Radio – pytania, problemy
Strona 1 z 1
waldekx1 napisał(a):uruchamiania
Tak jak zapalasz silnik przyciskiem "Start/stop" tylko bez wciśniętego sprzęgła.
- Od: 9 maja 2013, 09:51
- Auto: Mazda 6 GJ SkyENERGY, 2.0 165KM, 2012
Ktoś wie czy da się wyciszyć radio w jakiś szybki sposób? Bo na razie to wiem tylko tyle, że można wcisnąć sterowanie głosem i dać Mute, ale to bez sensu jest. Czy nikt tam w Japonii nie przewidział, że chcę wyciszyć radio w innej sytuacji niż gadanie przez komórkę? Najlepsze, że wersje bez BT ma przycisk Mute na kierownicy
- Od: 29 cze 2013, 09:00
- Auto: M6 GJ 2.0 SkyEnergy AT Kombi
Witam właśnie wczoraj odebrałem swoją Madzie 6 i mam pytanie czy da się włączyć radio bez uruchamiania silnika
-
Slawekslawek
Tak da sie. Jak masz manual nie wciskają sprzęgła. A jak AT to nie wciskają hamulca. I normalnie wciskają przycisk start/stop.
Ostatnio edytowano 19 kwi 2014, 00:37 przez matthies, łącznie edytowano 1 raz
Powód: nie cytujemy poprzedzającego postu
Tworzenie stron www, CMS – zapraszam http://www.netcoding.pl
- Od: 18 paź 2010, 18:37
Na początku witam wszystkich serdecznie. Mazdę mam od 2 tygodni. Nurtuje mnie jedno pytanie: czy można jakoś ustawić radio/system, żeby zgasić silnik, ale żeby radio jeszcze grało?
-
Pacik
Można, np w automacie nalezy wyłączyc silnik gdy wajcha nie jest na D, pare razy tak wyłaczyłem na stacji benzynowej, gdy wróciłem radio grało., ewentualnie po zadziałaniu istopa oddalić sie z kluczykami.
Ostatnio edytowano 21 kwi 2014, 12:22 przez matthies, łącznie edytowano 1 raz
Ponawiam pytanie o to jak sobie zaprogramować stacje w radiu, bo nie mam pojęcia jak sprawić, by wybrane stacje z listy były widoczne po lewej stronie ekranu. W instrukcji jest to tak napisane, że nic z tego nie wiadomo.
Nie ma takiego przycisku jak programowanie stacji.
Nie ma takiego przycisku jak programowanie stacji.
- Od: 27 cze 2013, 22:54
- Auto: Mazda 6, Sedan, SkyENERGY, 2.0l SKYACTIV-G 165KM, 6MT (SKYACTIV-MT)
Wybierasz częstotliwość która cię interesuje i przytrzymaj po lewej stronie miejsce, gdzie chciałbyś aby się zapamiętała.
Wysyłane z mojego GT-N8010 za pomocą Tapatalk 2
Wysyłane z mojego GT-N8010 za pomocą Tapatalk 2
D-fens himself
Mazda 6 Sport Kombi 2008 2.0 MZR-CD 140 KM w wersji Exclusive.
Wcześniej Mondeo 5d 2002 2.0 TDCI 130 KM
Jeszcze wcześniej Vectra B 1998 1.6 16v
A jeszcze wcześniej MPK, PKS, PKP, TAXI i z buta..
Mazda 6 Sport Kombi 2008 2.0 MZR-CD 140 KM w wersji Exclusive.
Wcześniej Mondeo 5d 2002 2.0 TDCI 130 KM
Jeszcze wcześniej Vectra B 1998 1.6 16v
A jeszcze wcześniej MPK, PKS, PKP, TAXI i z buta..
Warto dodać, że czasem trzeba kilka razy to robić z refleksem wciskając wtedy kiedy jest nazwa stacji a nie jej fragment. bo głupio się wybiera akurat część nazwy 
-
Frodziak
Witam, kilka dni temu odebrałem swoją mazdę. Zrobiłem już 400 km, i ogólnie nie mam do czego się przyczepić. Wszystkie wady mazdy zostały już wypunktowane. Ale denerwuje mnie jedna bardzo irytująca rzecz i nie pamiętam żeby ktoś ten problem poruszał, dlatego chciałbym Was zapytać czy też tak macie. Chodzi o słuchanie radia. Chodzi o to, że podczas słuchania powtarzają się te same fale radiowe z 1 sekundowym odstępem. Mówiąc prościej słucham jakiegoś kawałka w stereo bez zakłóceń, i nagle po 1 sekundzie leci to samo jeszcze raz. Coś jak "deja vu" . To nie jest nakładanie się fal radiowych innej stacji !
Problem jest o tyle dziwny, że nigdy w życiu w żadnym innym samochodzie i radiu czegoś takiego nie słyszałem. Gubienie sygnału, szumy, automatyczne dostrojenie fal radiowych i owszem ale powtarzającego się tekstu piosenki "bo do tanga trzeba dwojga" 3 x pod rząd nigdy. Jest to na tyle irytujące, że po 5 minutach takiego "jąkania" mam ochotę wyłączyć radio. Ogólnie takie zjawisko występuje na każdej stacji radiowej. Jakaś solucja
? Z góry dzięki!
Problem jest o tyle dziwny, że nigdy w życiu w żadnym innym samochodzie i radiu czegoś takiego nie słyszałem. Gubienie sygnału, szumy, automatyczne dostrojenie fal radiowych i owszem ale powtarzającego się tekstu piosenki "bo do tanga trzeba dwojga" 3 x pod rząd nigdy. Jest to na tyle irytujące, że po 5 minutach takiego "jąkania" mam ochotę wyłączyć radio. Ogólnie takie zjawisko występuje na każdej stacji radiowej. Jakaś solucja
- Od: 24 cze 2013, 14:48
- Auto: Mazda GJ SportKombi 2.0 165 km Skyenergy Redsoul
Może masz cosik niedostrojone u mnie w Madzi tego nie ma radio to jedna z mocniejszych stron 6. Co do innych mankamentów cóż po przejechaniu 23kkm uważam że to nadal fajny samochodzik, który wzbudza emocje na ulicy i oto chodzi, żeby nie być tuzinkowym, w kolejnym czarnym jeep`e czy vw passacie ha ha ha
pozdrawiam
Ya$
www.paraptaki.com
- Od: 23 mar 2013, 20:02
- Auto: Mazda 6 Czarnuch, klekot kombi automat, nowa z tym szyderczym uśmieszkiem
mati69 nakładają Ci się dwie fale z tej samej stacji radiowej. Ja na trasie Radom Warszawa i odwrotnie bliżej Radomia mam tak że ESKA zaczyna mi się łapać z Warszawy i z Radomia na zmianę i mam dokładnie to co Ty. Czasami leci nawet inna muza i wtedy jest szał
. Po przejechaniu kilku kilometrów w jedną bądź drugą stronę wszystko trafia do normy. Przy innych autach miałem w takiej sytuacji szum i nie dało się słuchać tej stacji musiałem się przełączyć na inną stację.
Ostatnio edytowano 15 maja 2014, 18:34 przez matthies, łącznie edytowano 1 raz
Powód: porządki
Powód: porządki
- Od: 2 lip 2013, 11:57
- Auto: Mazda 6 GJ 2.5 AT 2013r.
SkyPASSION – Jet Black
kombi
Co do radia to się zgadza. Trafna analiza i co najlepsze to tylko "eska" tak ma. Poruszam się na pograniczu dolnośląskiego i wielkopolski. Raz mi łapie eska Wrocław a raz Leszno.
Co do postów powyżej, mój diler jak odbierałem kilka dni temu mazdę powiedział, że wymiana oleju przed pierwszym rokiem/20 tyś. to próba wyciśnięcia kasy od klienta
Co do ostrożnej jazdy przez pierwsze 1000-2000 km to też miał inne zdanie. Powiedział żebym jedynie nie żyłował silnika zaraz po odpaleniu gdy silnik zimny na co wskazuje niebieska kontrolka. W zasadzie to zachęcał mnie do dynamicznej jazdy od samego początku. Jak to określił "żeby silnik lepiej się ułożył"
Pozdrawiam
Co do postów powyżej, mój diler jak odbierałem kilka dni temu mazdę powiedział, że wymiana oleju przed pierwszym rokiem/20 tyś. to próba wyciśnięcia kasy od klienta
Co do ostrożnej jazdy przez pierwsze 1000-2000 km to też miał inne zdanie. Powiedział żebym jedynie nie żyłował silnika zaraz po odpaleniu gdy silnik zimny na co wskazuje niebieska kontrolka. W zasadzie to zachęcał mnie do dynamicznej jazdy od samego początku. Jak to określił "żeby silnik lepiej się ułożył"
Pozdrawiam
- Od: 24 cze 2013, 14:48
- Auto: Mazda GJ SportKombi 2.0 165 km Skyenergy Redsoul
Funkcja RDS o której piszecie nazywa się AF – jest to lista alternatywnych częstotliwości na których nadaje stacja. Dzięki niej w czasie podróży odbiornik jest w stanie przełączać się – bez udziału użytkownika – pomiędzy kolejnymi nadajnikami (częstotliwościami) wybranej stacji, zapewniając jak najlepszy odbiór. Problem leży w tym, że niektóre stacje np. Eska gdy nadają globalny blok programowy strumień nie jest ze sobą zsynchronizowany – prawdopodobnie sygnał jest "rozsiewany" między nadajnikami i stąd jest opóźniony. W każdy razie to nie wina odbiornika tylko stacji radiowej. Dotyczy słuchaczy, którzy poruszają się w rejonie zasięgu dwóch nadajników. Nie wiem jak jest w GJ ale u mnie w GH mogę AF wyłączyć programowo.
Strona 1 z 1