Wyciek z układu wspomagania kierownicy
1, 2
wejdz do kanalu i odkrec dolna pokrywe silnika (7 srub M10) – do tego bedzie potrzebny klucz nasadowy 10.
Ten przewod, ktory cieknie to aluminiowa rurka o srednicy 10mm, umiejscowiona po lewej stronie w poblizu lewego przedniego koła (patrzac w kierunku jazdy).
Łatwo ja zauwazysz bo bedzie lekko chropowata i poobijana na skutek bicia o oslone silnika. Na jednym ze zgięć (tym najbardziej poobijanych) na pewno jest mikropęknięcie, przez które sączy się płyn z układu wspomagania. Rurka ma około 80cm i ma dość skomplikowany kształt (kilka zgięć pod różnymi kątami).
Mam nadzieję, że ta wskazówka Ci pomoże.
Aha, jest to rurka na powrocie z układu wspomagania.
Ten przewod, ktory cieknie to aluminiowa rurka o srednicy 10mm, umiejscowiona po lewej stronie w poblizu lewego przedniego koła (patrzac w kierunku jazdy).
Łatwo ja zauwazysz bo bedzie lekko chropowata i poobijana na skutek bicia o oslone silnika. Na jednym ze zgięć (tym najbardziej poobijanych) na pewno jest mikropęknięcie, przez które sączy się płyn z układu wspomagania. Rurka ma około 80cm i ma dość skomplikowany kształt (kilka zgięć pod różnymi kątami).
- Od: 4 mar 2009, 12:59
- Auto: Mazda 6 2.0CiTD
no jak już pisałem nie mam dostępu do kanału ale dziś wykombinowałem coś w stylu najazdów.Ostatnio jak wymieniałem olej to widziałem że się już rurka poci ale nie jeszcze nie ciekła.Dziś wszedłem pod spód i dokładnie zdiagnozowałem wyciek.Jest on na rurce pod gumowym uchwytem i tam cieknie przez wżer od rdzy.Dzięki koluk o dokładne wyjaśnienie.
- Od: 5 lut 2009, 11:58
- Skąd: BiałobrzegiRad/Sandomierz/ kiedyś był jeszcze Lublin
- Auto: Mazda6 GY 2,0D 136kM 2004
Honda VFR 800 FI
Mam wyciek w miejscu oznaczonym czerwonym kółkiem:

To jest ta rurka powrotna układu wspomagania na która była kiedys akcja serwisowa?
Chce się upewnić czy to nie jest ta ciśnieniowa...

Na allegro widze juz nowsze wersje tej rurki (te czarne powlekane) – czy one maja identyczna budowe i długości odcinkow?
Bo mój mechanik chce wymienić tylko ten widoczny na zdjeciu odcinek i nie wiem czy jak kupie nowa wersje rurki to też bedzie pasować.

To jest ta rurka powrotna układu wspomagania na która była kiedys akcja serwisowa?
Chce się upewnić czy to nie jest ta ciśnieniowa...

Na allegro widze juz nowsze wersje tej rurki (te czarne powlekane) – czy one maja identyczna budowe i długości odcinkow?
Bo mój mechanik chce wymienić tylko ten widoczny na zdjeciu odcinek i nie wiem czy jak kupie nowa wersje rurki to też bedzie pasować.
- Od: 25 kwi 2010, 00:27
- Auto: Mazda 6 GG MZR-CD '04
Nie jesteście sami,mam to samo... 

- Od: 3 mar 2011, 22:15
- Auto: Mazda 6 GJ 2.5 2014
Witam,
Też mi ostatnio płyn z układu wspomagania ucieka i to baaardzo szybko. Nie miałem jeszcze czasu zajechać do mechanika ani warunków, żeby zajrzeć pod spód, ale obawiam się tego samego (cieknie w okolicy lewego koła).
Byłbym bardzo wdzięczny za wrzucenie foto-relacji z wymiany, jeśli, któryś z Was zamierza samemu to zrobić.
Pozdrawiam.
Też mi ostatnio płyn z układu wspomagania ucieka i to baaardzo szybko. Nie miałem jeszcze czasu zajechać do mechanika ani warunków, żeby zajrzeć pod spód, ale obawiam się tego samego (cieknie w okolicy lewego koła).
Byłbym bardzo wdzięczny za wrzucenie foto-relacji z wymiany, jeśli, któryś z Was zamierza samemu to zrobić.
Pozdrawiam.
- Od: 31 lip 2010, 12:33
- Auto: M6 GY 2.0i 16V 141 KM '05
Witam,
Mam Mazdę 6 (po lifcie) 2006 2.0 (147KM) benzyna.
Mam problem ponieważ pękł mi przewód wspomagania, ten powrotny, chciałbym się dowiedzieć, czy są zamienniki i gdzie można taki kupić i czy jest jakaś różnica miedzy takim przewodem w autach z dieslem (znalazłem taki na alledrogo)? W ASO chcą za niego ok 1000 zł.
Pozdrawiam
Mam Mazdę 6 (po lifcie) 2006 2.0 (147KM) benzyna.
Mam problem ponieważ pękł mi przewód wspomagania, ten powrotny, chciałbym się dowiedzieć, czy są zamienniki i gdzie można taki kupić i czy jest jakaś różnica miedzy takim przewodem w autach z dieslem (znalazłem taki na alledrogo)? W ASO chcą za niego ok 1000 zł.
Pozdrawiam
-
najmat13
hey
możesz spróbować w firmach gdzie dorabiają węże hydrauliczne z zakuciem niema problemu zostawia stare końcówki i dadzą nowy przewód i zakuwki. koszt nie przekroczy 100zł
możesz spróbować w firmach gdzie dorabiają węże hydrauliczne z zakuciem niema problemu zostawia stare końcówki i dadzą nowy przewód i zakuwki. koszt nie przekroczy 100zł
- Od: 29 mar 2011, 21:02
- Auto: Mondeo MKIV 2009 2.0 TDCI GHIA X -173km i 408NM!!
najmat13 napisał(a):Mam problem ponieważ pękł mi przewód wspomagania, ten powrotny, chciałbym się dowiedzieć, czy są zamienniki i gdzie można taki kupić
witamy na forum
Prosze o zapoznanie sie z zasadami panujacymi na forum:
1. W pierwszej kolejnosci szukamy tematow nas interesujacych... do tego celu prosze uzyc wyszukiwarki...
2. Czytamy je
3. Jezeli nie znalezlismy odpowiedzi na nasz problem, to zadajemy nasze pytanie na koncu tego watka
4. Jezeli nie ma takiego tematu, wtedy mozemy zalozyc nowy...
temat istnieje... i tam przenosze...
tak jak polecaja koledzy... proponuje zamowic wykonanie nowego weza...
Prosze tez o uzupelnienie profilu uzytkownika... (to cos z prawej strony)
dziekuje
Pomyśleć że mam taką i sprzedam za 250zł 
Nówka w folii prosto z ASO.
A do Bugatti to pewnie musiałbyś dołożyć jeszcze jedno zero na końcu i zamiast PLN podać cenę w Euro
Nówka w folii prosto z ASO.
A do Bugatti to pewnie musiałbyś dołożyć jeszcze jedno zero na końcu i zamiast PLN podać cenę w Euro

Ja też bym miał na sprzedaż nową. Już miałem kupować, gdy na kanale wyszło że jest założona już nowa "czarna" 
ASO powinno te rurki wymieniać za friko nawet w starszych autach niż 5 lat, bo to przecież mazda dała d..y i ma to duży wpływ na bezpieczeństwo.
ASO powinno te rurki wymieniać za friko nawet w starszych autach niż 5 lat, bo to przecież mazda dała d..y i ma to duży wpływ na bezpieczeństwo.
Też miałem taki problem i za orginalny odcinek rurki w ASO chcieli 150zl oczywiscie odcinka powrotnego bo z zasilaniem jest wiekszy problem bo trzeba wymieniac caly! Choć ja zrobiłem to inaczej wyciolem odcinek ktory cieknal i zalozylem waz gumowy na spinkach i koniec problemu poki co działa 
-
michaladas
koluk napisał(a):wejdz do kanalu i odkrec dolna pokrywe silnika (7 srub M10) – do tego bedzie potrzebny klucz nasadowy 10.
ta rurka jest średnicy 12 mm, zasugerowałem się tym postem i kupiłem przewód gumowy 10 mm i chciałem rurkę aluminiową zastąpić przewodem ale średnica rurki to 12 mm więc się wkurzyłem i pojechałem kupić orginalną rurkę, kosztowało mnie to 146 zł. w ASO, Wymiana banalnie prosta.
- Od: 25 cze 2006, 10:26
- Auto: Mazda 6 2.0 136KM 03r. Mazda 323f 1.8 96r.
Witam
Ostatnio zauważyłem wyciek płynu wspomagania od strony kierowcy. Wiem, że to ta nieszczęsna rurka:)
Samochód Mazda 6 2.0 rok 2004 RF5C Kombi. Chcę taką kupić. I tu pytanie czy to jest dokładnie ta rurka?
http://img18.allegroimg.pl/photos/orygi ... 4780104947
Zaglądałem tam miesiąc temu i nie pamiętam jak ona wygląda.
Pozdrawiam
Mateusz
Ostatnio zauważyłem wyciek płynu wspomagania od strony kierowcy. Wiem, że to ta nieszczęsna rurka:)
Samochód Mazda 6 2.0 rok 2004 RF5C Kombi. Chcę taką kupić. I tu pytanie czy to jest dokładnie ta rurka?
http://img18.allegroimg.pl/photos/orygi ... 4780104947
Zaglądałem tam miesiąc temu i nie pamiętam jak ona wygląda.
Pozdrawiam
Mateusz
-
mateuszls91
1, 2