pompa wody – demontaż

Skrzynia biegów, sprzęgło, osie, zawieszenie, koła, układ kierowniczy i hamulcowy.

Postprzez mariocieszyn » 8 kwi 2013, 18:27

Witam wszystkich serdecznie.
Pilnie potrzebuje pomocy w temacie demontażu pompy wody podczas wymiany rozrządu.
Moja MAZDA diesel 121 KM 2003r jest aktualnie u mechanika na wymianie rozrządu. Mechanik ma problem z odkręceniem (demontażem) pompy wody proszę o rade czy jest jakiś sposób na jej demontaż.
Mechanik twierdzi, że do wymiany pompy wody musi zdemontować cały kolektor wydechowy i jakąś maskownice? Przeszkadza również w wymianie turbo? Jest jakiś inny sposób na wymianę pompy proszę o rade?
Pozdrawiam
nie pytaj komu bija dzwony – BIJĄ ONE TOBIE
Początkujący

Od: 14 lip 2008, 09:41
Auto: mazda 6 kombi 2.0 diesel 121KM

Postprzez mądry » 8 kwi 2013, 21:04

Powiem Ci że masz chyba do czynienia z kiepskim mechanikiem, ja u siebie jakieś 3 lata temu wymieniałem samodzielnie rozrząd z pompą wody i dałem radę ją zdemontować, nie jest tam łatwy dostęp ale da się. Z tego co pamiętam to pompę wody demontowałem razem z termostatem i odkręcałem ją za pomocą małej grzechotki i kombinacji przedłużek...
Forumowicz

Od: 2 sie 2009, 09:33
Auto: Mazda 6 MZR-CD 2.0 TD 121 KM,
Yamaha DT 125 32 KM

Postprzez mariocieszyn » 9 kwi 2013, 06:59

Dzięki za info przekaże mechanikowi o termostacie.
A może ktoś inny jakieś dokładniejsze informacje jak odkręcić pompę bez demontażu osłony termicznej jest tam brak dostępu do 2-uch śrub, a żeby ją zdemontować trzeba demontować turbo?
nie pytaj komu bija dzwony – BIJĄ ONE TOBIE
Początkujący

Od: 14 lip 2008, 09:41
Auto: mazda 6 kombi 2.0 diesel 121KM