Mrugające światła i oświetlenie wewnątrz kabiny

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez MarianK » 4 gru 2008, 23:20

Czy ktos spotkal sie z podobnym problemem,przy wlaczeniu migacza w prawo gasna swiatla drogowe tyl, przod oraz oswietlenie deski rozdzielczej.Gdy dzwignie kierunkowskazu nie przelacze do konca wszystko jest ok.problem gdy dzwignia zaskoczy
Początkujący

Od: 27 sty 2008, 21:15
Auto: Mazda 6,Exclusive GH 2.0

Postprzez MarianK » 9 gru 2008, 21:52

Dzieki za poprawienie tematu.Po naprawie powodem gasniecia swiatel przy przelaczeniu dzwigni kierunkowskazu w prawo okazal sie zlamany przewod przy przelaczniku zespolonym
Pozdrawiam
Mazda 6, Exclusive GH 2.0, 2009,
Mazda 626 ( olejozerca) 1997r, dalej w uzytku:)
Początkujący

Od: 27 sty 2008, 21:15
Auto: Mazda 6,Exclusive GH 2.0

Postprzez darekt80 » 25 paź 2010, 21:54

Koledzy!
Kilka dni temu wracając wieczorem z pracy zauważyłem dziwne zjawisko: mianowicie, światła mijania nie świeciły jednostajnie, tylko jakby bardzo szybko i leciutko mrugały. Trzeba było się dobrze przyjrzeć, żeby to zauważyć. To samo dotyczyło oświetlenia w kabinie po otwarciu drzwi – również delikatnie mrugało. Zgłosiłem problem w ASO przy okazji przeglądu po 20 tys. km i chciałem im pokazać, o co mi chodzi – oczywiście wówczas światła i wewnętrzne lampki w kabinie świeciły prawidłowo. Dziś wracając z pracy znowu zauważyłem, że światła mrugają. Wcześniej nic takiego się nie działo, w aucie nikt nie grzebał. Co, Waszym zdaniem, może być tego przyczyną?
Początkujący

Od: 20 paź 2010, 09:26
Auto: Mazda6 GH 2.0 MZR-CD exclusive kombi

Postprzez czorny2607 » 27 paź 2010, 22:49

przeglądnij alternator i regulator najlepiej u elektro-mech. na stanowisku
czorny2607

Postprzez darekt80 » 29 paź 2010, 20:36

Dodam jeszcze fakt, że miganie dotyczy całego oświetlenia samochodu zarówno zewnętrznego (światła przednie i tylne, oświetlenie tablicy rejestracyjnej), jak i wewnętrznego (oświetlenie kabiny). I jeszcze jedna rzecz: problem występuje jedynie przy pracującym silniku. Na postoju, kiedy włączam światła pozycyjne, wszystko jest OK, nic nie mruga. Co to może być?
Początkujący

Postprzez goler » 10 lis 2010, 21:42

Mysle, ze mamy podobny problem z tym ze u mnie ujawnia sie on gdy wlaczona jest klima. W momencie gdy zalaczona sie wentylator przy chlodnicy na ulamek sekundy oswietlenie zlekka przygasa potem gdy wentylator sie wylacza na ulamek sekundy oswietlenie zlekka rozblyska mocniej. Czy u Ciebie tez tak jest? I jeszcze jedno pytanie – czy slyszysz czasem takie jakby dzwonienie z komory silnika? Mi sie zdaje ze jest jakis problem z alternatorem.
Początkujący

Od: 11 lip 2008, 13:35
Auto: Mazda 6 GH 2008, 2.0 benzyna, HB

Postprzez glowasiek » 15 lis 2010, 19:44

u mnie oswietlenie wewnatrz auta jak i z tylu nie mruga (jeszcze:) za to zauwazylem ze na jalowych obrotach jakby czasami minimalnie przednie swiatla drza tzn mrugaja delikatnie i trzeba sie naprawde dobrze przyjrzec zeby to zauwazyc ... czy ktos zaobserwowal cos takiego u siebie ?? jutro zadzwonie do servisu i sie podpytam i moze umowie sie na wizyte u "lekrza" na sobote :) pozdro
Ostatnio edytowano 17 lis 2010, 13:18 przez glowasiek, łącznie edytowano 1 raz
Forumowicz

Od: 19 cze 2010, 22:36
Auto: Mazda 6 GH sport

Postprzez skubiszek » 16 lis 2010, 11:10

goler napisał(a):Mysle, ze mamy podobny problem z tym ze u mnie ujawnia sie on gdy wlaczona jest klima. W momencie gdy zalaczona sie wentylator przy chlodnicy na ulamek sekundy oswietlenie zlekka przygasa potem gdy wentylator sie wylacza na ulamek sekundy oswietlenie zlekka rozblyska mocniej. Czy u Ciebie tez tak jest? I jeszcze jedno pytanie – czy slyszysz czasem takie jakby dzwonienie z komory silnika? Mi sie zdaje ze jest jakis problem z alternatorem.

jak dla mnie to objaw normalny – nie mam co prawda GH i nie wiem jak to wygląda w "realu" ale jeździłem już kilkoma autami i markami, i na postoju przy włączonym silniku i załączeniu klimy silnik zawsze dostawał obciążenie co było słyszalne i wyczuwalne przez minimalny spadek obrotów na ułamek sekundy a także lekkie przygaszenie świateł

podobnie po zamontowaniu car audio z tubą i wzmacniaczem- na wolnych obrotach i podkręceniu sprzętu przy uderzeniu basu zawsze przygasały światła....
Forumowicz

Od: 9 kwi 2010, 23:30
Auto: Audi A6 C6 3.0TDI Quattro
Honda Accord 2.2 iCTDi

Postprzez darekt80 » 17 lis 2010, 13:43

Wreszcie udało mi się załatwić ten problem. Ale dopiero podczas drugiej wizyty w serwisie, bo za pierwszym razem jak na złość światła nie mrugały i uznano, że wszystko jest OK. Za drugim razem jak przyjechałem do ASO to początkowo też świeciły OK, ale jak pracownik wjeżdżał autem na serwis, to "na szczęście" zaczęły znowu mrugać i dopiero wtedy mechanik pojął o co mi chodzi z tymi światłami. Podpięli Madzię do komputera i ponoć nie wykazało żadnych błędów. Szukali więc dalej i wreszcie doszli do przyczyny. Otóż, winna była "poluzowana masa". Przymocowali ją i faktycznie od tego momentu wszystko jest OK, światła już nie mrugają. Tak więc jeśli ktoś będzie miał podobny problem, to poproście w serwisie o sprawdzenie masy, bo u mnie właśnie w tym leżała przyczyna. Odetchnąłem z ulgą, bo nienawidzę jak coś mi w aucie działa nie tak jak powinno :)

goler napisał(a):Mysle, ze mamy podobny problem z tym ze u mnie ujawnia sie on gdy wlaczona jest klima. W momencie gdy zalaczona sie wentylator przy chlodnicy na ulamek sekundy oswietlenie zlekka przygasa potem gdy wentylator sie wylacza na ulamek sekundy oswietlenie zlekka rozblyska mocniej. Czy u Ciebie tez tak jest? I jeszcze jedno pytanie – czy slyszysz czasem takie jakby dzwonienie z komory silnika? Mi sie zdaje ze jest jakis problem z alternatorem.

Co do klimy, to nie zauważyłem, żeby światła przygasały podczas włączania się chłodnicy od klimy, ani żeby rozbłyskały mocniej, kiedy klima się wyłącza. Nie słyszałem też tego jakby dzwonienia z komory silnika, o którym piszesz. Takie objawy u mnie nie występowały.
Początkujący

PostTen post został usunięty przez AmRoZ 17 lis 2010, 15:08.
Powód: post pod postem ... delete

Postprzez glowasiek » 17 lis 2010, 13:55

Sprawdzalem mase u siebie i jest ok, u mnie raczej soczewki wpadaja w wibracje przy niskich obrotach silnikach badz na nierownosciach , najlepiej to widac jak stoje na sygnalizacji swietlnej i w samochodzie przede mna moja wiazka swiatla drzy, jak dodam gazu to jest ok, ale mimo wszystko na jakis nierownosciahc problem ten sam – bynajmniej tak mi sie wydaje albo jestem przewrazliwiony, jade w przyszla sobote do servisu mazdy na sprawdzenie reflektorow – dam znac co i jak – pozdro

swiatla sprawdzone w servisie mazdy – wszystko z nimi ok ale po przeczytaniu tych wszystkich postow o skrzypiacych fotelach itd poprosilem zeby tez sprawdzono mi fotele no i stwierdzili ze fotel kierowcy do wymiany na nowy – jade w tygodniu po pracy odstawic autko a kolejnego dnia po pracy do odbioru, na czas naprawy samochod zastepczy z salonu za darmoszke :) to jest servis :)
Forumowicz

Postprzez kemot » 9 gru 2010, 21:35

mam podobny problem.Z tym że oświetlenie reaguje na pedał gazu.Jak prze gazuję to natężenie światła nasila się.Dodam że aku kręci jak szalony i nie jest padnięty.Czy to wina alternatora?Zdaje mi sie że i tak mam słabe światła mijania.
Forumowicz

Od: 14 gru 2007, 09:54
Auto: 626 1999r 2.0 16v 115km

Postprzez piotrek0077 » 10 gru 2010, 22:42

Witajcie!

Mam pytanie odnośnie oświetlenia wewnętrznego.
Jestem posiadaczem Madzi 6 2009r 2.0 Benzyna AT HB 6600km. i mam pytanko:
Czy są podświetlone przyciski od sterowania szybami od strony kierowcy,pasażera.
Widziałem na różnych zdjęciach że zegary są podświetlone na czerwono z niebieską obramówką. U mnie są podświetlone na czerwono – tylko! czy tak ma być? <co?>
Forumowicz

Od: 20 sie 2006, 22:39
Auto: Mazda 6 2.0 2009r AT HB 42500km.

Postprzez chmooreck » 11 gru 2010, 12:04

piotrek0077 napisał(a):Widziałem na różnych zdjęciach że zegary są podświetlone na czerwono z niebieską obramówką. U mnie są podświetlone na czerwono – tylko! czy tak ma być? <co?>

Zależy od wersji

Co do przycisków szyb nie jestem teraz pewien, jak mi się przypomni kiedyś wieczorem, to sprawdzę.
Forumowicz

Od: 17 maja 2008, 18:37
Auto: M3 BP '19 2.0 180KM
M3 BM '14 2.0 120KM

Postprzez glowasiek » 11 gru 2010, 12:50

u mnie przyciski od sterowania szybami sa podswietlone, za to nie podswietlaja sie te od sterowania lusterkami.
Forumowicz

Postprzez Tomek6 » 12 gru 2010, 01:42

glowasiek napisał(a):u mnie przyciski od sterowania szybami sa podswietlone, za to nie podswietlaja sie te od sterowania lusterkami.

U mnie jest tak samo.
Forumowicz

Od: 5 lip 2009, 23:42

Postprzez bartm » 22 gru 2010, 21:35

darekt80 napisał(a):Wreszcie udało mi się załatwić ten problem. Ale dopiero podczas drugiej wizyty w serwisie, bo za pierwszym razem jak na złość światła nie mrugały i uznano, że wszystko jest OK. Za drugim razem jak przyjechałem do ASO to początkowo też świeciły OK, ale jak pracownik wjeżdżał autem na serwis, to "na szczęście" zaczęły znowu mrugać i dopiero wtedy mechanik pojął o co mi chodzi z tymi światłami. Podpięli Madzię do komputera i ponoć nie wykazało żadnych błędów. Szukali więc dalej i wreszcie doszli do przyczyny. Otóż, winna była "poluzowana masa". Przymocowali ją i faktycznie od tego momentu wszystko jest OK, światła już nie mrugają. Tak więc jeśli ktoś będzie miał podobny problem, to poproście w serwisie o sprawdzenie masy, bo u mnie właśnie w tym leżała przyczyna. Odetchnąłem z ulgą, bo nienawidzę jak coś mi w aucie działa nie tak jak powinno :)

A która to masa była poluzowana? Ta przy akumulatorze? Mam ten sam problem, w ASO Boroń nie wpadli na to, jak go rozwiązać.
Początkujący

Od: 12 kwi 2009, 19:30
Auto: Mazda 6 2.0 MZ-CD WGN 2008

Postprzez piotrek0077 » 25 gru 2010, 18:33

Witam!

Co do podświetlenia przycisków od sterowania szyb to jest tak że:
Jak wciśnie się przycisk od blokady szyb ten ostatni to podświetla się tylko przycisk od szyby kierowcy.
Jak przycisk od blokady wyłączony to podśietlają się wszystkie szyby ta od pasażera też!!!
Taka sygnalizacja co jest aktywne w danym momencie.
Forumowicz

Od: 20 sie 2006, 22:39
Auto: Mazda 6 2.0 2009r AT HB 42500km.

Postprzez remaherb » 21 sty 2011, 11:13

Witam. Mam w swojej maździe 6 ten sam problem z przygasajacymi światłami przy włączonej klimie. W zerwisie powiedzieli ze to niby tak już jest. Zauważyłem też głośne włączanie się klimy i wówczas dostaje obciążenia i przygasa oświetlenie. Musze powiedzieć ze denerwuje mnie to.
remaherb

Postprzez remaherb » 21 sty 2011, 12:10

Ponadto wczoraj zepsuło sie podgrzewanie fotela pasażera. Chyba instalacja sie zaczęła fajczyć bo jest paskudny zapach izolacji palonej. Byłem w serwisie w zielonej górze no i odesłali mnie z kwitkiem bo akurat dzisiaj elektryk wział urlop. szerokim łukiem serwis w zielonce omijać.
Jestem ciekawy czy jeszcze komuś sie coś takiego przytrafiło.
remaherb