Dzieńdobry od jakiegos czasu pojawia się glośny szum/buczenie przy hamowaniu , jakby z przodu .(jestem pewien na 90%). Tylko czasami i póki co przy delikatny, wciskaniu hamulca (jazda do pracy 15km w jedna strone trafia sie raz na dwa dni ) , chwile szumi odpuszcam i juz jest OK . Dzis jechałem traske 200km i zauważyłem ze po rozgrzaniu sie tarcz/klocków problem wystepował częsciej, bo zdazyło sie około 6 razy Dzieje się to bardzo rzadko ,wiec nie byłem z tym jeszcze u zadnego mechanika , ponieważ znając zycie jak mechanior wsiądzie to bedzie wszystko działało jak nowe :/ .
Proszę o porady co to moze byc .Pozdrawiam
Głośny szum przy hamowaniu
Strona 1 z 1
zdemontuj obydwie tarcze i klocki przednie
wyczysc je, nasmaruj prowadnice i blaszki klockow
ale odpowiednim termicznym smarem!!!!!!!
wyczysc je i przy okazji obejrzyj wszystko, czy jest tam na swoim miejscu, zdarza sie ze : w M6 ze wpadnie kamien i tarcza okropnie trzeszczy podczas krecenia sie kola
pozdr.
E.
wyczysc je, nasmaruj prowadnice i blaszki klockow
ale odpowiednim termicznym smarem!!!!!!!
wyczysc je i przy okazji obejrzyj wszystko, czy jest tam na swoim miejscu, zdarza sie ze : w M6 ze wpadnie kamien i tarcza okropnie trzeszczy podczas krecenia sie kola
pozdr.
E.
oferuje silnik i części do Mazdy 6 + MPV CiTD Diesel z gwarancją sprawności, nie tylko tą obligatoryjną tzw. rozruchową
Zonk....to nie łozysko – własnie myslę nad tym problemem ....
Serwis Mazdy Warszawa ( specjalizacja mazda nie mylić z autoryzacją :) ) http://www.autojaksa.com.pl Piaseczno ul. Sękocinska 19 ZAPRASZAMY
To właśnie ja byłem u Jaksy. Panie Jarku w akcie desperacji, po wizycie u Pana zacząłem robic sobie dłuższe przejażdżki z lekko zaciągniętym ręcznym i po dobrym rozgrzaniu tarcz pojawił się ten sam dzwięk, więc chyba diagnoza jest prosta – czas na nowe tarcze...Przynajmniej mam taką nadzieję... Niedługo zjawię się u Pana ponownie...w każdym razie dzięki za profesjonalne podejście...
EDIT:
No i wszystko jasne – to były jednak tarcze
, choc ich wizualny stan nie wskazywał, by nadawały się już do wymiany.
EDIT:
No i wszystko jasne – to były jednak tarcze

rozczarowany szóstką
- Od: 20 lip 2009, 18:55
- Auto: mazda 6 GJ 165 km
W moim przypadku to nie tarcze (jest jeszcze spory kawałek) szum nie wystepuje ciągle zdaza sie bardzo rzadko . Czesciej ,jednak na nagrzanych tarczach i klockach szumi jak cholera , poczym ustaje i dlugo cisza .Nie jest tak ze zaciągne reczny i bedzie szumiec przez cały czas . Za kazdym razem kiedy pojawiało sie to zjawisko odruchowo odpuszczałem hamulec po ponownym wcisnieciu szum znikał .... możliwe ze to wina klocków ? (jaka chinszczyzna )
- Od: 4 wrz 2009, 16:24
- Auto: mazda 6 . 2003r. 2.0d 121KM :)
Mazda lubi zaskakiwac , kocham te robotesatis napisał(a):No i wszystko jasne – to były jednak tarcze

Serwis Mazdy Warszawa ( specjalizacja mazda nie mylić z autoryzacją :) ) http://www.autojaksa.com.pl Piaseczno ul. Sękocinska 19 ZAPRASZAMY
a ja się założę, że to tarcze, u mnie problem pojawiał się tylko przy spokojnym hamowaniu, przy mocniejszym wciśnięciu pedału nic nie było słychać, a to, że masz to rzadko to tylko dlatego, że zapewne nie hamujesz zbyt często w krótkich odstępach czasu i tarcze mają czas żeby się schłodzić...a wtedy nie huczą/buczą czy też szumią:)
rozczarowany szóstką
- Od: 20 lip 2009, 18:55
- Auto: mazda 6 GJ 165 km
Strona 1 z 1