Pytanie brzmi – czy w automatycznej skrzyni biegów w Mazdzie 6 2.0 benzyna z 2003 roku, o przebiegu 125 tys ( w pełni udokumentowany,1 właściciel – niemiecki fryzjer [brief] z 1948 r,faktura zakupu,wydruki w kolejnych przeglądów rejestracyjnych) należy wynieniać olej i filtr ? Dodam, że skrzynia działa bez zarzutu.
Temat nawet znalazłem ale jest z 2003 roku – i nie do końca rozwiewający ten dylemat
Dzis byłem w ASO, sprawdzono mi auto po VIN i uzyskałem odpowiedź, że ta skrzynia jest bezobsługowa – jedynie należy sprawdzać poziom – jeśli olej wygląda normalnie nic nie ruszać.
Pojechałem do warsztatu (nie jest to autoryzowany serwis) i odpowiedziano mi, że koniecznie co 60 tys.
I bądź tu mądry
Jako, że z zawodu jestem technikiem mechanikiem (nie praktykującym) to wydaje mi się, że należało by go jednak wymieniać (starzenie sie,opiłki i takie cuda) ale ASO twierdzi, że tak jak łacuszek – temat jest bezobsługowy (nie chcialbym sie ździwić jak właściciele akumulatorów "bezobsługowych" zimą buhahaha)
Pytanie więc kieruję do "praktykujących" mechaników mających doświadczenie z tymi skrzyniami ...
Wymieniać czy nie – jeśli tak co ile i jaki olej – czy filtr obowiązkowo ?