Witam,
Mam nadzieję na znalezienie jakiejś sensownej podpowiedzi odnośnie mojego problemu. Posiadam Mazda 6 GG, benzyna 2.0, 2007 od 7 lat. Auto nigdy mnie nie zawiodło, ale od ok. 3 lat mam dziwny problem. Pytałem mechaników, znajomych, ale odpowiedzi z reguły były z rodzaju...wydaje ci się.
Moje autko bardzo szybko zwalnia podczas jazdy na biegu w momencie ściągnięcia nogi z pedału gazu. Wiem, auto zawsze zwolni, ale kiedyś tak nie było. Dziś miałem okazję porównać z Toyotą Avensis, ten sam rok, różnica ogromna, autko sobie płynie. Wszelkie podejrzenia spadały na blokujące się tłoczki z tyłu i z przodu. Przód mam zrobiony, tył czeka na naprawę. Ale, mam wątpliwości czy to jest to, dlaczego?
Kiedy auto jedzie na "luzie" jest ok, ale po wrzuceniu na bieg od razu zwalnia, szybko zwalnia. Dlaczego to dla mnie jest istotne? Staram się jeździć zgodnie z zasadami eko, a w tym przypadku to jest praktycznie nie możliwe.
Wszelkie podejrzenia padały na problemy z hamulcami, słyszalne tarcia,grzanie się kół. Te usterki są już praktycznie usunięte oprócz wymienionych tłoczków z tyłu, ale to raczej nie powoduje zwalniania.
Czy ktoś miał podobne doświadczenia?
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Szybkie zwalnianie auta na biegu-Mazda 6 GG
Strona 1 z 1
Hm, pytałem mechaników czy to właśnie skrzynia i tez pytałem o olej. Odpowiedź była krótka...dopóki biegi chodzą w porządku, tzn poziom oleju jest ok. Nie mieszkam w Polsce, więc dostęp do dobrych mechaników w Szkocji nie jest łatwy. Mam jeszcze kilka dni i może podjadę to zobaczyć, chyba że ktoś ma inny pomysł.
Olej nie był wymieniany.
Dzięki
Olej nie był wymieniany.
Dzięki
- Od: 16 sie 2015, 18:19
- Auto: Mazda 6 Gh, 2010, 2.0 benzyna.
Wymienia się co 5 lat...
A w UK tego nie praktykują... Teraz pomyśl ile tam go zostało po tych ośmiu latach...
tt user
A w UK tego nie praktykują... Teraz pomyśl ile tam go zostało po tych ośmiu latach...
tt user
Arkana , Renault , Mii
byly: 323, Tribute, M6, M2, M5, Toledo, Mii, Rapid...
byly: 323, Tribute, M6, M2, M5, Toledo, Mii, Rapid...
Zgadza się, masz rację. Co do skrzyni to czasami mam dziwne szarpanie podczas ruszania, ale tylko jak jest zimna. Nauczyłem się już, jak regulować sprzęgło oraz gaz, ale czasami szarpanie występuje. Ta przypadłość jest od początku jak ją kupiłem. Serwis Mazdy w Edynburgu nie widział niczego złego, jedynie co zasugerowali dolanie oleju przy 14 tys. mil, ale jak to określili...nowy samochód więc nie widzą, aż takiej potrzeby aby to robić.
Może to faktycznie olej? Jeszcze w tym tygodniu postaram się umówić z mechanikiem.
Może to faktycznie olej? Jeszcze w tym tygodniu postaram się umówić z mechanikiem.
milosnik_mazdy napisał(a):Zgadza się, masz rację. Co do skrzyni to czasami mam dziwne szarpanie podczas ruszania, ale tylko jak jest zimna. Nauczyłem się już, jak regulować sprzęgło oraz gaz, ale czasami szarpanie występuje. Ta przypadłość jest od początku jak ją kupiłem. Serwis Mazdy w Edynburgu nie widział niczego złego, jedynie co zasugerowali dolanie oleju przy 14 tys. mil, ale jak to określili...nowy samochód więc nie widzą, aż takiej potrzeby aby to robić.
Taka jest niestety przypadłość naszych Mazd 6
-
& Marta
- Od: 25 kwi 2014, 11:37
- Auto: Mazda6 GH '08
MazdaSpeed 3 BK '08
xRafalx, widzę że nie tylko ja mam problemy z moją Mazdą.
Widzisz, jeżdżę nią od 7 lat, jakieś małe usterki są, ale powiedziałem sobie, że albo je usunę, albo ją sprzedam. W tej chwili robię porządek z tłoczkami hamulca, regeneruję felgi, poleruję karoserię no i to zwalnianie mnie najbardziej boli, bo aż dziwnie to wygląda.
Co do tego szarpania to zdarza się, ale tak jak piszesz więcej gazu i jest OK.
Widzisz, jeżdżę nią od 7 lat, jakieś małe usterki są, ale powiedziałem sobie, że albo je usunę, albo ją sprzedam. W tej chwili robię porządek z tłoczkami hamulca, regeneruję felgi, poleruję karoserię no i to zwalnianie mnie najbardziej boli, bo aż dziwnie to wygląda.
Co do tego szarpania to zdarza się, ale tak jak piszesz więcej gazu i jest OK.
Strona 1 z 1