Niedziałające światła przeciwmgłowe w trybie Auto
Strona 1 z 1
Wygląda na to, że moja Mazda dopiero zaczyna wyczerpywać limit pecha. Po piątkowej pękniętej szybie doszedł kolejny problem. Moja wersja ma automatycznie zaprogramowane włączanie świateł mijania po włączeniu zapłonu. Zawsze mam więc ustawiony na pokrętle tryb Auto i niczym się nie przejmuje a raczej przejmowałem do dziś. Zwykle oprócz trybu Auto zdarzało mi się włączać światła przeciwmgłowe wedle uznania warunków na drodze. Dziś przy sporej mgle, przekręcam pierścień na manetce, żeby włączyć przeciwmgłowe a tu nic, zero reakcji zarówno na desce rozdzielczej jak i na drodze. Samochód nie reaguje na przełączanie. Dopiero przełączenie świateł z trybu Auto do ręcznie ustawionych mijania umożliwia załączenie świateł przeciwmgłowych. Sprawdźcie proszę jak jest u Was, bo nie wiem czy ta moja mechaniczna kobieta nie ma już przypadkiem starczej demencji...
- Od: 5 lip 2009, 23:42
u mnie można włączyć przeciwmgłowe na pozycji auto (tylne i przednie).
eeej to nie jeździsz non stop na halogenach?
przecież "tak fajnie auto wygląda" (tak odpowiedział typ na CB na pytanie czemu w ładny dzień jeździ na przeciwmgłowych)
Tomek6 napisał(a): zdarzało mi się włączać światła przeciwmgłowe wedle uznania warunków na drodze.
eeej to nie jeździsz non stop na halogenach?
-
Kamil
Popo napisał(a):rozumiem że można ich używać tylko we mgle?
nie... przeciwngłowe nie używa się jak jest mgła...eh

Tomek6 napisał(a):dziś już tak się nie da
niedługo będę miał przegląd, może wspomnę co oni na to radzą
-
Kamil
bartosz51 napisał(a):Ja też mogę włączyć przeciwmgielne mimo "auto"
W takim razie u mnie coś się stało. Czy ktoś spotkał się z takim przypadkiem?
bartosz51 napisał(a):Wydaje mi się, że nie można z nich korzystać w obszarze zabudowanym.
Nie pamiętam jak to dokładnie wygląda w kwestii przednich świateł, ale wiem, że tylne przeciwmgłowe używa się bez względu na zabudowanie terenu przy widoczności <50m.
Kamil, będę wdzięczny

Tomek6 napisał(a):bartosz51 napisał(a):Ja też mogę włączyć przeciwmgielne mimo "auto"
Nic sie nie stało, działa prawidłowo. Przeciwmgielne zapalają się tylko przy włączonych światłach mijania (lub przynajmniej pozycyjne). Czyli jeśli przy ustawieniu na AUTO nie świecą mijania to i nie będą świeciły przeciwmgielne. Jeśli czujnik załączy mijania, to i przeciwmgielne będą świecić.
Sprawdź to jeszcze raz...
Już ? Uspokojony ?
U mnie przeciwmgłowe przy przełączniku ustawionym w tryb AUTO włączają się TYLKO jeżeli jest ciemno i odpali się już podświetlenie zegarów (jak mam AUTO to mijania świecą się non-stop, jak się ściemni to odpala się podświetlenie zegarów).
Jeżeli chcę włączyć przeciwmgłowe w dzień, muszę przestawić przełącznik na światła mijania. Chyba, że jest ciemno.
Czy to Ci coś pomogło?
Jeżeli chcę włączyć przeciwmgłowe w dzień, muszę przestawić przełącznik na światła mijania. Chyba, że jest ciemno.
Czy to Ci coś pomogło?
ooo zobaczcie jakie inteligentne maszyny... tego to ja nie wiedział
czyli bardzo mądre rozwiązanie
ale i tak muszę to zbadać po swojemu 
-
Kamil
chmooreck napisał(a):Tomek6 napisał(a):bartosz51 napisał(a):Ja też mogę włączyć przeciwmgielne mimo "auto"
Nic sie nie stało, działa prawidłowo. Przeciwmgielne zapalają się tylko przy włączonych światłach mijania (lub przynajmniej pozycyjne). Czyli jeśli przy ustawieniu na AUTO nie świecą mijania to i nie będą świeciły przeciwmgielne. Jeśli czujnik załączy mijania, to i przeciwmgielne będą świecić.
Sprawdź to jeszcze raz...
Już ? Uspokojony ?
kkaczor napisał(a):U mnie przeciwmgłowe przy przełączniku ustawionym w tryb AUTO włączają się TYLKO jeżeli jest ciemno i odpali się już podświetlenie zegarów (jak mam AUTO to mijania świecą się non-stop, jak się ściemni to odpala się podświetlenie zegarów).
Czy to Ci coś pomogło?
Już, uspokojony, pomogło

Dziękuję wszystkim za pomoc

Również w trybie AUTO, w pogodny dzień, czyli słoneczko świeci, nie włączysz świateł drogowych, tylko możesz mrugnąć długimi, ale ich na stałe nie włączysz, dopiero gdy czujnik zmierzchu na pozycji AUTO się załączy (zaczną świecić zegary) to dopiero wtedy można włączyć światła drogowe 
To tak na marginesie, gdyby ktoś się martwił
To tak na marginesie, gdyby ktoś się martwił
bartosz51 napisał(a):Z takim przekonaniem odpowiedziałem bo nigdy mi nie przeszło przez myśl włączanie dodatkowych świateł za dnia.
Stąd i ja nie wiedziałem dlaczego nie działają, bo zawsze włączałem je po zmierzchu, ale ze względu na dość gęste mgły, które od kilku dni nawiedzają rankiem moją okolicę postanowiłem z nich wczoraj skorzystać.
Bartosz, Tomasz i ja również byłem przekonany że nie ma żadnej zależności, ale jednak GH potrafi zaskoczyć po 3 latach użytkowania 
-
Kamil
Strona 1 z 1