Witam mam pytanko.
Wskrócie napisze co sie stalo.
24 kwietnia mialem przeglad czyli MOT w uk. Oddałem samochód do garażu o nazwie Kwik fit , po 2 h otrzymalem telefon ,że mazda 6 rok 2004 diesel 136hp sport nie przeszla testu z powodu hamulca ręcznego. Kłopotem były szczeki hamulcowe na obu [jakich?] kołach. Koszt wymiany wyniosl mnie 580funtow za 2 szczeki ,samochód test przeszedł , po jakims tygodniu zauważylem ,że dymi sie z lewego tylnego koła, jakby sie palily klocki hamulcowe i tak za kazdym razem jak jechałem. Pojechalem do garażu ,opowiedziałem o zajsciu i zostawilem do sprawdzenia.Po 1h telefon, że nic sie niedzieje, ruszaja kołami niema zadnego oporu ,powiedzieli mi że mam przyjechac jeszcze raz jak koło bedzie znowu gorace, wiec byłem za jakies dwie godziny bo kolo zaczelo dymic .Kazali mi podjechac w poniedzialek ,więc podjadę jutro,ale problem mnie meczył i sie skonsultowalem z kolego ,który zdjął koło popatrzył, ruszył linką od hamulca recznego i sie okazało ,że ręczny po zaciągnieciu nie odbija i kocki są lekko zacisniete co powoduje tarcie i przegrzewanie , wiec moje pytanie brzmi czy problemem mogła byc od poczatku linka od hamulca i bezsensu wymienili mi szczeki hamulcowe kasujac za to kupe forsy , ktore i tak teraz nie dzialają przez probelm z linką hamulca recznego, która zapewne kosztuje pare funtów , co tym myslicie
dzieki za odpowiedz
Blokowanie tylnych hamulców – M6 '04 diesel
Strona 1 z 1
Ostatnio edytowano 16 maja 2010, 22:49 przez danielek54, łącznie edytowano 2 razy
- Od: 16 maja 2010, 16:24
1. Od kiedy Mazda 6 ma szczeki hamulcowe?!
2. Robiles w Kwik-fit – daja 12-miesieczna gwarancje... maja to zrobic za darmo i tyle. Skontaktuj sie z ich Biurem Klienta (telefonicznie) i zloz skarge na usluge (zle wykonana) i obsluge (odsylanie klienta na inny dzien – auto nie nadaje sie do jazdy – jestes zagrozeniem na drodze)
2. Robiles w Kwik-fit – daja 12-miesieczna gwarancje... maja to zrobic za darmo i tyle. Skontaktuj sie z ich Biurem Klienta (telefonicznie) i zloz skarge na usluge (zle wykonana) i obsluge (odsylanie klienta na inny dzien – auto nie nadaje sie do jazdy – jestes zagrozeniem na drodze)
Arkana , Captur , Mii
byly: 323, Tribute, M6, M2, M5, Toledo, Mii, Rapid...
Witam ,z tego co piszesz to wtopiłeś kasę bo kwik fit usługę wykonał fakt że mogła być zła diagnoza ale tego już raczej nie udowodnisz, z tego co wypytałem szkotów to w kwik ficie można robić co najwyżej mot i wymiane akumulatora bo do czego innego się nie nadają na drugi raz po diagnozie w na mocie bierz auto i oddaj normalnemu mechanikowi a potem z powrotem na mot masz na usunięcie usterki chyba 7 dni od daty pierwszego przeglądu. A co do samego kwik fita no cóż ma tak duży przemiał samochodów że nikt szukać usterki nie będzie, oni bardziej wymienią to co ty chcesz i co pokażesz im palcem. Ze mnie też na mocie zawsze zdzierają i dobrze o tym wiem ale że samochód potrzebuje na bieżąco to płacić trzeba. 
- Od: 24 kwi 2010, 14:09
- Auto: Mazda 6 Ts2 07r. 2.0 Benzyna
Własnie tego sie obawiam , że nic już nie udowodnie ,ale zapytam jutro co o takiej ewentualności sądzą i najpierw zaczekam co zdjagnozują a potem jak kolejny raz stwierdzą ,że trzeba znowu wymienić częsci, które już raz wymieniali ,przedstawie swoją wizje i zobaczymy co z tego wyjdzie ,mam nadzieje ,że reszta usługi będzie już zadarmo
jasne juz pisze
mieszkam w Basingstoke, jakies 40 mil od Londynu
autko zakupiłem rok temu ,jak do tej pory smigało bez zarzutu
coraz bardziej zaczynam wierzyc ze wymienili mi to bez powodu lub zpowodu kiepskiego rozeznania sprawy
zrobie fotki to podeśle
mieszkam w Basingstoke, jakies 40 mil od Londynu
autko zakupiłem rok temu ,jak do tej pory smigało bez zarzutu
coraz bardziej zaczynam wierzyc ze wymienili mi to bez powodu lub zpowodu kiepskiego rozeznania sprawy
zrobie fotki to podeśle
Widać tu kolejną nie fachowa obsluge angielskich mechaniorów...
Kwik fit to omijam szerokim łukiem jak za wymiane oleju zaśpiewali mi 80 funa bo niby miałem filtr cząsteczek stałych w moim m6 diesel 04r!
Kwik fit to omijam szerokim łukiem jak za wymiane oleju zaśpiewali mi 80 funa bo niby miałem filtr cząsteczek stałych w moim m6 diesel 04r!
Do sprzedania fajne graty do M6 :)
viewtopic.php?f=77&t=26292&p=1937697#p1937697
Pełna diagnostyka komputera Mazd!
viewtopic.php?f=77&t=26292&p=1937697#p1937697
Pełna diagnostyka komputera Mazd!
- Od: 14 lis 2008, 18:30
- Auto: Były M6 2.0D M6 2.0 LF :(
danielek54 popraw temat na zgodny z regulaminem
, nie daj sie dlugo prosic.
A tak przy okazji, to zapraszam na obczyzne:
viewtopic.php?f=77&t=26292
A tak przy okazji, to zapraszam na obczyzne:
viewtopic.php?f=77&t=26292
Arkana , Captur , Mii
problem tkwi raczej w skorodowanych uchwytach,prowadyeniach klocków, które to z kolej powoduja ich blokowanie ..
pozdr.
E.
pozdr.
E.
oferuje silnik i części do Mazdy 6 + MPV CiTD Diesel z gwarancją sprawności, nie tylko tą obligatoryjną tzw. rozruchową
cieżko powiedzieć czy tak czy nie ,wczoraj go odebralem i było spoko, niby wszystko rezebrali linki sprawdzili , wyczyscili i zmontowali na nowo , ale dzis po dluzszej jezdzie jedno z [jakich?] kół było ciepłe ,wiec chyba bede tam musiał wrócic a wtedy oni zdejma zaciski ,które mi wyminili i odeśla do reklamacji co mi sie wydaje nic nieda bo az dziwne zeby obydwa sie popsuły , wyglada to troche tak jakby po zaciagnieciu recznego klocki z jednej strony do końca nie odbijały przez co po pewnym czasie sie grzeja a pozniej wrecz sie z nich dymi
Klocki nie odbijaja bo moga miec tam ciasno,tak jak pisal Enduro. Jednak mozna je latwo wyciagnac i przypilowac te uchwyty a nastepnie nasmarowac smarem miedzianym ( Cooper Grease w j. angielskim). Tylko tam nie wiecej bo piach sie nazbiera.
Druga rzecz to sprawdz linki od recznego jak sa naciagniete,jak wyczujesz z duzo luzu to linka nie odbija i tyle. Jak nie wiesz jak sie do tego zabrac to wal na priwa.
Trzecia rzecz to moga to byc tylko klocki do wymiany. Ja tak samo mialem w MPSie tyle ze sam robilem krok po kroku i okazalo sie ze klocki byle liche i nie odbijaly. Zmienilem klocki i problem z glowy minal.
Czwarte to byc moze ze chcieli Cie naciagnac na walute. Jestem ciekaw czy tloki wyczyscili, bo od tego sie zaczyna. Niestety oni zaczeli od konca.
Druga rzecz to sprawdz linki od recznego jak sa naciagniete,jak wyczujesz z duzo luzu to linka nie odbija i tyle. Jak nie wiesz jak sie do tego zabrac to wal na priwa.
Trzecia rzecz to moga to byc tylko klocki do wymiany. Ja tak samo mialem w MPSie tyle ze sam robilem krok po kroku i okazalo sie ze klocki byle liche i nie odbijaly. Zmienilem klocki i problem z glowy minal.
Czwarte to byc moze ze chcieli Cie naciagnac na walute. Jestem ciekaw czy tloki wyczyscili, bo od tego sie zaczyna. Niestety oni zaczeli od konca.
-
Stivi
Strona 1 z 1