parkowanie na pochylym terenie a zawieszenie

Skrzynia biegów, sprzęgło, osie, zawieszenie, koła, układ kierowniczy i hamulcowy.

Postprzez grzes_1108 » 26 wrz 2010, 17:23

witam. pytanie moze dosyc glupie :) ale dlamnie niewiedza totalna :) otoz w chwili obecnej zmuszony jestem parkowac madzie na pochylym terenie. auto jest przechylone na lewa strone, czyli wiekszosc ciezaru auta spoczywa na przednim i tyl lewym kole czy takie parkowanie ma jakis wplyw na sprezyny amortyzatory? szybciej sie zuzyja te po lewej stronie? z gory dzieki za odpowiedzi.
Początkujący

Od: 26 sie 2010, 20:22
Auto: Mazda 6 2.0

Postprzez lukpcn » 26 wrz 2010, 22:25

ja tam się nie znam i nie wiem czy to ma wpływ... ale gdyby miało to stawiaj raz przodem raz tyłem i się wyrówna :D
pozdrawiam
Łukasz
Mój Bank Muzyki: www . RoyaltyFreeHeaven . com
a tu Moja Mazda :)
Forumowicz

Od: 27 paź 2009, 11:38
Auto: M6 2.0 147KM

Postprzez Enduro » 27 wrz 2010, 13:02

grzes_1108 napisał(a):...zmuszony jestem parkowac madzie na pochylym terenie. auto jest przechylone na lewa strone, czyli wiekszosc ciezaru auta spoczywa na przednim i tyl lewym kole czy takie parkowanie ma jakis wplyw na sprezyny amortyzatory?...

no ma, ale bardziej na sprezyny, ktore to są konsekwentnie ubijane,
ponadto karoseruia też ulega odkształceniom ( sprawdź jak w tej pozycji otwierają się drzwi i klapa bagaznika.. nie jest to dobra pozycja postojowa na dłuższą chwile, absolutnie...
a ty wyspał byś się w skosie nawet lekkime?.. <oczko>
chyba raczej nie lub kiepsko!
pozdr.Enduro
oferuje silnik i części do Mazdy 6 + MPV CiTD Diesel z gwarancją sprawności, nie tylko tą obligatoryjną tzw. rozruchową
Forumowicz

Od: 6 sie 2008, 22:37
Auto: M6 GL´18, + modyfikowane Prosie 996,Triumph-Speedmaster custom czarna, głośna, dwukołowa, angielska hulajnoga

Postprzez grzes_1108 » 27 wrz 2010, 18:26

to dobrze myslalem o tych sprezynach, niestety na chwile obecna innego miejsca niema parkingowego wiec bede tak musial stawiac przez najblizsze kilka miesiecy to moze zapytam tylko jeszcze a sprezyny na takiej pochylosci jak duzo szybciej umra? znaczy sie lewe ( na ktorych opiera sie wieksza czesc ciezaru auta jak szybciej ulegna zuzyciu wzgledem sprezyn z prawej? dzieki :)
Początkujący

Od: 26 sie 2010, 20:22
Auto: Mazda 6 2.0

Postprzez mcbeth » 27 wrz 2010, 20:17

Trudno. Pozostaje Ci raz na tydzień przekładać je prawa-lewa. Wpisz sobie to do grafika jako element weekendowego wypoczynku i będzie dobrze ;) .
2B || !(2B) ? by mcbeth
Obrazek
Forumowicz

Od: 12 lut 2007, 14:29
Auto: M6 GG1 MZR-CD 143KM '07 Active+ / Legacy 2.0R 165KM AT S-AWD '07