Przestało działać radio, kamera cofania, sterowanie ekranem

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez macko9393 » 17 maja 2024, 09:07

Witam,

mam problem z jednostką multimedialną w Maździe 6 Gj z 2016 roku. Od jakiegoś czasu jednostka multimedialna się zawieszała, co każde odpalenie trzeba było wykonywać restart by pojawiało się audio czy wyświetlała kamerę cofania. Jednak kilka dni temu po odpięciu akumulatora, przestała wykrywać przyciski na tunelu.

Generalnie, z rzeczy które działają:
– android auto
– nawigacja wbudowana
– dotyk
– łączenie z telefonem po bluetooth
– wszelkie ustawienia samochodu
– sterowanie z kierownicy
A niedziałające:
– radio, nie pozwala w ogóle wejść w menu rozrywka, ogólnie wszystkie odtwarzacze (FM, USB, bluetooth)
– brak audio, prócz radia np z systemu głośnomówiącego
– kamera cofania (choć na wrzucenie wstecznego reaguje – wyświetla grafikę czujników cofania)

Próbowałem przywracać ustawienia fabryczne. Z rzeczy, które próbowałem diagnozować samodzielnie, to przede wszystkim wszystkie punkty opisane tutaj – https://www.hexorcism.com/16ND/sm355833/. A więc sprawdziłem konektory, gniazda, ciągłość przewodu na pinach opisanych pod tym linkiem i wszystko wygląda dobrze. Akumulator również został naładowany w pełni. Próbowałem również odpinać kamerę cofania oraz panel przycisków, żeby wykluczyć fakt, że ich usterka powoduje zakłócenia w działaniu całego systemu. Rozbierałem również jednostkę aby obejrzeć płytkę – nie znalazłem żadnych przepaleń, generalnie wizualnie wyglada w porządku na laicki pierwszy rzut oka. sprawdzałem luty gniazd – jest ciągłość pomiędzy pinami a ścieżkami (testowałem do najbliższego po pinie elementu na płytce).

Próbowałem również podmieniać całą jednostkę, oraz panel przycisków – bez efektów.

Generalnie nie mam już pomysłów co z tym zrobić... Chciałbym wykluczyć możliwie najwięcej możliwych przyczyn zanim zamówię nową jednostkę. Zastanawiający jest fakt, że po odpięciu akumulatora kolejne funkcje przestały działać. Jeżeli ktokolwiek z Was byłby w stanie podpowiedzieć mi cokolwiek, będę niezmiernie wdzięczny.

Dodaję jeszcze kody błędów z forscana

CMU B1087:87-0B
Kod: B1087 – Szyna A LIN
Dodatkowe symptomy usterki:
– Brak komunikatu
Status:
– DTC obecny w czasie wydania polecenia
– Kontrolka usterki wyłączona przy tym DTC
Moduł: Zespół główny łączności
U0184:00-0B
Kod: U0184 – Utrata łączności z radiem
Status: