Mini fotorelacja z wymiany płynu hydraulicznego układu wspomagania kierowniczego.1. Podnosimy cały przód samochodu (najlepiej na jakieś kobyłki – no chyba ze ktos ma kanal)
2. Demontujemy osłonę silnika.
3. Odkręcamy koło od strony kierowcy i demontujemy część osłony bocznej przy nadkolu, aby ułatwić sobie dostęp do węża powrotnego wspomagania.
4. Odkręcamy śrubę mocującą obejmę rurki alu. z łącznikiem węża powrotnego wspomagania kluczem "10". Dzięki temu wąż będzie luźny i będzie można rozłączyć wąż elastyczny od rurki aluminiowej i spuścić płyn.
5. Podstawiamy naczynie pod rurkę alu, bo to z niej poleci większość płynu.
6. Spuszczamy płyn i odkręcamy korek zbiorniczka wyrównawczego.
7. Kręcimy powoli kierownicą od lewej do prawej, aby płyn zszedł z całego układu.
Wszystko robimy oczywiście na wyłączonym silniku!8. Po zlaniu płynu możemy od razu z powrotem połączyć wąż elastyczny z rurką aluminiową wspomagania i przykręcić mocowanie obejmy.
9. Zalewamy nowy płyn do układu. Nie wlewamy do fulla całego płynu, bo podczas odpowietrzania będzie się wylewać na zewnątrz wraz z bomblami powietrza. Ja wlewałem po ok 300ml. Łącznie weszło ok 0,7l, pewnie dlatego, że trochę zostało w pompie wspomagania.
10. Odpowietrzamy tak samo jak w pkt. 7. kręcąc w lewo i w prawo – jak dojdzie do oporu chwilę czekamy, bo wtedy najwięcej powietrza się wydostaje. Ja wykonałem ok 5-6 takich obrotów i było dobrze – płyn w zbiorniczku się nie podnosił, ani nie opadał.
11. Sprawdzamy szczelność w miejscu gdzie spuszczaliśmy płyn. Jeśli jest ok, to zakładamy osłonę silnika.
12. Dokręcamy korek zbiorniczka wyrównawczego i opuszczamy samochód.
13. Odpalamy silnik i powinno być wszystko ok. Z początku pompa może zahałasować, ale to szybko powinno minąć, jak napije się płynu i zacznie pompować ciśnienie.
pełny rozmiar
pełny rozmiar
pełny rozmiar
pełny rozmiar
pełny rozmiarNa koniec chcę rozwiać wątpliwości kolegów, czy halasował pasek klinowy czy pompa.
Takie brzęczenie jakie słyszeliście najprawdopodobniej jest spowodowane nieszczelnością pompy wspomagania. W moim przypadku też tak brzęczało, hałasowało, a to dlatego, że kilka dni przed wymianą płynu chciałem zdemontować sam zbiorniczek wyrównawczy bez zdejmowania dolnego klipsa/wsuwki. Na zbiorniczku jest uszczelka, która wchodzi do obudowy pompy. Uszczelka się krzywo ułozyła i powodowała nieszczelność (lewe powietrze). Efekt był taki, jakbym miał turbine od diesla

Teraz jest cisza, i spokój, a wymiana paska wielorowkowego nie wpłynęła na różnicę odczuwanego wcześniej hałasu.