Gaśnie przy skrecie kierownicą

Skrzynia biegów, sprzęgło, osie, zawieszenie, koła, układ kierowniczy i hamulcowy.

Postprzez sulfar » 6 lut 2012, 16:30

Witam Serdecznie,

Prosiłbym o pomoc w zdiagnozowaniu usterki. Sytuacja miała miejsce w poprzednim tygodniu przy silnych mrozach. Moja Ukochana Mazdzia nie chciała zapalić zdiagnozowaliśmy przeskok paska, wymieniłem rozrząd kompleksowo na oryginalne części. Mazdzia odżyła, ja byłem uradowany że już jest po kłopocie. Jakie było moje zdziwienie gdy zaczęły dobiegać dziwne metaliczne dźwięki z pod maski w zakresie obrotów 1,5-2 tys. Kierownica chodziła inaczej niż zwykle wyczuwalne było takie charakterystyczne drgania. Dźwięk wydobywał się z prawej strony silnika (pompa wspomagania może podciśnienia a może coś zupełnie innego??). I tutaj niespodzianka – skręciłem na postoju kierownicę maksymalnie w prawo silnik zgasł – rozrząd znowu przeskoczył.

Może ktoś spotkał się z takim przypadkiem? a może ma ktoś jakąś teorię z tym związaną? Będę wdzięczny za pomoc, sugestię.

Pozdrawiam.
Początkujący

Od: 30 cze 2010, 21:13
Auto: Mazda 6 2003 2.0 MZR-CD

Postprzez Gnat80 » 8 lut 2012, 08:51

U mnie zdechła maglownica,też dziwnie się kręciło kierownicą,auto gasło przy skręcie maks,dodam ze maglownica zarzygała mi cały rozrząd,dosłownie pływał w oleju.
Forumowicz

Od: 2 paź 2007, 18:19
Auto: Mazda 323F
Mazda 6
Zafira
Peugeot 407
Focus 2005
Mazda 3 BL 2.0