Nawigacja – bluetooth kompatybilność z telefonem.

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez Leszkowy » 10 cze 2013, 12:26

No nie załamujcie mnie :(
To jak sobie radzicie – jadąc trasą i chcecie zadzwonić ??
1. Sięgacie do telefonu i z niego wybieracie ?
Czy
2. Ręcznie z panelu mazdy używacie skrutu po literach i szukacie właściwego kontaktu ?

Jeden i drugi sposób jest mało wygodny i bezpieczny <oczy>

Nic się nie da zrobić ??
Forumowicz

Od: 28 gru 2012, 12:32
Auto: Mazda 6 GJ 2.0 Skyactiv-G 165KM i-ELOOP MT SkyPASSION. Soul Red.
Sedan.

Postprzez Marcinii » 10 cze 2013, 12:31

Ręcznie z panelu ale dodałem do speed dial trochę numerów i je szybko się wybiera za pomocą pokrętła, bez potrzeby spoglądania na panel.
Forumowicz

Od: 17 lut 2013, 07:24
Auto: Mazda 6, 2.0 165KM, 2013

Postprzez szwagier44 » 10 cze 2013, 12:35

Ja korzystam ze speed dial, ewentualnie z telefonu. Wybieranie z listy kontaktów z panelu jest jakimś nieporozumieniem. Nie dość że kontakty są posortowane po imieniu, to w przypadku mojej książki (ponad 500 kontaktów), bez wyszukiwarki nic się nie znajdzie.
Początkujący

Od: 9 maja 2013, 09:51
Auto: Mazda 6 GJ SkyENERGY, 2.0 165KM, 2012

Postprzez Leszkowy » 10 cze 2013, 12:59

Marcinii napisał(a):Ręcznie z panelu ale dodałem do speed dial trochę numerów i je szybko się wybiera za pomocą pokrętła, bez potrzeby spoglądania na panel.

Też się nad taką alternatywą zastanawiałem ale tam chyba tylko kilka kontaktów można dodać.
Nio nic – chyba ta funkcjonalność pojachała mi na ambicję ;P
Będę próbował .. albo ja ją ...... albo ona mnie hahaha :]
Forumowicz

Od: 28 gru 2012, 12:32
Auto: Mazda 6 GJ 2.0 Skyactiv-G 165KM i-ELOOP MT SkyPASSION. Soul Red.
Sedan.

Postprzez tomb745 » 10 cze 2013, 14:51

Ja korzystam ze speed diala – kilka ważniejszych telefonów da się umieścić
Forumowicz

Od: 22 kwi 2013, 14:45
Auto: GJ 6 kombi, sky-passion 2,2 175 KM, diesel, AT

Postprzez ZOOMik » 10 cze 2013, 16:17

OLP napisał(a):Też jestem zdania ,że należy zgłaszać niedoróbki.
W zeszłym tygodniu wysłałem do serwisu następującego maila:

Ok, fajnie, ale jeszcze gdybyś to "wkleił" w bardziej odpowiednim wątku :)

(...)
OLP napisał(a):2) Czujnik deszczu praktycznie nie działa . Przy najmniejszej czułości wystarczy jedna, może dwie krople by uruchomić wycieraczki . Powoduje to pracę wycieraczek na sucho.
W trakcie rzeczywistego słabego deszczu można się dopatrzeć niewielkiej próby pracy przerywanej -czasami się zdąża, że między uruchomieniami wycieraczek jest parę sekund ale po kilku chwilach wycieraczki zaczynają pracować ciągle( mimo takiego samego , słabego deszczu)
Zaobserwowałem również , że podczas słabego deszczu , gdy wycieraczki próbują pracować w sposób przerywany, wystarczy kilka przydrożnych drzew by wycieraczki zaczęły pracować ciągle. po wyjechaniu na otwartą przestrzeń wycieraczki znowu pracują przerywanie ( ale ciągle włączają się zbyt często. Przerywaną pracę mogłem zaobserwować na pierwszym i ewentualnie drugim poziomie czułości, od trzeciego stopnia wystarczy jedna kropla by wycieraczki zaczęły pracować ciągle.

To jest taki "bajer". Działa toto jak chce i kiedy chce...czasami zdarza się, że nawet ujdzie a innym razem głupieje – wtedy trzeba wycieraczki wyłączyć i ponownie spróbować. A jeśli pióra mażą, bo stare lub szyba tłusta to już w ogóle lipa. Nie liczyłbym na to, że Mazda się tym przejmie co napisałeś a już z całą pewnością nie sprawi żeby to działało jak byśmy sobie tego wszyscy życzyli...niestety

OLP napisał(a):5) Konstrukcja schowka na kubki jest "dziurawa" i może powodować "połykanie" drobnych przedmiotów.
Podejrzewam, że wymiana na inny , szczelny pojemnik nie wchodzi w grę więc proszę o przysłanie instrukcji jak się można dostać pod uchwyt/schowek (na wypadek połknięcia czegoś istotnego).

Tak samo jest w BL. Najprostszych rzeczy nie potrafią poprawić. Normalnie ręce opadają :|
Obrazek
Forumowicz

Od: 5 mar 2010, 10:22
Auto: Mazda 3BL SPORT '09

Postprzez tombien » 10 cze 2013, 17:19

To jest taki "bajer". Działa toto jak chce i kiedy chce...czasami zdarza się, że nawet ujdzie a innym razem głupieje – wtedy trzeba wycieraczki wyłączyć i ponownie spróbować. A jeśli pióra mażą, bo stare lub szyba tłusta to już w ogóle lipa.

Moje 4,5 letnie doświadczenie mówi, że jeżeli wycieraczki są w dobrej kondycji (ja zmieniam raz do roku) to nie ma z tym problemów, no może po nocy w zimie (moja stoi pod chmurką) zapomnę wyłączyć przed przekręceniem kluczyka to efektownie oderwie je od szyby.
Obrazek

Wcześniej: GH 2.0 MZR-CD Top '08
Forumowicz

Od: 19 sty 2009, 21:12
Auto: Mazda 6 GJ 2.0 MT Sedan SkyPassion

Postprzez ZOOMik » 11 cze 2013, 13:48

Wiesz, zależy co kto uważa za problem :) Wycieraczki mam w doskonałej kondycji a i tak działa to jakby „żyło własnym życiem”. Nie dla mnie jednego ta automatyka jest zwyczajnie niedopracowana. Zresztą niech każdy sam oceni i na tym proponuję zakończyć ten OT.
Obrazek
Forumowicz

Postprzez bucklet » 13 cze 2013, 10:24

HHHRRR napisał(a):W tej opcji nie jest idealnie!
W moim przypadku, przy telefonie Samsung Galaxy S3, samo parowanie telefonu z systemem okazało się bezproblemowe. Bezproblemowo działa wówczas zestaw głośnomówiący przy obsłudze z kierownicy, albo z joysticka HMI. Ale już kopiowanie książki telefonicznej jest wybiórcze, pomimo kilkukrotnych powtórzeń. W serwisie doradzają żeby skopiować wszystkie kontakty na kartę SIM, gdyż tylko to system rzekomo widzi. Uwzględniając ograniczenia w kopiowaniu danych z telefonu na kartę SIM, to tego nie próbowałem!
HHHRRR napisał(a):W tej opcji nie jest idealnie!
W moim przypadku, przy telefonie Samsung Galaxy S3, samo parowanie telefonu z systemem okazało się bezproblemowe. Bezproblemowo działa wówczas zestaw głośnomówiący przy obsłudze z kierownicy, albo z joysticka HMI. Ale już kopiowanie książki telefonicznej jest wybiórcze, pomimo kilkukrotnych powtórzeń. W serwisie doradzają żeby skopiować wszystkie kontakty na kartę SIM, gdyż tylko to system rzekomo widzi. Uwzględniając ograniczenia w kopiowaniu danych z telefonu na kartę SIM, to tego nie próbowałem!

U mnie niestety galaxy SIII nie działa poprawnie.
Parowanie nie jest problemem.
Problemem jest ponowne połączenie się tel z samochodem.
Telefon nie łączy się samoistnie z zestawem.
Włączam bt w tel. uruchamiam auto i klops. Telefon się nie połączy.
Muszę ręcznie w telefonie wymusić połączenie. Miał ktoś taki przypadek? Może coś robię źle.
Proszę o opinie.

Dopisano 13 cze 2013 16:25:

I jeszcze jedno, Czy działa wam identyfikacja numeru dzwoniącego. Książka adresowa jest zaimportowana.
Początkujący

Od: 7 lis 2008, 13:13
Auto: Mazda 6 GJ, Skypassion, 2,2 6AT

Postprzez ZOOMik » 16 cze 2013, 18:30

SGS3 powinien łączyć się automatycznie, ale zdarzają się z tym kłopoty, nie tylko w tej Maździe – musisz próbować różnych, nawet dziwnych "kombinacji", aż do skutku…usuń parowanie, wyłącz tel. a nawet wyjmij z niego baterie i jazda od nowa… :)
Obrazek
Forumowicz

Postprzez bucklet » 20 cze 2013, 14:07

Chyba w końcu udało mi się wykombinować aby SGS3 łączył się automatycznie.
Rozwiązanie znalazłem na jakimś forum angielskim, dzisiaj testowałem i na kilka razy tylko raz nie połączył się automatycznie, więc chyba będzie działało.
Podaje rozwiązanie dla innych.
1) Parujesz sgs3 zgodnie z wytycznymi, gdy poprosi o zezwolenie dostępu do książki zezwalasz i wtedy ściąga książkę adresową.
2) kasujesz z telefonu parowanie z mazdą( w samochodzie nie usuwaj urządzenia sparowanego bo stracisz książkę adresową)
3) Zmień nazwę urządzenia w telefonie.
4) Paruj raz jeszcze tylko tym razem nie zezwalaj na ściąganie książki adresowej i zaznacz"ptaszka" aby więcej o to nie pytał. (Książka adresowa jest wgrana do auta z pierwszego parowania)

No i powinno działać.
Jeśli nie działa spróbujcie jeszcze raz mi dopiero za drugim razem takich kombinacji zaczął działać poprawnie.
Pozdrawiam
Początkujący

Postprzez Marcinii » 20 cze 2013, 14:17

A w takim przypadku adresy z książki będziesz widział? Z tego co zauważyłem to Mazda przechowuje oddzielne książki adresowe dla oddzielnych telefonów.
Forumowicz

Postprzez bucklet » 20 cze 2013, 21:08

Tak, książka adresowa została.
Początkujący

Postprzez Marcinii » 20 cze 2013, 21:13

No to niezły hack :)
Forumowicz

Postprzez tombien » 20 cze 2013, 21:47

Idealne to do końca nie jest – zmienisz coś w kontaktach fona a samochodzie będzie po staremu...
Obrazek

Forumowicz

Postprzez Marcinii » 20 cze 2013, 21:48

No to musisz chyba sobie kupić komórkę pod kolor samochodu ;)
Forumowicz

Postprzez tombien » 20 cze 2013, 21:52

Wystarczy stacja multimedialna na Androidzie <jupi>
Obrazek

Forumowicz

Postprzez Angulo » 6 lip 2013, 10:49

Czy da się tak zrobić, żeby telefon automatycznie łączył się z bloetoothem Mazdy? Bo u mnie za każdym razem jak ktoś dzwoni to muszę wyciągać telefon i potwierdzać połączenie, a to się mija z celem tego systemu.
Początkujący

Od: 27 cze 2013, 22:54
Auto: Mazda 6, Sedan, SkyENERGY, 2.0l SKYACTIV-G 165KM, 6MT (SKYACTIV-MT)

Postprzez tomb745 » 6 lip 2013, 13:57

To działa automatycznie – gdy tylko wchodzisz do auta z aktywnym bt lub gdy właczysz go później – telefon jest sparowany i może leżeć w bagażniku.
Forumowicz

Od: 22 kwi 2013, 14:45
Auto: GJ 6 kombi, sky-passion 2,2 175 KM, diesel, AT

Postprzez netcoding » 15 lip 2013, 12:24

Czy jak ktoś do was dzwoni wyświetla wam się kto dzwoni czy tylko numer? bo u mnie tylko numery, a książkę mam wgrana w mazdę.

Co robię źle?
Tworzenie stron www, CMS – zapraszam http://www.netcoding.pl
Forumowicz

Od: 18 paź 2010, 18:37