Wyświetlacz czujników cofania – trzeszczy...

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez kkaczor » 7 mar 2011, 20:37

Jak wrzucam wsteczny – to dają o sobie znać krótkim piknięciem. Potem jest cisza, dopóki nie ma czegoś w określonej odległości.

Twoje objawy sugerują, że masz je po prostu brudne. Może sól? Też tak mam, jak mi się zafajdają, spróbuj je przetrzeć i daj znać...
Forumowicz

Od: 25 sty 2010, 10:14
Auto: Mazda6 GH 2009 sedan 2.0

Postprzez Kamil » 8 mar 2011, 01:24

kkaczor potwierdzam.
lukabrx w zimie często śnieg/sól/bród zalega na czujnikach i taki jest efekt jak opisałeś. jeśli czujniki czyste to coś z nimi musi być nie ten tegos
Kamil

Postprzez lukabrx » 8 mar 2011, 10:06

No właśnie chyba niestety coś nie ten teges... ponieważ Madzią cieszę się dopiero tydzień, więc już ją i tak 2 razy w międzyczasie myłem :D a wczoraj zrobiłem tak jak pisał kkaczor, przetarłem czujniki na mokro, potem na sucho... i niestety nadal to samo. Nawet wpadłem, że może przesunął się jeden z czujników i łapie obudowe, ale wszystkie siedzą jak powinny. Hmm.

Madzia jest do sierpnia na fabrycznej gwarancji, a czujniki są niby mazdowskie (jestem drugim właścicielem). Czy myślicie, że mogą coś takiego w serwisie uznać za naprawę w ramach gwarancji?
Początkujący

Od: 7 mar 2011, 19:00
Auto: M6 MZR-CD 2.0 kombi 2008

Postprzez Kamil » 8 mar 2011, 10:55

jeżeli nie było ingerencji w czujniki to oczywiście że serwis powinien to naprawić w ramach gwarancji. przejedz się do serwisu a wątpliwości się rozwieją ;) nam ciężko to zdiagnozować przez forum :]
Kamil

Postprzez glowasiek » 8 mar 2011, 10:59

moze byc tez tak ze ktorys z czujnikow jest uszkodzony i wtedy centralka od czujnikow glupieje. Nie wiem jak te mazdwoskie czujniki ale w wielu innych modelach centralka po uruchomieniu zaplonu robi auto test i jezeli jest cos nie tak wtedy wlasnie pika od razu.

Podjedz sobie do servisu i niech sprawdza. Jezeli sa one mazdowskie i zakladane przez ich servis to na pewno nie bedzie broblemow z ewentualna wymiana czujnika.
Forumowicz

Od: 19 cze 2010, 22:36
Auto: Mazda 6 GH sport

Postprzez lukabrx » 9 mar 2011, 11:28

Dzięki za wskazówki. Umówiłem się na pt do serwisu to napiszę jakie były wnioski :)
Początkujący

Postprzez glowasiek » 16 mar 2011, 10:42

lukabrx napisał(a):Dzięki za wskazówki. Umówiłem się na pt do serwisu to napiszę jakie były wnioski :)

I jak tam, juz naprawione ??? Daj znac co bylo nie tak.
Forumowicz

Od: 19 cze 2010, 22:36
Auto: Mazda 6 GH sport

Postprzez lukabrx » 21 mar 2011, 18:01

Heh, były "rozregulowane" i "źle zamontowane". Poprzedni właściciel musiał lakierować zderzak, pewnie chałupniczo i po tym zostały źle podłączone. Na szczęscie serwis powiedział, że zderzak oryginalny, więc pewnie był obdrapany... Mam nadzieję :)
Dodatkowa nauczka jest taka, że czujniki grubości lakieru działają tylko na blachy... plastików sprawdzić nie można – pewnie o tym wiedzieliście, ja nie wiedziałem :)
Koszt naprawy: 305zł

Przy okazji wyszła ciekawa sprawa. Poprzedni właściciel kupił auto we wrześniu 2008 r. w salonie w Redzie. Salon kupił M6 w Niemczech, w maju 2008 r i przywiózł na lawecie z przebiegiem 7 km. Z takim przebiegiem sprzedał samochód. Na wszystkich wydrukach z systemu Mazdy z tamtego okresu widniała informacja, że data początku gwarancji to wrzesień 2008. "Data następnego przeglądu: nie później niż wrzesień 2009", na wydruku z rocznego przeglądu gwarancyjnego analogiczna sytuacja "początek gwarancji: wrzesień 2008"...
A teraz w serwisie panowie zakwestionowali ważność gwarancji "ze względu na nieterminowy roczny przegląd", bo data początku gwarancji zmieniła się na... maj 2008. Wygląda jakby ktoś zrobił "porządek" w systemie. Z drugiej strony było to ewidentne wprowadzenie poprzedniego właściciela w błąd... Po dyskusji wysłali papiery do Mazdy PL, a oni do Japonii... czekamy na odpowiedź.
Początkujący

Postprzez miszka » 21 cze 2012, 21:51

Tomek6 napisał(a):Witam, od początku miałem problemy z trzeszczącym wyświetlaczem czujników cofania (w podsufitce, nad lusterkiem), trzeszczał na nierównościach.
Poruszałem nim trochę, uleżał się i długo miałem spokój do czasu, kiedy demonstrowałem kuzynowi audio :D Wraz z basem wyświetlacz znów się rozklekotał i doprowadza mnie do furii swoim trzeszczeniem na nierównościach <killer>
Przyglądałem się sposobowi jego montażu, ale nie wyciągnąłem powalających wniosków, które naprowadziłyby mnie na usunięcie upierdliwego dźwięku. Dwie metalowe, zagięte wypustki wchodzą między podsufitkę a dach, a reszta, nie wiem czy jest przyklejona, czy przyczepiona... Miał ktoś z was podobny problem lub ma pojęcie co z tym zrobić?

Hejka, ja swoją madzie odebrałem z salonu Pro-Moto Zabrze w kwietniu (miałem przez nich założone czujniki cofania takie same jak twoje) i podobnie ja twoje też trzeszczą na nierównościach – jak sobie poradzisz z tym mankamentem daj znać. Mnie jakoś też nie po drodze do tego salonu...

W jakim salonie odbierałeś auto?
Początkujący

Od: 1 kwi 2012, 12:59
Auto: Mazda 6 GH 2,0 2011r.

Postprzez Tomek6 » 21 cze 2012, 22:14

miszka napisał(a): jak sobie poradzisz z tym mankamentem daj znać.

U mnie już po problemie od dłuższego czasu ;) Dostałem kiedyś kamieniem w szybę, trzeba było ją wymienić i przy okazji panowie w serwisie NordGlass (dawny Jaan, na Mieroszewskich koło BP) podkleili te metalowe mocowania filcami od strony dachu/rantu szyby ;)

miszka napisał(a):W jakim salonie odbierałeś auto?

Ja mam autko od Boronia.
Forumowicz

Od: 5 lip 2009, 23:42

Postprzez bilek » 22 cze 2012, 10:34

Tomek6 napisał(a):
miszka napisał(a): jak sobie poradzisz z tym mankamentem daj znać.

podkleili te metalowe mocowania filcami od strony dachu/rantu szyby ;)

i to jest ostateczne rozwiązanie problemu :)
Forumowicz

Od: 6 paź 2011, 15:09
Auto: Mazda 6 GH 2.0 MZR Kirei

Postprzez miszka » 22 cze 2012, 21:40

Dzięki, muszę się tym zająć bo osiwieć można...
Początkujący

Od: 1 kwi 2012, 12:59
Auto: Mazda 6 GH 2,0 2011r.

Postprzez Tomek6 » 22 cze 2012, 21:54

miszka napisał(a):Dzięki, muszę się tym zająć bo osiwieć można...

Specyficzny, złośliwy dźwięk. Szczęśliwy jestem, że już się z nim rozstałem. Kup w jakimś budowlanym sklepie typu Castorama filcowe podkładki pod krzesła i spróbuj podkleić mocowanie. Daj znać jak poszło ;)
Forumowicz

Od: 5 lip 2009, 23:42