Witam.
Mam problem z Mazdą 6 2007 3,0V6.
Pewnego pięknego dnia po zatankowaniu auta do pełna miałem kłopoty z uruchomieniem silnika. Załapał dopiero po 6-7 razach, pracował bardzo nierówno ale po przygazowaniu wszystko się uspokoiło i silnik pracował ok, jednak kontrolka silnika nie zgasła. Okazało się po podpięciu komputera że są dwa błędy P0455 oraz P2189. Warsztat w którym sprawdzili auto i instalację paliwową nie stwierdził żadnego rozszczelniania czy innej istotnej usterki.
Błąd wykasowano i kolejne kilkadziesiąt kilometrów przejechałem bez świecącej kontrolki aż do następnego tankowania. Zalałem jak zwykle 98 do pełna i po raz kolejny miałem problem z odpaleniem. Tym razem udało się odpalić za 3-4 razem a kontrolka zaświeciła się przy kolejnej próbie uruchomienia silnika.
Ma ktoś pomysł, co można sprawdzić w takim przypadku.
Dodam, że sondy lambda pracują poprawnie, silnik bez zadanych przeróbek, przejechane 45000 km.
Błąd P2189 i P0455
Strona 1 z 1
- Od: 22 lut 2009, 19:33
- Auto: Mazda3 2.3 2006
Mazda6 3.0 V6 2007
Mazda6 2.3 2007
P0445 Układ odprowadzania par paliwa, obwód ster.zaworu oczyszcz. – zwarcie
P2189 Uboga mieszanka na biegu jałowym
P2189 miałem i winnym okazała się pompa paliwa , winne moze być też zasysane lewe powietrze , do sprawdzenia wszystkie połaczenia w dolocie i solenoidy
P0445 czesta przypadłość , winny moze byc nawet korek wlewu paliwa , do sprawdzenia cały układ EVAP
Mam nadzieję że pomogłem
Pozdr
P2189 Uboga mieszanka na biegu jałowym
P2189 miałem i winnym okazała się pompa paliwa , winne moze być też zasysane lewe powietrze , do sprawdzenia wszystkie połaczenia w dolocie i solenoidy
P0445 czesta przypadłość , winny moze byc nawet korek wlewu paliwa , do sprawdzenia cały układ EVAP
Mam nadzieję że pomogłem
Pozdr
-
Grucha
Witam ponownie.
Udało mi się wyeliminować błąd P0455. Pomógł dokładny przegląd całej instalacji filtrowania par paliwa oraz dokładne wyczyszczenie korka wlewu paliwa wraz z wymianą oringa w korku (był bardzo twardy i prawdopodombie nie uszczelniał odpowiednio)
Co do do błędu P2189 to niestety nadal występuje. Co udało mi się zauważyć – przy ciepłym silniku błąd nie występuje.
Natomiast zawsze występuje rano na całkowicie zimnym silniku.
Sprawdzono wszystkie połączenia dolotu, wymieniono filtr powietrza na K&N, sondy lambda pracują prawidłowo.
Może się mylę ale wydaje mi się, że jeśli błąd występuje tylko w jednym bloku to raczej pompa paliwa jest sprawna.
Zdarzyło mi sie 2 razy tankować na innej stacji niż zazwyczaj – czy jeśli zalałem jakiegoś syfu to może wtryskiwacze są lekko przytkane.
Pytanie kolejne gdzie jest umieszczony filtr paliwa i czy można go dostać w Polsce?
Kolega wymienił jeszcze solenoidy – gdzie się znajdują i jak je sprawdzić?
Fora zagraniczne podają jeszcze jakiś zawór – Purge Velve – gdzie się znajduje i jak go sprawdzić?
Z góry dziękuję za pomoc.
Udało mi się wyeliminować błąd P0455. Pomógł dokładny przegląd całej instalacji filtrowania par paliwa oraz dokładne wyczyszczenie korka wlewu paliwa wraz z wymianą oringa w korku (był bardzo twardy i prawdopodombie nie uszczelniał odpowiednio)
Co do do błędu P2189 to niestety nadal występuje. Co udało mi się zauważyć – przy ciepłym silniku błąd nie występuje.
Natomiast zawsze występuje rano na całkowicie zimnym silniku.
Sprawdzono wszystkie połączenia dolotu, wymieniono filtr powietrza na K&N, sondy lambda pracują prawidłowo.
Może się mylę ale wydaje mi się, że jeśli błąd występuje tylko w jednym bloku to raczej pompa paliwa jest sprawna.
Zdarzyło mi sie 2 razy tankować na innej stacji niż zazwyczaj – czy jeśli zalałem jakiegoś syfu to może wtryskiwacze są lekko przytkane.
Pytanie kolejne gdzie jest umieszczony filtr paliwa i czy można go dostać w Polsce?
Kolega wymienił jeszcze solenoidy – gdzie się znajdują i jak je sprawdzić?
Fora zagraniczne podają jeszcze jakiś zawór – Purge Velve – gdzie się znajduje i jak go sprawdzić?
Z góry dziękuję za pomoc.
Mazda6 3.0 V6 2007
Mazda6 2.3 2007
Witam przy wadliwej pompie miałem tez 2189 czyli ubogą mieszankę na jednym banku
Filtr paliwa jest razem z pompa paliwa w baku , możesz ją wyjąć i go oczyścić to takie sitko wielkości krążka herbaty , rozkład solenoidów masz na wlepce pod maską po prawej stronie przy mocowaniu amortyzatora , najczęściej pada Purge Valve który znajduję się na grodzi po lewej stronie (objawia się to tykaniem słyszalnym przy ruszaniu do ok 1200 obr/min)
Nie wiem skąd jesteś bo mam 2 pompę na zapas to moglibyśmy podmienić i sprawdzić czy to ona jest winna .
Pozdr
Filtr paliwa jest razem z pompa paliwa w baku , możesz ją wyjąć i go oczyścić to takie sitko wielkości krążka herbaty , rozkład solenoidów masz na wlepce pod maską po prawej stronie przy mocowaniu amortyzatora , najczęściej pada Purge Valve który znajduję się na grodzi po lewej stronie (objawia się to tykaniem słyszalnym przy ruszaniu do ok 1200 obr/min)
Nie wiem skąd jesteś bo mam 2 pompę na zapas to moglibyśmy podmienić i sprawdzić czy to ona jest winna .
Pozdr
-
Grucha
Dzięki za szybką odpowiedź. Jestem z Rzeszowa.
Jak nie poradzę sobie na miejscu to chętnie się wybiorę do Warszawy.
Jak nie poradzę sobie na miejscu to chętnie się wybiorę do Warszawy.
Mazda6 3.0 V6 2007
Mazda6 2.3 2007
Strona 1 z 1