travisowski napisał(a):trzeba bylo jednak zrobic pelna wymiane tego ATF-u. lepszy bylby efekt.
zgadzam się, ale jakoś mam obawy przed oddaniem samochodu do jakiegokolwiek warsztatu...a maszynki do flushu nie posiadam
a tak na logikę:
– olej w skrzyni był zapewne fabryczny
– olej od krisa spełnia normę fabrycznego więc nie ma przeciwwskazań co do mieszania ich ze sobą
– olej w skrzyni pracuje w innych warunkach jak w silniku ( nie dostaje się do niego paliwo, spaliny, nie ma aż tak dużych obciążeń cieplnych) więc jego kondycja głównie zależy od zanieczyszczeń powstających w samej skrzyni ) przynajmniej w przypadku tego oleju którego mazda nie zaleca zmieniać więc śmiem sądzić że jego stabilność jest na tyle duża że gdyby nie zanieczyszczenia powinien bardzo długo zachowywać swoje właściwości... ale tu mogę się mylić niestety...
– zanieczyszczenia przechwytuje filtr który niestety w tej skrzynce da się wymienić przy jej rozbieraniu więc nawet wymiana dynamiczna nie jest do końca wymianą kompletną.....
– wymiana statyczna kilkukrotna pozwala więc ocenić czystość oleju spuszczanego i jeżeli po którymś z kolei zlaniu płyn nie ma już oznak zanieczyszczenia to wymiana powinna być wystarczająca.
Oczywiście nie jest to wymiana 100% oleju i dla spokoju sumienia nie będę do takiej nikogo namawiał..... i cóż jak coś mi się stanie ze skrzynka to grzecznie odszczekam tego posta.... tfu tfu

!!