Dziś rano jadąc do domu zauważyłem , że moja Mazda 6 ma duże opory toczenia na luzie, coś ją hamowało. Znalazłem najbliższy parking i spostrzegłem na dym przepalonych klocków hamulcowych z prawego tylnego koła. Tarcza oczywiście była bardzo gorąca . Podniosłem tył do góry, naciskałem trochę nożny hamulec, ręczny też góra dół i koło zaczęło się normalnie obracać. Poczekałem z 20 minut aż tarcza się wychłodzi i dojechałem do domu. Pod domem tarcza z tego koła nie była już gorąca. W drodze powrotnej znów taka sama sytuacja, musiałem przerwać podróż i rozruszać hamulec .
Odkręciłem koło i zdziwiło mnie, że tarcza nie siedzi sztywno tylko po wyjęciu koła można nią poruszać tak jak na tym filmiku:
Czy tarczą unieruchamia tylko dokręcona felga czy bez koła powinna siedzieć sztywno ?
Problem z hamulcem tył
Strona 1 z 1
YATES napisał(a):Czy tarczą unieruchamia tylko dokręcona felga czy bez koła powinna siedzieć sztywno ?
Tarczę trzyma 5 nakrętek do kół, a z drugiej strony jest piasta...
Arkana , Renault , Mii
byly: 323, Tribute, M6, M2, M5, Toledo, Mii, Rapid...
byly: 323, Tribute, M6, M2, M5, Toledo, Mii, Rapid...
A jeśli jeszcze można to zapytam po co są te trzy dodatkowe otwory zaznaczone strzałkami na zdjęciu ( w tym jeden otwór nagwintowany) w centralnej części tarczy (nie chodzi mi o pięć otworów na śruby wchodzące w felgi ) ?

Ostatnio edytowano 27 kwi 2015, 22:56 przez dobrzyn22, łącznie edytowano 1 raz
Powód: nie cytujemy całego ostatniego posta
Powód: nie cytujemy całego ostatniego posta
Można ją przykręcić śrubkami do piasty, ale nie jest to konieczne.
Pewnie masz zapieczone zaciski. Niestety w M6 często się to zdarza. Trzeba rozkręcić zacisk i w najlepszym wypadku wystarczy dokładne przeczyszczenie.
Pewnie masz zapieczone zaciski. Niestety w M6 często się to zdarza. Trzeba rozkręcić zacisk i w najlepszym wypadku wystarczy dokładne przeczyszczenie.
- Od: 17 cze 2007, 23:11
- Auto: Śliwka 2.0 M6 ;)
Strona 1 z 1