Od niedawna jestem posiadaczem mazdy 6 1.8 07r 4DR (choć nie wiem co to znaczy ).
Od kilku tygodni zauważyłem że zaraz po włączeniu silnika ok 3 min pracy załączają się wentylatory od chłodnicy a na wskaźniku temperatury, wskazówka znajduje się około 3 minimetry nad minimalną wartością i zaczęła lekko opadać ok 1 minimetr, po minucie wiatraki się wyłączyły. Po około 4 minutach znowu i tak do osiągniecia nominalnej wartości (połowa podziałki). Postanowiłem się temu przyglądnąć. -1 i więc płyn w zbiorniku wyrównawczym max ,2 nawiew w samochodzie gorący ,3 wszystkie rurki od chłodnicy ciepłe oprócz tej grubej wychodzącej z termostatu i wpiętej na spodzie do chłodnicy silnik nadal pracuje już ok 10 min obroty ok 900 ,wskazówka temperatury nadal w połowie , a wentylatory załączają się po raz kolejny .I mam dylemat bo na diagramie wskazującym przepływ chłodziwa strzałka jest w kierunku od termostatu do spodu chłodnicy ,więc albo termostat ,albo chłodnica przytkana
Wielkie dzięki za pomoc jutro sprawdzę temperaturę chłodnicy ,na jakiej wysokości jest zimna a na jakiej ciepła .
Dopisano 25 lut 2014, 23:23:
sprawdziłem chłodnice cała zimna więc to jednak termostat , zastanawiam się jednak czy jak będę wymieniał termostat czy musze odłączyć akumulator ?
jak wymienię to wrzucę kilka fotek.