Witam,
Dopadł mnie problem zapalających się kontrolek ABS, TCS, ECS, oraz hamulca ręcznego w mojej M6 GG 2.0 MZR-CD 143 KM z 2006 r. czyli po lifcie. Generalnie kontrolki zapalają się po kilkugodzinnym postoju auta. Najczęściej rano po włączeniu zapłonu lub po przejechaniu około 100-200 m. Czasami gasną po kilku kilometrach a czasami nie. Jak zgasną w trakcie jazdy to w zasadzie do momentu wyłączenia silnika na kilka godzin już się nie zapalają.
Byłem u kilku specjalistów podpinali się różnymi skanerami diagnostycznymi ale nie mogli nawiązać łączności z układem hamulcowym. Twierdzili, że w takim przypadku problemem jest uszkodzony moduł sterownika ABS. Następnie po kilku dniach pojechałem do znajomego mechanika elektronika, który wrócił z urlopu. Też początkowo nie mógł nawiązać łączności. Zostawiłem mu samochód, a po kilku godzinach mechanik zadzwonił do mnie z informacją że udało mu się nawiązać połączenie skanera diagnostycznego z system hamulcowym mojej Mazdy . Jednak aby się połączyć musiał wybrać w ustawieniach programu diagnostycznego zamiast Mazdy 6 Mazdę 5. Po przeskanowaniu układu hamulcowego program nie wykazał żadnych błędów. Tester jakiego używał do komunikacji to Tester diagnostyczny (diagnoskop) AUTOCOM CDP + ;
http://www.wsop.pl/produkty/katalog-produktow/diagnostyka-i-elektronika/testery-diagnostyczne-dla-samochodow-osobowych/tester-diagnostyczny-diagnoskop-autocom-cdp/Podpinał go w momencie jak świeciły się kontrolki oraz gdy kontrolki były wygaszone.
Jego diagnoza to uszkodzony sterownik abs umieszczony na pompie abs .
Wg niego można albo kupić nowy sterownik z pompą w ASA za bagatela 9000 zł albo, używany od 50 zł w górę. Problem jest jednak z tym jak znaleźć sterownik ( przeważnie sprzedawany razem z pompą ), który będzie pasował do mojego samochodu? W zasadzie to co jest sprzedawane np. na Allegro dla poliftowej M6 ma w zasadzie na etykiecie sterownika zawsze inny numer fabryczny.
Czy szanowni koledzy z forum mają jakieś inne pomysły albo sprawdzony warsztat w Warszawie (poza ASO) , który pomógł by mi rozwiązać problem niegasnących kontrolek ABS, TCS, ECS, oraz hamulca ręcznego w M6 GG MZR-CD 2.0 diesel z 2006 r – 143 KM ?