Niedziałające światła przeciwmgłowe w trybie Auto

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez Tomek6 » 2 lis 2011, 21:39

Wygląda na to, że moja Mazda dopiero zaczyna wyczerpywać limit pecha. Po piątkowej pękniętej szybie doszedł kolejny problem. Moja wersja ma automatycznie zaprogramowane włączanie świateł mijania po włączeniu zapłonu. Zawsze mam więc ustawiony na pokrętle tryb Auto i niczym się nie przejmuje a raczej przejmowałem do dziś. Zwykle oprócz trybu Auto zdarzało mi się włączać światła przeciwmgłowe wedle uznania warunków na drodze. Dziś przy sporej mgle, przekręcam pierścień na manetce, żeby włączyć przeciwmgłowe a tu nic, zero reakcji zarówno na desce rozdzielczej jak i na drodze. Samochód nie reaguje na przełączanie. Dopiero przełączenie świateł z trybu Auto do ręcznie ustawionych mijania umożliwia załączenie świateł przeciwmgłowych. Sprawdźcie proszę jak jest u Was, bo nie wiem czy ta moja mechaniczna kobieta nie ma już przypadkiem starczej demencji...
Forumowicz

Od: 5 lip 2009, 23:42

Postprzez djdark4 » 2 lis 2011, 22:21

hey... u mnie tak samo :)
Początkujący

Od: 8 lis 2010, 22:22
Auto: M6 GH MZR-CD 2.0 SPORT

Postprzez Tomek6 » 2 lis 2011, 22:36

Tak samo jak u mnie, czyli przy trybie Auto nie da się zapalić przeciwmgłowych a dopiero po przełączeniu świateł mijania na włączone ręcznie, tak?
Forumowicz

Postprzez Kamil » 2 lis 2011, 22:38

u mnie można włączyć przeciwmgłowe na pozycji auto (tylne i przednie).
Tomek6 napisał(a): zdarzało mi się włączać światła przeciwmgłowe wedle uznania warunków na drodze.

eeej to nie jeździsz non stop na halogenach? :| przecież "tak fajnie auto wygląda" (tak odpowiedział typ na CB na pytanie czemu w ładny dzień jeździ na przeciwmgłowych)
Kamil

Postprzez Popo » 2 lis 2011, 22:51

A światła te oślepiają jadącego z przeciwka kierowce? Pytam bo jeszcze nie używałem, rozumiem że można ich używać tylko we mgle?. Jutro sprawdzę bo nie jestem pewien.
Forumowicz

Od: 29 lip 2011, 21:25
Auto: Mazda 6 2009 MZR-CD 2.2 Sport 185KM

Postprzez Tomek6 » 2 lis 2011, 22:57

Kamil napisał(a):u mnie można włączyć przeciwmgłowe na pozycji auto (tylne i przednie).

No i o taką odpowiedź mi chodziło, bo u mnie można było je włączyć równocześnie z trybem Auto do wczoraj. Nie wiem co się stało, ale niestety dziś już tak się nie da :|
Forumowicz

Postprzez bartosz51 » 2 lis 2011, 23:01

Ja też mogę włączyć przeciwmgielne mimo "auto". Ale nie używam ich za bardzo, nie przydają mi się chyba.
Wydaje mi się, że nie można z nich korzystać w obszarze zabudowanym.

Pozdro
Forumowicz

Od: 28 wrz 2007, 18:05

Postprzez Kamil » 2 lis 2011, 23:08

Popo napisał(a):rozumiem że można ich używać tylko we mgle?

nie... przeciwngłowe nie używa się jak jest mgła...eh <glupek2> <lol>
Tomek6 napisał(a):dziś już tak się nie da :|

niedługo będę miał przegląd, może wspomnę co oni na to radzą
Kamil

Postprzez Tomek6 » 2 lis 2011, 23:10

bartosz51 napisał(a):Ja też mogę włączyć przeciwmgielne mimo "auto"

W takim razie u mnie coś się stało. Czy ktoś spotkał się z takim przypadkiem?

bartosz51 napisał(a):Wydaje mi się, że nie można z nich korzystać w obszarze zabudowanym.

Nie pamiętam jak to dokładnie wygląda w kwestii przednich świateł, ale wiem, że tylne przeciwmgłowe używa się bez względu na zabudowanie terenu przy widoczności <50m.

Kamil, będę wdzięczny <spoko>
Forumowicz

Postprzez glowasiek » 3 lis 2011, 09:09

sprawdze jak jest u mnie i dam znac :)
Forumowicz

Od: 19 cze 2010, 22:36
Auto: Mazda 6 GH sport

Postprzez chmooreck » 3 lis 2011, 09:27

Tomek6 napisał(a):

Nic sie nie stało, działa prawidłowo. Przeciwmgielne zapalają się tylko przy włączonych światłach mijania (lub przynajmniej pozycyjne). Czyli jeśli przy ustawieniu na AUTO nie świecą mijania to i nie będą świeciły przeciwmgielne. Jeśli czujnik załączy mijania, to i przeciwmgielne będą świecić.

Sprawdź to jeszcze raz...
Już ? Uspokojony ? ;)
Forumowicz

Od: 17 maja 2008, 18:37
Auto: M3 BP '19 2.0 180KM
M3 BM '14 2.0 120KM

Postprzez kkaczor » 3 lis 2011, 09:28

U mnie przeciwmgłowe przy przełączniku ustawionym w tryb AUTO włączają się TYLKO jeżeli jest ciemno i odpali się już podświetlenie zegarów (jak mam AUTO to mijania świecą się non-stop, jak się ściemni to odpala się podświetlenie zegarów).
Jeżeli chcę włączyć przeciwmgłowe w dzień, muszę przestawić przełącznik na światła mijania. Chyba, że jest ciemno.

Czy to Ci coś pomogło?
Forumowicz

Od: 25 sty 2010, 10:14
Auto: Mazda6 GH 2009 sedan 2.0

Postprzez Kamil » 3 lis 2011, 09:48

ooo zobaczcie jakie inteligentne maszyny... tego to ja nie wiedział ;) czyli bardzo mądre rozwiązanie ;) ale i tak muszę to zbadać po swojemu ;)
Kamil

Postprzez Tomek6 » 3 lis 2011, 16:42

chmooreck napisał(a):
Tomek6 napisał(a):

Nic sie nie stało, działa prawidłowo. Przeciwmgielne zapalają się tylko przy włączonych światłach mijania (lub przynajmniej pozycyjne). Czyli jeśli przy ustawieniu na AUTO nie świecą mijania to i nie będą świeciły przeciwmgielne. Jeśli czujnik załączy mijania, to i przeciwmgielne będą świecić.

Sprawdź to jeszcze raz...
Już ? Uspokojony ? ;)

kkaczor napisał(a):U mnie przeciwmgłowe przy przełączniku ustawionym w tryb AUTO włączają się TYLKO jeżeli jest ciemno i odpali się już podświetlenie zegarów (jak mam AUTO to mijania świecą się non-stop, jak się ściemni to odpala się podświetlenie zegarów).
Jeżeli chcę włączyć przeciwmgłowe w dzień, muszę przestawić przełącznik na światła mijania. Chyba, że jest ciemno.

Czy to Ci coś pomogło?

Już, uspokojony, pomogło :) Wszystko się zgadza, dotychczas używałem przeciwmgłowych po zmierzchu, wczoraj chciałem włączyć rano, bo mieszkam niedaleko jeziora i niewiele było widać na drodze, dlatego światła nie zadziałały. Czuje się jak idiota, ale jestem szczęśliwy, że tak ma to działać <lol>

Dziękuję wszystkim za pomoc <uklon>
Forumowicz

Postprzez Waldek91 » 3 lis 2011, 19:14

Również w trybie AUTO, w pogodny dzień, czyli słoneczko świeci, nie włączysz świateł drogowych, tylko możesz mrugnąć długimi, ale ich na stałe nie włączysz, dopiero gdy czujnik zmierzchu na pozycji AUTO się załączy (zaczną świecić zegary) to dopiero wtedy można włączyć światła drogowe :)

To tak na marginesie, gdyby ktoś się martwił :P
Forumowicz

Od: 24 sty 2011, 20:18
Auto: Mazda 6 GH 2.0 MZR 147KM PB 2008r. kolor 35J

Postprzez bartosz51 » 3 lis 2011, 19:58

Z takim przekonaniem odpowiedziałem bo nigdy mi nie przeszło przez myśl włączanie dodatkowych świateł za dnia. Ale skoro wszystko wieczorem działa jw., znaczy się – prawdę napisałem :)
Forumowicz

Od: 28 wrz 2007, 18:05

Postprzez Tomek6 » 3 lis 2011, 20:33

bartosz51 napisał(a):Z takim przekonaniem odpowiedziałem bo nigdy mi nie przeszło przez myśl włączanie dodatkowych świateł za dnia.

Stąd i ja nie wiedziałem dlaczego nie działają, bo zawsze włączałem je po zmierzchu, ale ze względu na dość gęste mgły, które od kilku dni nawiedzają rankiem moją okolicę postanowiłem z nich wczoraj skorzystać.
Forumowicz

Postprzez ketome » 3 lis 2011, 22:55

Jedynie co brakuje w lampach to świateł dziennych i wtedy a trybie Auto włączały by się światła drogowe tak jak jest z wycieraczkami kiedy pada.
Forumowicz

Od: 25 cze 2008, 14:24
Auto: kiedyś 626 2.0 16 V,
6 GH2.0 MZR-CD 140KM . obecnie Cx5 BlacMica 2.0

Postprzez Kamil » 3 lis 2011, 23:11

Bartosz, Tomasz i ja również byłem przekonany że nie ma żadnej zależności, ale jednak GH potrafi zaskoczyć po 3 latach użytkowania ;)
Kamil