Panel multimedialny dedykowany do Mazdy 6 GH

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez maciek.wilczak » 9 kwi 2011, 12:00

polak900 napisał(a):jaka jest cena takie usługi, gdzie montowałeś ten panel?

Ja placilem 5tys. za nawigacje Vivo-Media VM-9951 (juz do wersji poliftingowej, z wykonczeniem piano), z kamera cofania, AutoMapa EU, antena telewizyjna i montazem w ASO. Cena wg. mnie bardzo dobra, ale to doliczone bylo do faktury za samochod.
Ostatnio edytowano 9 kwi 2011, 12:17 przez maciek.wilczak, łącznie edytowano 1 raz
Forumowicz

Od: 2 sty 2011, 21:45
Auto: Mazda 6 2,2D 180KM

Postprzez maciek.wilczak » 9 kwi 2011, 12:15

Kamil napisał(a):Zegarka mazdowskiego na wyświetlaczu oryginalnym, o ile się orientuje, nie da się ustawić w stacjach dedykowanych. Jedynym rozwiązaniem jest o połnocy odłączyć klemę.
:>

W wersjach przed liftem niestety tak trzeba robic. W wersjach poliftingowych sa dedykowane przyciski na panelu informacyjnym na gorze, ktore umozliwiaja ustawienie godziny. Dlatego nie trzeba obslugiwac tego z poziomu panelu multimedialnego Vivo-Media, ktory ma swoja wlasna date/godzine. Czyli generalnie sa dwa dzialajace niezalezne zegary, ktore mozna w wersjach poliftingowych ustawic bez zadnego kombinowania. A to czy mozna ustawic zegar mazdowski z poziomu tego panelu sprawdze za chwilke :)
Forumowicz

Postprzez Kamil » 9 kwi 2011, 12:22

maciek.wilczak napisał(a):W wersjach poliftingowych sa dedykowane przyciski na panelu informacyjnym na gorze, ktore umozliwiaja ustawienie godziny.
<spoko> dziękuje za sprostowanie ;) u mnie by ustawić muszę odłączyć klemę
Kamil

Postprzez Bluwas » 11 kwi 2011, 14:18

maciek.wilczak napisał(a):Hejka,

Odebralem autko i mialem okazje pobawic sie wstepnie funkcjami panelu Vivo-Media. Wyglada na to, ze wszystko dziala super, wlacznie z kamera cofania. W weekend postaram sie odpalic dostep do Internetu. Jedna rzecz mi sie nie podoba – mianowicie w momencie gdy radio chodzi cicho lub gdy uruchomie sama nawigacje to slychac denerwujace szumy – naprawde glosne wg. mnie. Oczywiscie jak podglosnie radio tak gdzies do 10-tki to tych szumow nie slychac, ale to chyba nie o to chodzi. Radia fabrycznego nie uzywalem, bo od razu wrzucili mi ta nawigacje Vivo-Media. Czy inni uzytkownicy tego sprzetu moga napisac jak to wyglada u nich ? Bluwas – jak u Ciebie ?

Pozdr,

Maciek

Witam powtórnie po krótkiej przerwie , co do szumów , to rzeczywiście są , słychać je głośniej przy nieodpowiednim ustawieniu equalizera , czyli barwy poszczególnych tonów. Przerabiałem trzy takie panele , w pierwszej wersji jaka wyszła na rynek tych szumów nie było , w dwóch najnowszych są . Jednak już rozpocząłem wstępne badanie tematu , najpierw dokładnie przeanalizowałem samą końcówkę mocy jaką mamy w panelu , jest to scalak TDA-7850 , przeanalizowałem jego układ pracy i prawdopodobnie złe ustawienie punktu pracy wzmacniacza powoduje powstawanie tych szumów. Zakupiłem już zastępczy scalak jakim jest TDA-7560 , dokładnie takie same wyprowadzenia i układ pracy , moc 4x45 W , ale zanim będę wymieniał końcówkę na biurku w domu ,to musze być pewny , czy te szumy nie powstają już na wejściu wzmacniacza. Robiłem doświadczenia takie , że sterowałem oryginalny wzmacniacz Mazdy bezpośrednio z wyjść "czincz" , sygnał z panela jest idealnie czysty , bez najmniejszych szumików , jednak dźwięk w głośnikach nie ma tej siły co powinien i brak mu jakby dynamiki. Ale to nic , jeżeli sygnał (deca) jest poprawny , to najprawdopodobniej wina leży w samej końcówce mocy w panelu , temat do opanowania i napewno się pozbędę tych szumów. Trochę brakuje czasu na zabawę , postaram się podziałać w najbliższą sobotę , dam znać co i jak.
Co do montażu panela za 500 zeta , moim zdaniem totalne ździerstwo , dokładnie 30 minut z przerwą na fajkę wystarczy aby go samemu zamontować. Co do ustawienia zegara , w panelu jest opcja do ustawienia zegarka na wyświetlaczu i to bardzo fajnie działa , poza tym możesz ustawić czas zimowy lub letni , zobacz na tym linku to widać : http://www.garnek.pl/bluwas/13913445/mazda-6-gh
Tyle na razie , jak mi się coś przypomni to dopiszę.
Początkujący

Od: 16 cze 2010, 12:37
Auto: MAZDA 6 MZ-CD grudzień 2008

Postprzez maciek.wilczak » 11 kwi 2011, 20:53

Bluwas napisał(a):Witam powtórnie po krótkiej przerwie , co do szumów , to rzeczywiście są , słychać je głośniej przy nieodpowiednim ustawieniu equalizera , czyli barwy poszczególnych tonów.
...................

Bluwas – ja dzisiaj dzwonilem do przedstawiciela Vivo-Media i on mowi, ze nie jest to w zaden sposob kwestia sprzetowa. Podobno jest to kwestia oprogramowania i sprawa jest im znana. Wydana zostala jakas aktualizacja, ktora troszke to niweluje (ale nie eliminuje calkowicie). Jutro po 12 mam dzwonic, bo bedzie technik i ma udostepnic aktualizacje. Jak zainstaluje dam znac jak efekty. Jesli to nie pomoze to pozostanie tylko Twoj pomysl, mam nadzieje, ze uda Ci sie podejsc do tematu w weekend.

Pozdr,

Maciek
Ostatnio edytowano 12 kwi 2011, 01:10 przez maciek.wilczak, łącznie edytowano 1 raz
Forumowicz

Postprzez maciek.wilczak » 12 kwi 2011, 01:06

Bluwas napisał(a):Co do ustawienia zegara , w panelu jest opcja do ustawienia zegarka na wyświetlaczu i to bardzo fajnie działa , poza tym możesz ustawić czas zimowy lub letni , zobacz na tym linku to widać : http://www.garnek.pl/bluwas/13913445/mazda-6-gh

Hmm to dziwne, ale sprawdzalem przed chwilka i u mnie nie ma tej ostatniej opcji "Mazda LED Clock Setting". Zegar z komputera pokladowego jest calkowicie niezalezny w stosunku do tego z panelu multimedialnego. Mozna ustawic przyciskami przy komputerze (pojawily sie w wersji FL), ale z drugiej strony fajna opcja zintegrowac oba zegary. Czyzby Panowie czegos nie podlaczyli ? Masz jakis pomysl co moze byc powodem.

Inna sprawa, w swoim pierwszym poscie napisales:

Bluwas napisał(a):przełączanie wszelich informacji na temat ilości zurzycia paliwa , czy też ile nam zostało do przejechania , działa idealnie.

To mozna wyswietlac takie informacje na tym panelu multimedialnym dodatkowo w stosunku do komputera pokladowego ? Czy tez przelaczac jakims przyciskiem ? Mozesz wkleic zdjecie jak to wyglada ? Niestety nie mam instrukcji i troche poruszam sie po omacku.

I jeszcze jedno pytanko Bluwas dotyczace odblokowania tego panelu, zeby dostac sie do Windowsa. Pisales, ze:

Bluwas napisał(a):Info dla Palczaka , jeśli chodzi o odblokowanie systemu , jest dziecinnie proste , obojętnie z czego czy z karty SD czy też z któregokolwiek USB należy odpalić malutki pliczek , jest to typowy plik typu "explorer" pod nazwą "update.exe" w wielu nawigacjach stosuje się ten sposób do wejścia w system czyli do windowsa.

Skad wziales ten plik explorera pod WinCE6.0 ? Moge uzyc pliku z Windows Mobile 6.0 czy nie pojdzie ? Moze ewentualnie mozesz przeslac mi na maila.

Pozdr,

Maciek
Forumowicz

Postprzez misiektoja » 13 kwi 2011, 02:19

maciek.wilczak napisał(a):Bluwas – ja dzisiaj dzwonilem do przedstawiciela Vivo-Media i on mowi, ze nie jest to w zaden sposob kwestia sprzetowa. Podobno jest to kwestia oprogramowania i sprawa jest im znana. Wydana zostala jakas aktualizacja, ktora troszke to niweluje (ale nie eliminuje calkowicie). Jutro po 12 mam dzwonic, bo bedzie technik i ma udostepnic aktualizacje. Jak zainstaluje dam znac jak efekty. Jesli to nie pomoze to pozostanie tylko Twoj pomysl, mam nadzieje, ze uda Ci sie podejsc do tematu w weekend.

Witam Was,

Przygladam sie Waszej dyskusji od dluzszego czasu, bo sam od niedawna jestem posiadaczem Mazdy 6 GH z panelem Vivo-Media VM-9951 i audio bose i tez cierpie na problem irytujacych szumow. Dzisiaj dostalem od Pana Marcina z Vivo-Media aktualizacje, ktora niestety nie rozwiazala problemu. To co jest ciekawe to dzisiaj bylem w salonie Mazda Odyssey, gdzie w jednym aucie demonstracyjnym jest zamontowany ten panel VM-9951 i zgadnijcie co – nie ma ZADNYCH SZUMOW ! Po prostu ujmujaca cisza. Ja kupowalem autko w tym samym salonie i u mnie szumy niestety sa. Jedyna roznica to fakt, ze w moim aucie jest audio bose, a w tamtym demonstracyjnym nie ma. A wiec zaczynam powoli myslec, ze ten panel po prostu nie do konca dziala z audio bose. Przez te szumy ponizej glosnosci ustawionej na 10 nie da sie sluchac muzyki/radia (przy nawigacji te szumy wystepuja zawsze). Tzn. generalnie te szumy przy muzyce tez wystepuja zawsze, ale po prostu przy glosnosci powyzej 10 muzyka przeslania te szumy i nie sa slyszalne. Co ciekawe zapisalem wersje oprogramowania w obu samochodach (moj i ten demonstracyjny z Odysseya) i zglaszalo to samo:

EN-PRIMA-ARM-SLC-V1.34 MCU:7.01M626H9IN8R.

Wyslalem do Vivo-Media maila z informacje, ze aktualizacja nie pomogla. Zobaczymy co wymysla i odpisza. Czekamy tez Bluwas na wyniki Twoich prob w weekend – mam nadzieje, ze znajdziesz chwilke, zeby powalczyc :)

I jeszcze odpowiedz na inne pytanie:

maciek.wilczak napisał(a):Hmm to dziwne, ale sprawdzalem przed chwilka i u mnie nie ma tej ostatniej opcji "Mazda LED Clock Setting". Zegar z komputera pokladowego jest calkowicie niezalezny w stosunku do tego z panelu multimedialnego. Mozna ustawic przyciskami przy komputerze (pojawily sie w wersji FL), ale z drugiej strony fajna opcja zintegrowac oba zegary. Czyzby Panowie czegos nie podlaczyli ? Masz jakis pomysl co moze byc powodem.

Opcja ta pojawia sie po upgradzie oprogramowania, ale u mnie nie wydaje sie dzialac. Tzn. co bym nie robil godzina na komputerze pokladowym jest inna niz w panelu (chyba, ze odpowiednio to ustawie przyciskami przy komputerze pokladowym). Moze dziala to tylko w samochodach przed FL, gdzie nie ma tych przyciskow do ustawiania godziny przy komputerze.
Forumowicz

Od: 13 kwi 2011, 02:06
Auto: Infiniti Q50S 3.5L V6 364KM Hybrid AWD

Postprzez Bluwas » 13 kwi 2011, 09:02

Witajcie ,zacznę może od szumów , jak wcześniej wspominałem przerobiłem aż 3 sztuki tych paneneli. W najstarszym czyli pierwszym modelu tych szumów nie było. W pozostałych dwóch najnowszych modelach są. Moja Mazda jest z grudnia 2008 roku , czyli przed liftingiem , ustawienie zegara działa idealnie , jak jest po lifcie nie wiem , trzeba by było się spotkac i porównać , wtedy wszyscy będziemy mieli wiedzę na ten i inne tematy . Teraz szumy , rzeczywiście na początku jakbym na nie mniej zwracał uwagę , teraz zaczęły mnie denerwować , bo tak nie może być , trzeba tę sprawę rozwiązać.
W mojej maździe jest też system Bose, jednak nie on jest powodem tych szumów .Skąd to wiem , ano zanim zamontowałem panel w aucie , testowałem go w domu na biurku , wiadomo żadnego kontaktu z Bose i szumy się pojawiały w podłączonych głośnikach , czyli ewidentna wina leży po stronie samego panela , ciekawy jestem tego upgradu do panela , jest jakaś możliwość podesłania oprogramowania , może na maila lub wrzuć gdzieś np. na rapidshare , chciałbym sprawdzić ten temat . W sobotę postaram się powalczyć z tematem samego wzmacniacza w panelu , może to pomoże , ale nie obiecuję , uzależnione jest to od wolnego czasu ,a niezawsze nim dysponuję według swoich potrzeb (hi hi). Jakbyście do czegoś doszli dajcie znać , zaraz idę sprawdzić swoją wersję oprogramowania .
Tyle na razie.
Początkujący

Postprzez misiektoja » 13 kwi 2011, 11:17

Bluwas napisał(a):ciekawy jestem tego upgradu do panela , jest jakaś możliwość podesłania oprogramowania , może na maila lub wrzuć gdzieś np. na rapidshare , chciałbym sprawdzić ten temat

Sprawdz PM.
Bluwas napisał(a):W mojej maździe jest też system Bose, jednak nie on jest powodem tych szumów .Skąd to wiem , ano zanim zamontowałem panel w aucie , testowałem go w domu na biurku , wiadomo żadnego kontaktu z Bose i szumy się pojawiały w podłączonych głośnikach , czyli ewidentna wina leży po stronie samego panela

Bluwas – a co myslisz w takim razie, ze czesc paneli jest po prostu walnieta ? Tak jak mowilem, wczoraj sam bylem swiadkiem jak w Odysseyu w Mazdzie 6 GH po FL ten panel dzialal bez zadnych szumow ! A jesli mowisz, ze nawet przy podlaczonych glosnikach tak jest, to moim zdaniem czesc paneli jest walnieta.
Forumowicz

Postprzez Bluwas » 13 kwi 2011, 13:53

Misiek , czy jesteś pewny , że w mażdzie o której piszesz tej testowanej bez szumów panel steruje wzmacniacz bose bezpośrednio z wyjść na głośniki ?? , a może z wyjść "czincz" .... Jeżeli wzmacniacz Mazdy (bose) wysteruje się bezpośrednio z wyjść (czincz) , sygnał jest idealnie czyściutki , nie ma nawet "kropelki" szumów , czyli to jest wina samego układu końcówki mocy w panelu. Rozmawiałem dzisiaj z Panem Marcinem , mówił , żeby poczekać z tematem do następnego tygodnia , wysłał w tej sprawie informację do techników za oceanem , może oni coś pomogą . W czasie rozmowy Marcin sugerowął , że powód tych szumów leży po stronie softwaru , dlatego postanowiłem się jeszcze wstrzymać z innymi pracami , zobaczymy co z tego wyjdzie.
Proponuję , jeżeli możesz dowiedz się jak podłączyli panel w tej maździe , gdzie nie ma szumów . Trudno mi cokolwiek powiedzieć czy panele są wadliwe , myślę , że jednak nie , jeżeli by to występowało w jednym , ale jak widać występuje we wszystkich , które znam , czyli w znacznej ilości , chociażby 3 sztuki tu na forum. Wstrzymajmy się do przyszłego tygodnia , albo do uzyskania jakiegoś konkretnego info od Pana Marcina , może będzie jakiś upgrade softu , który całkowicie wyeliminuje te szumy. Jak nie , to będzie trzeba sprawdzić elektronikę . Co do versji sofyu , u mnie jest dokładnie taka :OS. EN-PRIMA-ARM-SLC-V 1.34 MCU:7.02 M6 6H9IN8R
Początkujący

Postprzez Lofi » 13 kwi 2011, 14:13

A te panele to w USA mozna kupic czy to jakis specjany produkt na PL ??
Forumowicz

Od: 9 mar 2011, 22:23
Auto: Mazda 6 2009 2.5L 170 KM USA

Postprzez Bluwas » 13 kwi 2011, 14:16

Lofi napisał(a):A te panele to w USA mozna kupic czy to jakis specjany produkt na PL ??

Pewnie wszędzie można kupić , od Chin poprzez Polskę do Ameryki.
Początkujący

Postprzez maciek.wilczak » 13 kwi 2011, 20:28

U mnie aktualizacja tez nic nie dala. Coraz bardziej wkurzaja mnie te szumy.
Forumowicz

Postprzez misiektoja » 13 kwi 2011, 23:21

Bluwas napisał(a):Misiek , czy jesteś pewny , że w mażdzie o której piszesz tej testowanej bez szumów panel steruje wzmacniacz bose bezpośrednio z wyjść na głośniki ?? , a może z wyjść "czincz"
..........................

Bluwas, to auto z salonu, w ktorym szum nie wystepuje nie posiada systemu bose. Ale jak to jest podlaczone dokladnie to nie mam pojecia. Podejrzewam, ze ten sam czlowiek z Odysseya podlaczal ten panel w tym aucie demonstracyjnym i w moim.

Tez rozmawialem dzisiaj z Panem Marcinem i rzeczywiscie mowil, zeby wstrzymac sie do przyszlego tygodnia. Zatem poczekajmy i zobaczymy. Ja szczerze mowiac w rozwiazanie software'owe nie wierze, bo w obu autach byla taka sama wersja oprogramowania i w jednym szum wystepuje w drugim nie. Mi tez wydaje sie, ze cos jest nie tak z ukladem mocy w panelu. No ale poczekajmy do przyszlego tygodnia.
Forumowicz

Postprzez Bruno_73 » 16 kwi 2011, 16:49

witam
potwierdzam to co dotychczas napisano o stacji VIVO dla mnie rewelacja jak za taka cenę
w ASO proponowali za 5.5tys z montażem... i to chyba ten model z dwoma wejściami na kartę SD
ze starszą wersją wina i gorszym GPS, i parametrami kompa...
od Pana Marcina zakupiłem VIVO za 2,7.. w komplecie z kamerą cofania (w lampkę), i anteną TV..
a montaż u zaprzyjaźnionego "elektronika" ..za sympatyczne pieniążki. Więc rachunek jest prosty.
Kamera cofania działa rewelacyjnie, nawet w nocy widoczność jest wystarczająca, posiada naniesione linie ułatwiające orientację w odległości, włącza się po wrzuceniu biegu wstecznego, nawet gdy urządzenie jest wyłączone (trochę dłużej to wtedy trwa).
Jedyny problem... to ten opisany już szum... i nic tu nie dają zmiany w ustawieniach basów, sopranów itd...
Softy podmieniałem już 2 razy... w pierwszym doszła opcja zegara..
Drugi soft bardziej "obszerny"... miał pomóc z szumami, niestety nadal są ...
po rozmowie telefonicznej... czekam na dalsze działania ze strony sprzedawcy
Początkujący

Od: 16 kwi 2011, 16:30
Auto: M6 2.0D 140KM Dynamic

Postprzez sikr111 » 16 kwi 2011, 18:44

Witam, również przymierzam się do zakupu tegoż panela, ale pomijając jego jakieś niedoskonałości np. szumy to ja sam jestem lekko niedoskonały <glupek2> i bardzo by mnie drażniło gdyby np. podświetlenie przycisków miało inny kolor niż pozostałych fabrycznych na konsoli. Dlatego proszę o info jak jest z dopasowaniem kolorystycznym i zewnętrzną jakością wykonania ? Nie pytam oczywiście o sprawy techniczne, bo o nich sporo już tutaj powiedziano.
sikr111

Postprzez D-fens » 16 kwi 2011, 21:30

Witam szanownych forumowiczów.
Osobiście nie posiadam takiego panelu ale temat mnie zainteresował.
W temacie szumów : czy występują one w trakcie gdy silnik jest wyłączony czy tylko przy odpalonym zapłonie? Być może jest to kwestia ekranowania?
Nie jestem fachowcem w temacie ale z tematem już się zetknąłem w przypadku chińskich odbiorników a la "Alpin"
D-fens himself
Mazda 6 Sport Kombi 2008 2.0 MZR-CD 140 KM w wersji Exclusive.
Wcześniej Mondeo 5d 2002 2.0 TDCI 130 KM
Jeszcze wcześniej Vectra B 1998 1.6 16v
A jeszcze wcześniej MPK, PKS, PKP, TAXI i z buta..
Forumowicz

Od: 25 paź 2008, 13:34
Auto: Mazda 6 GJ Sedan 2.0 benzyna 6MT Snowflake White
Mazda MX-5 NB 1998 1.8

Postprzez misiektoja » 17 kwi 2011, 02:04

Bruno_73 napisał(a):Jedyny problem... to ten opisany już szum... i nic tu nie dają zmiany w ustawieniach basów, sopranów itd...
Softy podmieniałem już 2 razy... w pierwszym doszła opcja zegara..
Drugi soft bardziej "obszerny"... miał pomóc z szumami, niestety nadal są ...
po rozmowie telefonicznej... czekam na dalsze działania ze strony sprzedawcy

Czekamy w takim razie co sie wydarzy w przyszlym tygodniu. Mnie te szumy irytuja co raz bardziej, do tego stopnia, ze ostatnio radia/mp3 nie wlaczam, jesli nie mam ochoty posluchac glosniejszego dudnienia. Niestety po cichu nie da rady tego sluchac i ten szum zaczyna po prostu doprowadzac mnie do szalu. Poza tym panel jest dla mnie udana konstrukcja z kilku powodow (w stosunku do innych urzadzen, ktore wykorzystywalem w innych autach):
– Bardzo szybko fixuje sie GPS – trwa to max 1-2 sekundy
– Bezproblemowo dzialajaca kamera cofania, przy wlaczonym panelu zalacza sie natychmiastowo po wrzuceniu biegu wstecznego
– Mozliwosc wykorzystania automapy jako oprogramowanie nawigacyjne – wg. mnie najlepsze mapy na polskie drogi
– Bezproblemowe dzialanie zestawu glosnomowiacego, rozmowcy slysza mnie bardzo dobrze, jak mam wlaczone radio/mp3/nawigacje automatycznie wycisza wszystko i pozwala prowadzic rozmowe, mozna tez importowac ksiazke adresowa, chociaz przy duzej liczbie wpisow jest to meczace
– Radio dziala bezproblemowo, wlacznie z RDS
– Bazuje na Windows CE 6.0, a wiec mozna powgrywac sobie rozne dodatkowe oprogramowanie
– W schowku mam wyprowadzone dwa wyjscia USB i jedno do iPOD, fajnie, bo nic nie wystaje, moge miec na stale podlaczonego pendrive'a czy dysk twardy
– Mozna bezproblemowo sluchac muzyki i korzystac z nawigacji (jak doswiadczylem na wlasnej skorze nie jest to takie oczywiste)

To co mnie jednak drazni/nie podoba sie to:
– Szum, szum i jeszcze raz szum
– Antenka do TV, ktora jest dolaczana do zestawu nie nadaje sie do niczego, bo rzadko kiedy mozna odebrac sygnal TV w jakiejs sensownej jakosci. To jest jednak gadzet, na ktorym kompletnie mi nie zalezy
– Nie wiem jak u Was, ale u mnie jak naciskam jeden z przyciskow wyboru na kierownicy (te obok sterowania glosnoscia) to dziala to na odwrot niz w panelu. Np. jak mam liste piosenek MP3 i nacisne do dolu przycisk to on wybiera piosenke wyzej. Tez tak macie ?
– Poki co chyba nie ma latwej mozliwosci zintegrowania dwoch dostepnych w wersji Sport dodatkowych przyciskow odbierania/zakanczania polaczen z panelem. Co prawda p. Marcin mowi, ze jakis konwerter mozna zastosowac, mam z nim jeszcze rozmawiac o tym, ale poki co te dwa przycisku nie dzialaja mi.

sikr111 napisał(a):bardzo by mnie drażniło gdyby np. podświetlenie przycisków miało inny kolor niż pozostałych fabrycznych na konsoli. Dlatego proszę o info jak jest z dopasowaniem kolorystycznym i zewnętrzną jakością wykonania ? Nie pytam oczywiście o sprawy techniczne, bo o nich sporo już tutaj powiedziano.

Nie wiem jak w innych wersja, ale u mnie w wersji Sport wszystko komponuje sie idealnie, jak ktos wchodzi do samochodu to mysli, ze to fabryczna nawigacja. Mozesz wybrac sobie odpowiednia skorke, zeby zmienic wyglad (ja mam ta taka pomaranczowa, a wiec wspolgra z podswietleniem auta), poza tym sam panel ma wykonczenie piano black, tak jak inne elementy w wersji po FL (kierownica etc.). Jest tez dostepna wersja do przed-FL i tez sie odpowiednio komponuje. Do jakosci wykonania nie mam zadnych zastrzezen.
D-fens napisał(a):W temacie szumów : czy występują one w trakcie gdy silnik jest wyłączony czy tylko przy odpalonym zapłonie? Być może jest to kwestia ekranowania?
Nie jestem fachowcem w temacie ale z tematem już się zetknąłem w przypadku chińskich odbiorników a la "Alpin"

Szum wystepuje zawsze – bez wzgledu na to czy silnik jest wlaczony czy nie. Dopiero odpowiednie podglosnienie (tak powyzej 6, zalezy od tego co leci w tle) szum przestaje przeszkadzac, ale nadal jest. Slychac to w sytuacjach, gdy w piosence sa jakies cichsze momenty.
Forumowicz

Postprzez Bruno_73 » 17 kwi 2011, 17:42

no to jeszcze trochę o tych szumach... które mnie również irytują
do tego stopnia, że podobnie jak kolega misiektoja albo głośno albo wcale
1. szumi niezależnie czy silnik jest uruchomiony czy nie
2. myślałem ze to możne być związane z działaniem wentylatora w urządzeniu ale...
jak się ściszy dźwięk na maksa to urządzenie jest ciche jak makiem zasiał
3. przy słuchaniu płyt CD/DVD pomiędzy kolejnymi utworami szum ewidentnie podbija się
by po rozpoczęciu kolejnego utworu wrócić do "standardu"

a co jeszcze mnie drażni... może ktoś zna na to lekarstwo ?
1. słuchając CD/DVD z odpaloną navi (automapa) podczas wydawania komend następuje całkowite wycięcie dźwięku z płyty, po zakończonym komunikacie... słyszę ciąg dalszy więc.. wg mnie
działająca navi i CD/DVD odpada... wtedy słucham mp3, tu na początku też było kiepsko, ale w opcjach automapy odłączyłem sterowanie głośnością urządzenia i teraz wygląda to tak że muza leci a w tle słyszę odpowiednio wyregulowane (słyszalne) komunikaty.
2. kolejna sprawa to dziwny dźwięk (jakby przerzucanie uszkodzonej płyty) objawia się to wówczas gdy uruchamiam silnik a stacja włącza się automatycznie, gdyż wcześniej (poprzednia jazda) nie było wyłączone przyciskiem, tylko stacyjką.

a z plusów
1. TV – ja dokupiłem antenkę, szału nie robi na początku schowałem ją w słupek pasażera, ale po pierwsze w czasie jazdy zapomnijcie o odbiorze TV (sygnał rwie się strasznie) a po drugie wiadomo, że na jakość odbioru wpływa odpowiednie skierowanie anteny na nadajnik, więc wyjąłem ja i wrzuciłem do schowka. Na postoju antenka w łapki, nad dach, odpalam TV, znajduje stację (TVP!, TVP2, TVP Info, POLSAT, i czasem TVN) i macham łapka na wszystkie strony, czasem obraz jest naprawdę ok... ale sprawa TV to dla mnie bardzo mało ważny temat... chociaż jakieś zawody sportowe... gdzieś w odległej cywilizacji... bezcenne :)
2. Urządzenie ma wg mnie (ja mam przed FL) bardzo dobrą jakość materiałów i trafioną gamę kolorystyczną, elegancko się spasowuje, podświetlenie czerwone również spasowane więc urządzenie raczej nie do wytropienia, że to nie oryginał... przynajmniej nie dla znawcy tematu :). a co do jakości plastików ... to powiem tak ze po 2 demontażach tylnej klapy... mazda (pewnie nie tylko ona) to taka mała... klapa, albo jak to mówi mój kolega... teraz to samochody z papieru robią :) i coś w tym jest...
zaznaczam M... bardzo lubię i M6 to już druga moja mazda :)
3. GPS – antenkę przytwierdziłem (magnes) bezpośrednio na wierzch urządzania (mieści się) i sygnał łapie rewelacyjnie szybko, zdecydowanie szybciej niż moja navi na palmtopie
4. Wejścia USB w sumie 3 sztuki, jedno w panelu i dwa na kablach, jeden wrzuciłem do schowka, bez ingerencji, drugi natomiast poprowadziłem tunelem przy skrzyni biegów do schowka podłokietnikiem i tam poniżej gniazda zapalniczki i AV, wkleiłem na stałe, wygląda na oryginał :). Co do wejść sprzedawca miał informacje że w jednej chwili mogą działać tylko dwa wejścia... sprawdziłem działają 3 :)
5. DVD – oczywiście odblokowałem, bo standardowo DVD (filmy, koncerty) można tylko na postoju oglądać, w czasie jazdy (wystarczy uruchomienie silnika) na urządzeniu pojawia się stosowny napis :)
wiadomo, że w czasie jazdy nie będę tego robił, wystarczy mi słuchanie koncertu,

...a na koniec pytanie do misiektoja podpiąłeś dysk... ja mam 40GB i nie ruszył, znaczy zasilanie dostał ale urządzenie go nie znalazło, wiem że karty SD czyta do 32 GB czy w tym może być problem czy raczej brak sterów tego dysku do Windy ?

pozdrawiam
Początkujący

Od: 16 kwi 2011, 16:30
Auto: M6 2.0D 140KM Dynamic

Postprzez polak900 » 17 kwi 2011, 20:16

podczas jazdy to lepiej się patrz przed siebie a nie na tv :D
Obrazek
Forumowicz

Od: 18 lis 2010, 20:00
Auto: M6 GH 2.0 MZR DISI Ex+
Subaru Legacy 2.0 D MY10