czy można jechać bez paska wieloklinowego?
Strona 1 z 1
witam mam pytanie: czy m6 z silnikiem diesla mozna przejechac okolo 30 km bez paska wieloklinowego ktory sie zerwal? nie mam pewnosci czy napedza on tez pompe ukladzie chlodzenia silnika i czy jadac ewentualnie bez paska do SO nie naraze silnika na jakies przegrzanie albo cos jeszcze gorszego.
- Od: 26 sie 2009, 21:57
- Auto: mazda6 gy 2007
Pompa wody chyba jest napędzana jest od paska rozrządy. Przy dłuższej jeździe bez paska wieloklinowego zabraknie prądu (nie napędzany będzie alternator)
- Od: 15 maja 2010, 16:50
- Auto: MAZDA 6 2.0D (136KM)
Mazdą jeżdżę dopiero miesiąc i na razie słabo znam to auto, ale wydaje mi się, że jest tam sporo elektroniki która bez alternatora szybko wyczerpie akumulator. Dla pewności niech wypowie się ktoś kto dobrze zna m6.
- Od: 15 maja 2010, 16:50
- Auto: MAZDA 6 2.0D (136KM)
Pasek wieloklinowy w maździe 6 diesel napędza tylko sprężarkę klimatyzacji i alternator. Jak masz w miarę zdrowy akumulator i nie będziesz jechał w korkach to powinno się udać.
Powodzenia
Powodzenia
dzieki za odpowiedz. tak dla informacji uzytkownikow diesla pasek pekl podczas ostatnich upalow gdy podczas jazdy wlaczylem a/c w modzie auto-a/c ruszylo pelna para-maksymalny wydatek nadmuch itd. wg. mnie spowodowalo to obciazenie paska ktory w temperaturach jakie panowaly w ostatnie dni (przy powierzchni jezdni pewnie ponad 40 C) po prostu sie poddal i pekl...nastepnym razem bede delikatniej obchodzil sie z klimatyzacja zeby nie wydawac okolo 240pln... 
przemek102 napisał(a):Mazdą jeżdżę dopiero miesiąc i na razie słabo znam to auto,
No to się bracie nie wypowiadaj w tzw. temacie. Szóstka w starej budzie akurat elektroniką nie śmierdzi...
dlotiw72 napisał(a):dzieki za odpowiedz. tak dla informacji uzytkownikow diesla pasek pekl podczas ostatnich upalow gdy podczas jazdy wlaczylem a/c w modzie auto-a/c ruszylo pelna para-maksymalny wydatek nadmuch itd. wg. mnie spowodowalo to obciazenie paska ktory w temperaturach jakie panowaly w ostatnie dni (przy powierzchni jezdni pewnie ponad 40 C) po prostu sie poddal i pekl...nastepnym razem bede delikatniej obchodzil sie z klimatyzacja zeby nie wydawac okolo 240pln...
Jasne, nie włączaj też przypadkiem świateł. Wiesz jaki dają pobór prądu!
Nominuję posta do bzdury półrocza!
ps. swoją drogą jakich to polish – sknerus jest w stanie ponieść wyrzeczeń , żeby być z daleka od wydalenia moneya... Klimy w upale nie będzie używał... Tylko w zimie..
A tera motto dnia: "Pasek walnięty ze starości ujawnił skryte pokłady sknerości!"
POGROMCA ZENONÓW!
Nie przeginajcie! Gdzie? ....... W Aucie!!!
Nie przeginajcie! Gdzie? ....... W Aucie!!!
Ja nominuje Cie do nagrody "szyderca roku 2010". Oby jak najmniej takich ludzi odpowiadało na posty.
"A tera" powiem Ci tylko że pasek nie był stary. Nie odpisuj nic bo to nie miejsce do pokazywania swojej pseudo elokwencji.
"A tera" powiem Ci tylko że pasek nie był stary. Nie odpisuj nic bo to nie miejsce do pokazywania swojej pseudo elokwencji.
Ostatnio edytowano 2 mar 2014, 12:43 przez dobrzyn22, łącznie edytowano 1 raz
Powód: nie cytujemy całego ostatniego posta
Powód: nie cytujemy całego ostatniego posta
Strona 1 z 1