Witam
Mam następujący problem. Ostatnio zauważyłem (zdarzyło się to kilka razy w ciągu kilku dni) że gdy jadę na powiedzmy 3, trochę zwolnię (np na zakręcie) i później chce znowu przyspieszyć samochód nic nie robi – nie przyspiesza, wskaźnik obrotów w miejscu i auto dziwnie buczy (jak cisne gaz). Gdy popuszcze gaz i poźniej go znowu depne albo zmienie bieg wszystko na ogół wraca do normy. Na początku myślałem że auto mi gaśnie ale wygląda na to że on cały czas pracuje (żadnych kontrolek). Troche to denerwujące – ktoś się z tym spotkał wcześniej wie co to może być? Byłbym wdzięczny za jakieś wskazówki/rady. Auto benzyna, 1.8 z 2006 poliftowe.
Chwilowy brak mocy
Strona 1 z 1
Z tego co zauważyłem to między 2 – 3 tys. ale prędkość jest na tyle duża że powinien spokojnie pociągnąć jak go depniesz (tak się dzieje w większości przypadków). Jakiś czas temu założyłem filtr powietrza pipercross niestety troche naoliwiony fabrycznie i obawiam sie że to może powodować jakiś błedne działanie przepływomierza. Tak jest czesto z filtrami K&N ale z tego co się rozeznałem w sprawie pipercros'a to nikt nie zgłaszał takich zastrzeżeń. Czekam na wasze opinie. Pozdrawiam.
- Od: 18 kwi 2010, 16:46
No to jak nikt nie wie to ja odpowiem.
Zabrałem auto na komputer i pokazało że lambda wywaliła kod P0133 – HO2S-11. I teraz pytanie: te dwie cyferki (11) oznaczają sensor1 bank1. Czy ktoś może mi z całą pewnością powiedzieć który to jest czujnik: ten z przodu czy za katalizatorem?
Zabrałem auto na komputer i pokazało że lambda wywaliła kod P0133 – HO2S-11. I teraz pytanie: te dwie cyferki (11) oznaczają sensor1 bank1. Czy ktoś może mi z całą pewnością powiedzieć który to jest czujnik: ten z przodu czy za katalizatorem?
- Od: 18 kwi 2010, 16:46
mam podobny problem, ale nie wiem czy dokładnie ten sam bo oprócz braku mocy przy przyspieszaniu (na chwile tak jak by go za pupę ktoś trzymał a potem pościł) muszę po 2 razy wcisnąć pedał gazu,w dodatku jak dodaje gazu to czuć nie równy takt silnika czy masz podobnie?
Sytuacja wygląda następująco wybrałem się do serwisu na test i pann serdecznie stwierdził ze mogą to być świece(ktore wymienialem), potem przewody wysokiego napięcia lub cewka.bo wyskoczyło mu ze nie pracuje 1 i 3 cylinder i w zadnym wypadku nie sanda-lambda. na wszelki wypadek z kolega sprawdziliśmy czy wszystkie świecę pracują, po chwili okazało się ze iskra była na wszystkich świecach.
Kolego mam prozbe czy tak samo wyglada twoj problem z autkiem?
Mazda 1.8 bennzynka 2004r
Sytuacja wygląda następująco wybrałem się do serwisu na test i pann serdecznie stwierdził ze mogą to być świece(ktore wymienialem), potem przewody wysokiego napięcia lub cewka.bo wyskoczyło mu ze nie pracuje 1 i 3 cylinder i w zadnym wypadku nie sanda-lambda. na wszelki wypadek z kolega sprawdziliśmy czy wszystkie świecę pracują, po chwili okazało się ze iskra była na wszystkich świecach.
Kolego mam prozbe czy tak samo wyglada twoj problem z autkiem?
Mazda 1.8 bennzynka 2004r
-
rOSTYSLAV
Witam posiadam Mazda 6 2005 143KM 2.0 od pewnego czasu mam taki problem ze swoja mazda po włączeniu mocno kopci i obroty skakaja raz sa wieksze raz mniejsze a jak chce ruszyc to jest brak mocy chodzbym ruszal z 3 a nie z 1 samochod ma zero przyszpieszenia dopiero po 1 km auto dostaje naglego kopa i wtedy działa normalnie.NAjgorsze jest to że jak jest temperatura na zewnatrz ujemna to chodzi normalnie a jak jest cieplo (dodatnia +10) to znow sie tak robi.Swiece zostały wymienione na nowe.Co może być nie tak byłem w salonie mazdy i nic na komputerze im niepokazało dodam że mam filtr DPF usuniety.Za wszelka pomoc wielkie dzieki.
- Od: 29 lip 2012, 12:02
- Auto: Mazda 6 2.0Ticd
czyli co bo nie rozumiem.Samochod był na diagnostyce w serwisie mazdy i nic nie wykazalo. Wszystko było ok.
Witam usterka zostala naprawiona a dokladnie sam to naprawilem kupilem specjalny srodek ktory czysci wtryskiwacze wlalem do baku pojezdzilem 4 dni samochodem i sie naprawilo
widocznie wtryski gdzies chyba sie zapychaaly czy cos ;p
Strona 1 z 1