qzym napisał(a):Cześć,
Czy masz może wiedzę jak zmienic progi złaczania webasto w Madzi w funkcji dogrzewania???
Można wiedzieć po co, przecież 7 stopni to już jest wystarczająca temperatura tzn jest już ciepło.
qzym napisał(a):Fabrycznie, poniżej 7 st. C webasto załacza się, sygnał temperatury jest brany z czujnika przed chłodnicą, natomiast sygnał do webasto po CAN idzie z jednostki centralnej.
Ja mam webasto po CAN-ie tzn tak ludzie to nazwali, a naprawdę to jest tylko WEBASTO z K-LINE bo CAN to inny standard i przewody do CAN-a wyglądają jakby ze skrętki wyjął jedna parę. Webasto analogowe i cyfrowe maja takie samo sterowanie czujnikiem temperatury.
qzym napisał(a):Czy mozna zmienić ten próg tak, aby np. webasto załaczało się poniżej 12 st.C

?
Piszesz, że z czujnika temperatury idzie do jednostki centralnej, a dopiero potem do piecyka WEBASTO – czy aby na pewno? Musisz sprawdzić PIN nr 3 z kostki X14, chyba ma kolor
niebieski, gdzie on idzie??
Czujnik temperatury w samochodzie to raczej będzie czujnik rezystancyjny PT100. Można łatwo to mierzyć – wypiąć go i zmierzyć miernikiem opór.

Możesz oszukać czujnik temperatury – na dworze będzie +12 stopni na wyświetlaczu będzie pokazywać +7stopni. Czyli zmniejszasz temperaturę która jest na zewnątrz. Jeżeli chciałbyś zwiększyć temperaturę czujnika to można by było wpiąć w szereg rezystor (np o +10stopni 3,9Ohm – tak dla przykładu bo takiego rezystora nie ma w typoszeregu), ty musisz zmniejszyć rezystancję (niestety nie przychodzi mi żaden pomysł do głowy w jaki sposób?). Wada tego jest że na wyświetlaczu będziesz miał złe wskazanie temperatury.
W niektórych piecykach WEBASTO czujnikiem temperatury jest bimetal (nie jak w M6 czujnik temperatury zewnętrznej – co do końca chyba nikt nie sprawdził), który przy temperaturze poniżej +7 stopni ma zwarcie do +12V, na elektrodzie ktoś pisał przy uruchamianiu piecyka podawał +12V przez diodę na PIN3 (we wszystkich typach piecyków jest to zawsze PIN3) i sygnał W-BUS na PIN1 u nas PIN2 (w zależności od typu samochodu). Jeżeli jest to +12V to można zrobić tak: z +12V pójść na jakiś termostat który rozłączy się powyżej temperatury +12 stopni i potem na PIN3.
Zmierz co mas na PINie nr 3 na wyłączonym webasto i potem na włączonym. Wtedy napisz...i może coś się wymyśli.