ziemia ojców ma tę moc, która mi po nocach nie da słodko spać"
Początkujący

Od: 7 mar 2010, 18:31
Auto: Mazda6 2.0d Hatchback
2008 TS2 (140)
Był
Citroen C5 2.0 D 2001
Passat 2.0 TDI Sport 2006
Honda Accord 2.0 PB 2005
Rover 75 2.0 D 2002
Mazda 6 2.0 D 2004
Laguna 1.9 Cdti 2007
Chrysler GrandVojager 3.3 Pb
2004
Audi A6 1.9 D 2002
Audi A6 1.9 d 2005

Postprzez damianko » 25 cze 2012, 10:30

Nie trzeba wymieniać radia. Wystarczy wyciągnąć z radia sygnał niskonapięciowy z przedwzmacniacza lub kupić wzmacniacz z wejściem hi input. Np u dimension rm v41.
Wygłuszenie drzwi za pomocą dynamat z własną robotą to 300 zł w zakładzie około 500, ale można też taniej.ciekawy zestaw odseparowany można kupić za 500-800 zł a za tą sumę w używce można się pokusić już o bardzo fajne klocki. 100 pln na kable rca, kilka stówek na mały subik i okazuje się że bose wymięka ;)
Forumowicz

Postprzez LordSeir » 26 cze 2012, 02:28

Damian pytanko mam do ciebie jako "eksperta" w nierównej walce car audio i wygłuszaniu naszych Madź :D
Jak pewnie większość z nas mam zamontowaną opcję BOSE w M6ce. Na samym początku a będzie to już z 2,5 roku temu wymieniłem seryjne radio na stację multimedialną DVM6500HD. Pisałem o tym w jednym z postów
LINK: http://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=124&t=115746
Przez cały czas użytkowania nie mogę nic złego powiedzieć na temat "dźwięków" wydobywających się z głośników, lecz pewnie zdarzają się samochody, w których jest to bardziej zaawansowane i przyjemne dla ucha, że tak to nazwę :)
Czytając owego posta doszedłem do wniosku, że może można w jakimś tam stopniu ulepszyć to co obecnie mam (jak wspominałem pełną serie bez modyfikacji) i doprowadzić by "klocki" zagrały trochę lepiej. Od razu zaznaczam, że nie chcę wiele inwestować tylko ulepszyć to co jest, jeśli jest to w ogóle możliwe <oczko>
I tu nasuwa się pytanie do Ciebie a w zasadzie do wszystkich Was co trzeba by było zrobić by seryjne "klocki" zagrały lepiej niż obecnie? Czy wygłuszenie drzwi sprawi jakąś różnicę, czy może trzeba zrobić coś poza tym?
Napiszcie swoje opinie.
Obrazek
Forumowicz

Od: 5 lut 2010, 00:34
Auto: Mazda 6 GH, MZR-CD 2.2 Sport

Postprzez damianko » 26 cze 2012, 18:55

Ja tam za eksperta się nie uważam, aczkolwiek mam jakieś małe doświadczenie w temacie.

Gdybym miał już bose to walczyłbym w takiej kolejności:
1. Wygłuszenie drzwi
2. Wymiana przednich głośnikó
3. Wymiana wzmacniacza
4. Założenie normalnego subwoofera

PS. Czy w bose z radia wychodzi sygnał nisko napięciowy na ten niby wzmacniacz? Może mi ktoś dac zdjęcie tweeterów z auta z bose?
Forumowicz

Postprzez jbojewski » 28 cze 2012, 08:48

Hej, jak w miare sprawnie przeciągnąc nowe kable głośnikowe do drzwi. Bo przerasta mnie fragment bezpośrednio do drzwi :| No i jeszcze ten nieszczesny kabel zasilania... <co?>
jbojewski

Postprzez damianko » 28 cze 2012, 12:02

głośnikowych jeszcze nie przerabiałem ale podejrzewam że będzie trzeba troszkę porezać. A jaki masz problem z zasilającym?
Forumowicz