Dziwny odgłos chyba z tyłu

Skrzynia biegów, sprzęgło, osie, zawieszenie, koła, układ kierowniczy i hamulcowy.

Postprzez sim_zag » 31 maja 2010, 16:06

Witam jestem nowy na forum więc proszę o wyrozumiałość. Więc właśnie zakupiłem mazde 6 2003 rok, wszystko wydawało się w porządku podczas powrotu wszystko było ok ale kiedy wróciłem do domu podczas podjazdu pod niziutki krawężnik usłyszalem dziwny dźwięk, myślałem że moze jakis kamień wystrzelił spod opony i zacząłem się zastanawiać z bratem co to mogło być. Wzieliśmy madzie na małą rundkę. Jadąc prosto, przyspieszając i hamując nic się nie działo. Ale podczas skrętu w prawo znowu usłyszeliśmy ten sam dźwięk brat to określił jakby spręzyna strzeliła. Mam wrażenie, że jest to gdzieś z tyłu ale pewności nie mam. Zaznaczę tylko, że się on pojawia tylko przy skrętach gdzie auto się przechyla bardziej na jedną lub drugą stronę. Czy ktoś miał taki przypadek?
sim_zag

Postprzez s4v4g3 » 31 maja 2010, 16:23

A może lepiej podjechać do mechanika i sprawdzić zawieszenie?
Po co się teraz domyślać i trząść portkami co się mogło stać?
Poza tym – kupując Madzię nie byłeś na "trzepaku" u mechanika?

Jedź do mechanika – tylko do takiego który ma podnośnik opierający o progi a nie na koła.
Do tego możesz też sprawdzić armory w jakim masz stanie.
Forumowicz

Od: 17 sie 2009, 00:11
Auto: CX-9 Signature 2018r.

Postprzez Pawko_6 » 31 maja 2010, 20:45

Sprawdź przeguby półosi, chyba się któryś odzywa.
Obrazek
Forumowicz

Od: 5 gru 2003, 15:25
Auto: Mazda6 GJ SkyActiv-G 2.5 '15 SkyPassion
CX-7 Sport EU powered by DISI-tune

Poprzednie auto:
Mazda6 GG L3 '02

Postprzez Enduro » 31 maja 2010, 22:32

Pawko_6 napisał(a):Sprawdź przeguby półosi, chyba się któryś odzywa.

no ale od przegubu nie moze sie przechlac..
E.
oferuje silnik i części do Mazdy 6 + MPV CiTD Diesel z gwarancją sprawności, nie tylko tą obligatoryjną tzw. rozruchową
Forumowicz

Od: 6 sie 2008, 22:37
Auto: M6 GL´18, + modyfikowane Prosie 996,Triumph-Speedmaster custom czarna, głośna, dwukołowa, angielska hulajnoga

Postprzez szatek » 1 cze 2010, 10:00

Ja obstawiam łączniki stabilizatora z tyłu. Też tak miałem – odzywał się przy obciążonym tyle i poprzecznej nierówności. Mechanik sprawdzał luzy, podważał łomem i nic nie znalazł. A strzelanie (tak jakby ktoś młotkiem przyłożył w zawieszenie) ucichło – nie słyszałem od czasu badania przez mechanika.

Pozdr
Obrazek
Forumowicz

Od: 1 cze 2009, 12:16
Auto: Mazda 6 '03 CiTD GG 136KM

Postprzez Enduro » 1 cze 2010, 10:22

szatek napisał(a):Ja obstawiam łączniki stabilizatora z tyłu. Też tak miałem – odzywał się przy obciążonym tyle i poprzecznej nierówności. Mechanik sprawdzał luzy, podważał łomem i nic nie znalazł.

bo prawdopodobnie robil to na nieobciarzonym zawieszeniu, np na podnosniku i wtedy nic nie mozna takiego stwierdzic
pozdr
E.
oferuje silnik i części do Mazdy 6 + MPV CiTD Diesel z gwarancją sprawności, nie tylko tą obligatoryjną tzw. rozruchową
Forumowicz

Od: 6 sie 2008, 22:37
Auto: M6 GL´18, + modyfikowane Prosie 996,Triumph-Speedmaster custom czarna, głośna, dwukołowa, angielska hulajnoga

Postprzez sim_zag » 1 cze 2010, 15:44

Dzięki panowie za porady tak czy inaczej bede się musiał udać do mechanika.
sim_zag

Postprzez bednarsms » 14 cze 2012, 08:57

A mógł byś mi powiedziedziec co to było ? bo mam identyczny problem i musze sie wybrac do mechanika i chciał bym sie nastawic na ewentualne koszta naprawy <płacze> i z czym mam doczynienia :)
Początkujący

Od: 5 wrz 2011, 23:20
Auto: Mazda 6 rocznik 2003
disel 121 KM

Postprzez mscorp » 14 cze 2012, 19:27

sim_zag napisał(a):Dzięki panowie za porady tak czy inaczej bede się musiał udać do mechanika.

Jak masz klucze płaskie, to nigdzie jeździć nie musisz, a rozwiązanie masz tu:
http://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?p=1821269#p1821269 wystarczyło poszukać trochę :)
mscorp