Problem polega na tym, że ciężko coś znaleźć w używkach, jeśli są to jest to jeden z dwóch pozostałych czujników. Nówka oryginał kosztuje około 1700zl. Znalazłem jakiś niby zamiennik produkowany przez Forda (albo do Forda) za 200zł. Wygląda bardzo podobnie i jest opisany jako pasujący do kilku marek samochodów w tym Mazdy. Dzwoniłem się dowiedzieć czy to jest jeden czy one czymś się różnią to facet powiedział, że tylko długością przewodów. Mechanik mi polecał szukać dokładnie tego czujnika, którego mi brakuje, bo nie ma pewności czy inny zadziała.
Pytanie do Was:
1) Czy rzeczywiście każdy z tych czujników działa tak samo i takie same dane podaje do komputera, a różnica jest tylko w długości przewodów?
2) Czy zamiennik fordowski będzie współpracować z kompem mojej Madzi?

3) Czy Mazda stosuje te same czujniki do wszystkich silników? (pytam bo na szrotach są opisane jako CITD 2.2 i tak samo nie mam pewności czy jest kompatybilny z 2.0, powinien być, bo co ma czujnik katalizatora do motoru? to ma mierzyć temperaturę)
Pytam, bo nie chce już więcej przepłacić, bo i tak jestem już ponad 3k PLN na tej naprawie (jeszcze rozrząd robiłem przy okazji). Dzięki z góry.
Btw. kilka lat się nie logowałem i widzę konto poszło do czyszczenia.