Witam
Niedawno zauważyłem, patrząc na mazdę od tyłu, że samochód jest lekko przechylony. Po zmierzeniu okazało się, że odległość między oponami a błotnikiem po lewej stronie jest o 1 cm większa niż po prawej stronie.
Czym to może być spowodowane?
Czy może być to przyczyną lekkiego ściągania mazdy w prawo, szczególnie przy ruszaniu i po włączeniu drugiego biegu.
Geometria była sprawdzana, jest ok.
Czy zatem wymieniać 4 sprężyny, a może to coś innego.
Samochód przechylony-czy to sprężyny?
Strona 1 z 1
aproponowałbym zamianę sprężyn stronami – jeżeli to wpłynie na ściąganie – kombinowałbym nad dorobieniem nowych – mocniejszych. kupno ORY mija się z celem – też klapną
Oczywiście mierzyłeś na prostej drodze (poziomica itp
?)
Oczywiście mierzyłeś na prostej drodze (poziomica itp
Lepiej 5 minut później niż 50 lat za wcześnie...
radzior napisał(a):Czy może być to przyczyną lekkiego ściągania mazdy w prawo
Na te ściąganie była chyba akcja serwisowa. Na początku 6 wychodziła bez łożyska na amortyzatorze a później to zmienili. Zadzwoń do ASO mazdy to dowiesz się więcej.
To dotyczy aut wyprodukowanych do lutego 2004 i numeru nadwozia dla kombi GY1***167620- i sedan GG1***233651-
Full Time 4WD
VTR 1000F
VTR 1000F
Automatyczne wyrównywanie poziomów dotyczy chyba tylko tyłu – cały kufer "reaguje" na obciążenie (a nie stronami). Jest to chyba właściwość samych amortyzatorów. W 626 też takie rozwiązanie było już stosowane.
Jeśli masz pytanie o cokolwiek to najpierw poszukaj TUTAJ (PORADNIK) – pewnie ktoś już zadał to pytanie i odpowiedzi są już gotowe.
z przyczyn niezależnych bardzo ograniczony w dostępie – :(
z przyczyn niezależnych bardzo ograniczony w dostępie – :(
Witam ponownie.
Dziekuje za dalsze odp. Dopiero dziś zajrzałem znowu na forum. Wstyd mi.
Przyczyna jest chyba prozaiczna, poprzedni właściciel (właściwie partacz) zamontował inną sprężynę. Z tyłu sprężyny mają niebieskie oznaczenie, lewa przód czerwone (czy prawidłowe?), a prawa jakieś popielate.I ta jest podejrzana!
Czy ktoś orientuje się gdzie w okolicy Kielc można kupić, co najmniej tą na prawy przód? (nową czy używaną)
Serwis chce ok. 400 pln, a tu zima idzie i nowe buty zimowe dla madzi by się przydały.
Dziekuje za dalsze odp. Dopiero dziś zajrzałem znowu na forum. Wstyd mi.
Przyczyna jest chyba prozaiczna, poprzedni właściciel (właściwie partacz) zamontował inną sprężynę. Z tyłu sprężyny mają niebieskie oznaczenie, lewa przód czerwone (czy prawidłowe?), a prawa jakieś popielate.I ta jest podejrzana!
Czy ktoś orientuje się gdzie w okolicy Kielc można kupić, co najmniej tą na prawy przód? (nową czy używaną)
Serwis chce ok. 400 pln, a tu zima idzie i nowe buty zimowe dla madzi by się przydały.
- Od: 24 wrz 2006, 11:32
- Auto: mazda 6 kombi CD
Strona 1 z 1