Nawigacja – bluetooth kompatybilność z telefonem.

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez Marcinii » 15 maja 2013, 15:53

U mnie tak + możliwość odczytywania sms'ów z telefonu.
Forumowicz

Od: 17 lut 2013, 07:24
Auto: Mazda 6, 2.0 165KM, 2013

Postprzez przemekost » 16 maja 2013, 16:30

historia jest normalnie aktywna, ale opcji odczytywania smsow nie ma w moim przypadku, mimo wielu prób zgrania tego (na kilku telefonach między innymi: HTC desire Z, nokia 6310(stara niezawodna, ale tym razem nie przeszlo), nokia 5800, rozne samsungi)
Forumowicz

Od: 19 mar 2013, 20:02
Auto: Mazda 6 GJ 2.0 Skyactiv-G 165KM i-ELOOP SkyPASSION Soul Red

Postprzez Marcinii » 16 maja 2013, 16:31

Telefon musi wspierać odpowiednie standardy, żeby wszystko było możliwe – jest to opisane w instrukcji.
Forumowicz

Postprzez robi007 » 17 maja 2013, 10:46

Zastanawiam się Sony Xperia Z. Na stronie http://www.mazdahandsfree.co.uk/ napisane jest że nie obsługuje Call History, ale w telefonach które podają koledzy też jest to odznaczone, a i tak działa.
A co oznacza funkcja Manual Ring Tones ze strony którą podałem wyżej. Jedne telefony to obsługują a inne nie.
Forumowicz

Od: 31 paź 2008, 21:40
Auto: M6, '08, 2.0MZR, Exclusiv Plus
M6 '12, 2.0GJ 165KM, Skypassion, red soul, white skin, navi

Postprzez Marcinii » 17 maja 2013, 12:01

Te Manual Ring Tones wydaje mi się że chodzi o to że jak dzwonisz z samochodu i jakaś centralka odbierze to możesz z poziomu wyświetlacza w samochodzie wciskać numerki na klawiaturze numerycznej i centralka to rozumie (testowałem, działa).
Forumowicz

Postprzez robi007 » 19 maja 2013, 13:04

A ma ktoś doświadczenie z Samsungiem Galaxy S3 mini. Na stronie mazdahandsfree w wykazie telefonów pokazuje ze obsługuje wszystko łącznie z smsami. Ciekaw jestem czy też ma problem z kopiowaniem kontaktów jak pisali wcześniej koledzy używajacy SGS 3.
Forumowicz

Postprzez Marcinii » 19 maja 2013, 17:49

Co do problemu z kopiowaniem kontaktów to upewniłbym się czy wszystkie kontakty są zapisane w pamięci telefonu a nie na simie. Miałem podobny problem z jedną ze starszych Nokii, nie pokazywały się wszystkie kontakty w samochodzie. Po przekopiowaniu części kontaktów z sima wszystko poszło ok.
Forumowicz

Postprzez przemekost » 20 maja 2013, 08:52

Potwierdzam wypowiedź Marciniego miałem ten sam przypadek, warto na to zwrócic uwagę.
Forumowicz

Od: 19 mar 2013, 20:02
Auto: Mazda 6 GJ 2.0 Skyactiv-G 165KM i-ELOOP SkyPASSION Soul Red

Postprzez robi007 » 21 maja 2013, 07:42

Samsung Galaxy s3 mini – też występuje problem z importowaniem kontaktów :( . Jest jednak na to sposób <co?> .
Ściągnijce ze sklepu google play aplikacje Bluetooth Phonebook (płatna 6zł). Po zainstalowaniu jej, możliwe jest bezproblemowe wgranie całej zawartości książki telefonicznej. Nawet nic w tej aplikacji nie trzeba ustawiać. Poza tym umożliwia wgranie książki z sortowaniem po nazwiskach, tak że wogóle super. Napewno warta wydania tych 6zł.
Myśle że ta wiadomość przyda sie wszystkim co mają problemy z zaimportowaniem kontaktów :D .
Forumowicz

Postprzez bbartek » 27 maja 2013, 12:48

witam, właśnie wszedłem na forum żeby poczytać o problemach z telefonami.
Też mam galaxy S3 i samochód skopiował 1/3 kontaktów do samochodu.
Smsy działają i wszystko inne też poza kontaktami.
Nie wiem jak jest z tą kompatybilnością z nowymi telefonami, ale mój ojciec ma 5 letnie bmw x5 i tam działa ten telefon bez problemu, a wtedy jeszcze nie wiedzieli że będzie Galaxy S1.

Nowy samochód powinien nie mieć takich problemów.
Forumowicz

Od: 5 kwi 2013, 13:02
Auto: M6 2013 kombi 175KM , diesel, AT

Postprzez tomb745 » 29 maja 2013, 11:50

NEXUS 4 – zawodzi wczytanie rejestru połaczeń, podczas zapisywania połaczeń likwiduje prefix "+" w numerach co sprawia, że nie można oddzwonić na numer, opcja SMS nieaktywna.
APEL!!!! Byłem dzisiaj w serwisie – Mazda na razie nie ma zbyt wielu zgłoszeń o problemach z panelem multimedialnym – jeżeli nie będziemy zgłaszać wad/usterek – niczego nie poprawią.
Forumowicz

Od: 22 kwi 2013, 14:45
Auto: GJ 6 kombi, sky-passion 2,2 175 KM, diesel, AT

Postprzez OLP » 29 maja 2013, 14:00

Też jestem zdania ,że należy zgłaszać niedoróbki.
W zeszłym tygodniu wysłałem do serwisu następującego maila:

W związku z punktem 2 książki gwarancyjnej ( patrz załącznik DSC_0285.JPG) chciałbym zgłosić przy przebiegu 3200 km i przed upływem 3 miesięcy użytkowania następujące problemy w mojej Mazdzie 6:

1) Przyciemnianie panelu HMI w trybie nocnym nie działa. W trybie dziennym można sterować jasnością zarówno pokrętłem jak i z poziomu menu SETUP .
W trybie nocnym można ustawić z pokrętła tylko dwa poziomy : jasny lub najciemniejszy. Podświetlenie deski rozdzielczej i panelu klimatyzacji przyciemnia się w kilku krokach.
Po przestawieniu panelu HMI w tryb nocny zostaje on maksymalnie przyciemniony i kompletnie nie reaguje na zmianę jasności z poziomu SETUP .

2) Czujnik deszczu praktycznie nie działa . Przy najmniejszej czułości wystarczy jedna, może dwie krople by uruchomić wycieraczki . Powoduje to pracę wycieraczek na sucho.
W trakcie rzeczywistego słabego deszczu można się dopatrzeć niewielkiej próby pracy przerywanej -czasami się zdąża, że między uruchomieniami wycieraczek jest parę sekund ale po kilku chwilach wycieraczki zaczynają pracować ciągle( mimo takiego samego , słabego deszczu)
Zaobserwowałem również , że podczas słabego deszczu , gdy wycieraczki próbują pracować w sposób przerywany, wystarczy kilka przydrożnych drzew by wycieraczki zaczęły pracować ciągle. po wyjechaniu na otwartą przestrzeń wycieraczki znowu pracują przerywanie ( ale ciągle włączają się zbyt często. Przerywaną pracę mogłem zaobserwować na pierwszym i ewentualnie drugim poziomie czułości, od trzeciego stopnia wystarczy jedna kropla by wycieraczki zaczęły pracować ciągle.

3) Obsługa USB do którego włożono memory stica jest bardzo uciążliwa:
a) Nie można przeglądać i odtwarzać utworów wg folderów na nośniku.
b) Nie jest zapamiętywany ostatni utwór – za każdym razem zaczyna od tego samego
Co ciekawe , gdy nagram zawartość memory stica na płytę CD to ww problemy nie istnieją – mogę przeglądać zawartość płytki wg folderu oraz jest zapamiętany ostatni utwór tak że odtwarzanie jest kontynuowane od przerwanego miejsca.

4) Proszę o informację czy w module nawigacji znajduje się karta SIM lub jakiś odpowiednik. Czy jeśli za jakiś czas firma TOM TOM udostępni funkcje LIVE na terenie polski to czy mój samochód posiada już cały niezbędny hardware?
Czy jeżeli wyjadę do kraju w którym funkcję LIVE są udostępniane i tam zakupię subskrypcję to bez dodatkowych modyfikacji sprzętowych funkcje opisane w dokumentacji (patrz DSC_0293.JPG) będą dostępne.
Co prawda jest tam odniesienie do stron Tom Toma ale mogę tam otrzymać informację na temat oprogramowania ale nie sprzętu zainstalowanego konkretnie w moim samochodzie.

5) Konstrukcja schowka na kubki jest "dziurawa" i może powodować "połykanie" drobnych przedmiotów.
Podejrzewam, że wymiana na inny , szczelny pojemnik nie wchodzi w grę więc proszę o przysłanie instrukcji jak się można dostać pod uchwyt/schowek (na wypadek połknięcia czegoś istotnego).

Zdaję sobie sprawę, że część z powyższych punktów jest raczej uwagami/życzeniami do inżynierów/konstruktorów MAZDY więc proszę o przekazanie ich oficjalnie do MAZDY.
Mam nadzieję, że te uwagi zostały lub zostaną zgłoszone przez większa liczbę użytkowników tak ,że Mazda wsłucha się w opinie użytkowników i przynajmniej poprawki oprogramowania postara się szybko wprowadzić
Są to niedogodności które nie powodują unieruchomienia samochodu ale powodują pewien dyskomfort i w samochodzie za prawie 120 000 PLN nie powinny mieć miejsca.

Proszę o potwierdzenie przyjęcia i ewentualnego przekazania zgłoszenia.
Jeśli wymagane jest osobiste zgłoszenie to oczywiści pofatyguję się.

Ponieważ nie dostałem żadnego potwierdzenia z serwisu ,że go otrzymali więc mam go wydrukowanego i w piątek zawiozę osobiście.
Wydruk mam trochę zmodyfikowany ale idea jest ta sama.
Zastanawiam się również nad wysłaniem tego pisma bezpośrednio MAZDAy Polska.
Obrazek
Forumowicz

Od: 11 mar 2013, 19:02
Auto: Mazda 6 GJ SkyPassion 2,0 '12 kombi

Postprzez netcoding » 29 maja 2013, 14:59

Dobra robota, mam nadzieje ze sie ustosunkuja do pisma i zauważone problemy bedą rozwiązane i zaktualizowane.

Co do usb to napewno jest to nie dorobka programistyczna i powinni ten problem rozwiązać tak samo jak wersja językowa nawigacji i komputera powinna być Polska a nie angielska, mi bez różnicy ale każdy kto kupuje powinien mieć komfort i przyjemność z użytkowania, bez zbędnych domyslow.
Tworzenie stron www, CMS – zapraszam http://www.netcoding.pl
Forumowicz

Od: 18 paź 2010, 18:37

Postprzez abracadabra » 29 maja 2013, 15:10

OLP napisał(a):4) Proszę o informację czy w module nawigacji znajduje się karta SIM lub jakiś odpowiednik. Czy jeśli za jakiś czas firma TOM TOM udostępni funkcje LIVE na terenie polski to czy mój samochód posiada już cały niezbędny hardware?
Czy jeżeli wyjadę do kraju w którym funkcję LIVE są udostępniane i tam zakupię subskrypcję to bez dodatkowych modyfikacji sprzętowych funkcje opisane w dokumentacji (patrz DSC_0293.JPG) będą dostępne.
Co prawda jest tam odniesienie do stron Tom Toma ale mogę tam otrzymać informację na temat oprogramowania ale nie sprzętu zainstalowanego konkretnie w moim samochodzie.

Moduł GPRS w naszych Mazdach wygląda tak:
CIMG0106.jpg

z tego co udało mi się nieoficjalnie dowiedzieć to będąc w kraju nie-LIVE jest on wyłączony i dlatego nie są wyświetlane informacje sieciowe. Dopiero gdy sygnał z GPS pokryje się z obszarem LIVE to moduł ten staje się aktywny. Niestety narazie nie wybieram się do żadnego z krajów LIVE, więc nie mam jak tego sprawdzić.

Wracając do tematu: z BlackBerry OSv6.xxx działa wszystko, czyli SMSy, kontakty, historia połączeń, e-mail itd. Gorzej z moim drugim telefonem z systemem webOS 2.2.4: nie da się wybrać numeru (z klawiatury i książki) z urządzenia multimedialnego, ale jak wybierze się z telefonu to normalnie przekierowuje rozmowę na system głośnomówiący. Nie działają też e-maile, ale nie mam o to wszystko pretensji do Mazdy, bo mój telefon nawet nie został oficjalnie wprowadzony do sprzedaży :D

P.S. Nigdzie nie mogę się tego doczytać: system głośnomówiący w Maździe nie jest Multipoint, czy tylko mi nie udało się tego uruchomić ?? Wcześniej miałem dokładanego Parrota i tam działało to super.
Obrazek
Forumowicz

Od: 10 kwi 2013, 19:27
Auto: Mazda 6 GJ PE MT SkyENERGY Sport Kombi Jet Black 2013

Postprzez bucklet » 10 cze 2013, 10:21

Witam.
Dwa dni temu odebrałem Mazde 6 i pojawił się mały problem z parowaniem telefonu przez bt z samochodem.
Telefon – Samsung Galaxy SIII .
Mazda Skypassion z nawigacją (nie wiem czy to ma znaczenie , ale podaje jak najwięcej informacji)

Urządzenia są oczywiście sparowane, ale po wejściu i włączeniu auta funkcja telefonu się nie łączy automatycznie.
Automatycznie łączy się telefon jako urządzenie multimedialne, żeby połączyć jeszcze jako telefon muszę ręcznie odznaczyć w telefonie "ptaszka" w ustawieniach połączenia bt. Ktoś wie jak zrobić aby telefon z automatu łączył się z samochodem (w dwóch opcjach, jako urządzenie audio i jako telefon).
Pozdrawiam
Początkujący

Od: 7 lis 2008, 13:13
Auto: Mazda 6 GJ, Skypassion, 2,2 6AT

Postprzez Leszkowy » 10 cze 2013, 10:51

Jak się wam sprawuje wybieranie głosowe z książki adresowej <telefon>
Czy ja jestem jakiś ułomny w tej kwestii, że nie potrafię wymówić poprawnie <glupek2>
Sparowałem telefon ( Htc OneX plus) – poszło bez problemów. Pani zapytała czy skopiować kontakty – też bez problemów się skopiowały (co prawda chyba odwrotnie ułożone jak w tel. ale ogólnie wyglądają dobrze). Wybieranie z palca działa dobrze – adresat słyszy mnie wyraźnie ja jego też ale chciałem zrobić użytek z przycisków na kierownicy i ........ <ściana> .
Naciskam słuchawkę , pani pyta co chcę: mówię "Call", pani potwierdza komendę i pyta o "name" i tu w żaden sposób nie mogę się wstrzelić w ten kontakt co chcę :> .
Próbowałem zamykać szybę, mówić wyraźnie i powoli. Testowałem samo imię, imię i nazwisko i nic. Testy nawet robiłem na kontakcie bez polskich liter i też nic :| .
Coś źle robię ? A może macie jakieś dobre praktyki w tym temacie.

Jutro planuję drugie podejście .
Pozdr. Wszystkich.
Forumowicz

Od: 28 gru 2012, 12:32
Auto: Mazda 6 GJ 2.0 Skyactiv-G 165KM i-ELOOP MT SkyPASSION. Soul Red.
Sedan.

Postprzez Marcinii » 10 cze 2013, 10:54

Ta funkcjonalność działa w języku angielskim, więc powinieneś też wymawiać imiona i nazwiska "po angielsku" czego oczywiście nie da się zrobić :)
Forumowicz

Postprzez Leszkowy » 10 cze 2013, 11:03

Marcinii napisał(a):Ta funkcjonalność działa w języku angielskim, więc powinieneś też wymawiać imiona i nazwiska "po angielsku" czego oczywiście nie da się zrobić :)

No ale testuje słowo "Monika" co tu jest do wymawiania po angielsku :) .
Generalnie działa Wam ta funkcjonalność ?? – zakładając , że ja nie mam dobrego akcentu :P

W Hondzie Accord VIII ponoć daje się zapisać kontakt skrótem np. "Moni" i tak działa z większą skutecznością.
Forumowicz

Od: 28 gru 2012, 12:32
Auto: Mazda 6 GJ 2.0 Skyactiv-G 165KM i-ELOOP MT SkyPASSION. Soul Red.
Sedan.

Postprzez Marcinii » 10 cze 2013, 11:12

Wejdź na http://translate.google.com/#en/pl/Monika wciśnij sobie głośniczek, wtedy zobaczysz jak to się wymawia :) Pamiętaj że musisz też z dobrym akcentem wymawiać.
Forumowicz

Postprzez szwagier44 » 10 cze 2013, 11:40

Leszkowy napisał(a):
Marcinii napisał(a):Ta funkcjonalność działa w języku angielskim, więc powinieneś też wymawiać imiona i nazwiska "po angielsku" czego oczywiście nie da się zrobić :)

No ale testuje słowo "Monika" co tu jest do wymawiania po angielsku :) .
Generalnie działa Wam ta funkcjonalność ?? – zakładając , że ja nie mam dobrego akcentu :P

W Hondzie Accord VIII ponoć daje się zapisać kontakt skrótem np. "Moni" i tak działa z większą skutecznością.

Funkcjonalność sterowania głosem, zarówno telefonu jak i nawigacji kompletnie nie działa, tak jak było napisane powyżej, panel nie obsługuje języka polskiego, co jest główną przyczynyną niepowodzenia. Mi osobiście nie udało się czytać polskich nazw po angielsku.
Początkujący

Od: 9 maja 2013, 09:51
Auto: Mazda 6 GJ SkyENERGY, 2.0 165KM, 2012