Zabezpieczenie Omega – dorobienie drugiej karty ID

Postprzez porwiszek » 21 kwi 2026, 18:36

Witajcie,
3 lata temu zakupiłem poleasingową Mazdę 6 2017 w salonie Mazdy. Oczywiście nie dostałem wtedy informacji, co to jest zabezpieczenie Omega, i sam musiałem się przekonać, co piszczy i gdzie. Dopiero po jakimś czasie zauważyłem że w sumie nie mam drugiej karty ID, i nie ma nigdzie zapisanego kodu PIN do tej Omegi. Oczywiście baterię już parę razy wymieniałem, jak piszczało 5 razy, nawet przy jednej wymianie coś odpadło z płytki w środku, ale w sumie dalej działa <lol> . Problem jest taki, że żeby tej jednej karty nie zgubić/uszkodzić (bo widać, sama się rozsypuje), zostawiam ją w aucie na stałe :). Na podstawie tej historii, mam do specjalistów trzy pytania:
1. Czy i gdzie da się dorobić drugą kartę ID, nieposiadając kodu PIN ?
2. Gdzie mogę całkowicie się pozbyć tej Omegi dla świętego spokoju, i czy da się to usunąć z auta bez kodu PIN ?
3. Pod deską rozdzielczą, tam, gdzie kończy się plastik w okolicy kolan, znalazłem kable, które luźno sobie wiszą i są zakończone przyciskiem (nie naciskałem, bo może to jakieś rakiety odpala <glupek2>), wątpię, że to coś fabrycznego, raczej też chyba coś z tej Omegi, wiecie może, co to ?

Dzięki za wszelkie sugestie.
Ps. Mieszkam na Śląsku, więc jak ktoś ma jakieś sugestie co do miejsc, gdzie można coś z tym podziałać.
Pozdrawiam
GP
Początkujący

Od: 21 kwi 2026, 18:17
Auto: Mazda 6 GJ