Dymienie na Postoju

Postprzez Czysty » 5 maja 2025, 18:48

Witam, mam taki problem w mojej Mazda 6 GJ 2.2D 150km
Mam wyłączony i zaślepiony EGR

Mam problem z tym że czasem nie zawsze na postoju auto zaczyna strasznie dymić, kolor dymu niebieskawy. Bez różnicy czy to rozgrzany czy nie silnik. Dodam że jest to zawsze na wolnych obrotach. leciutko dodanie Gazu już elminuje ten problem. Przykład. Stoję na światłach nic nic. nagle auto jakby się coś przełączało i zaczyna kopcić nie równo pracować, muśnięcie Gazem przestaje. Co to może być?
Początkujący

Od: 5 maja 2025, 18:40
Auto: Mazda 6 GJ 2.2D 150km

Postprzez darrecki » 8 maja 2025, 11:20

Auto ma 2 EGR, oba wyłączone? U mnie EGR wyłączony od lat, EGR Bypass zaś nie uszany i żadnych bąków auto nie puszcza. Jeśli masz wyłączony Bypass, proponuję go aktywować, działa tak rzadko że w zasadzie nie przeszkadza, a jego wyłączenie powodowało u mnie (na testach, raz na tzw. ruski rok) dziwne dymienie podczas zimnego rozruchu. Ale tylko wtedy, nigdy gdy silnik był rozgrzany.

Przyczyn może być dużo i raczej nikt nie zgadnie przez internet. Ale polecam zakupić interfejs diagnostyczny na Bluetooth (vLinker FD albo FD+ w zależności od telefonu) oraz oprogramowanie Forscan na komórkę. Mając włączone logowanie parametrów być może będziesz w stanie po odczytach zobaczyć która zmienna wpływa na dymienie.
Innej opcji nie widzę.
Moderator Globalny

Od: 14 cze 2006, 01:01
Auto: 1. Mazda CX60 KH PHEV
2. Mazda 3 BM Skyactiv-D