Grzeje się przodnie prawe koło ( siłownik) ??
Strona 1 z 1
Witam wszystkich.! Wczoraj po przejechaniu 34km stanąłem na parkingu by zabrać koleżankę
poczułem tak jakby zapach spalonego sprzęgła gdy otworzyłem drzwi..wysiadłem sprawdzić czy to ode mnie śmierdzi i okazało się że prawe przód koło felga normalnie bym się oparzył jak dotknąłem więc podniosłem na podnośniku i ściągłem felgę nawrzucałem śniegu bo moje pierwsze spostrzeżenie to że hamulec sie zablokował a 2 miesiące temu założyłem nowe klocki Ferodo w serwisie... co mogło mi zablokować hamulec?? czy mam rozebrać hamulec i popsikać go WD40 pomoże to coś...mechanik jeden mi powiedział że to się często zdarzało w M 6 z przebiegiem 140tys. kurde auto potrzebne do pracy a boje się jechać czy znów nie zablokuje.. z góry dzięki za zainteresowanie się problemem...Pozdrawiam wszystkich posiadaczy M 6
Elo...
-
Don Sergio
podejrzewam że zacisk przedniego koła będzie zapieczony , mam to samo z tyłem a ten fajny zapach to klocki ----- wyjmij zacisk wyczyścić i założyć na nowo i śmigać dalej ...........Ale jazda to musi być Mazda 
- Od: 8 cze 2009, 21:55
- Auto: Mazda 6 2.0 141KM. GG '03
Obstawiam tlok hamulca, sam jestem po wymianie calego zacisku hamulcowego. Odradzam pryskanie WD40 na tłoczek hamulcowy, owy specyfik uszkodzi ci uszczelki tłoka.
Odradzam też szlifowanie rdzy z tłoka papierem ściernym, wraz z rdzą usuwa się powłoka galwaniczna i tłoczek nie "podziała" za długo.
Najlepiej kup urzywany zacisk w oryginale, (no chyba że stać cię na nowy
) ponieważ sam tłok nie występuje jako część zamienna.

Odradzam też szlifowanie rdzy z tłoka papierem ściernym, wraz z rdzą usuwa się powłoka galwaniczna i tłoczek nie "podziała" za długo.
Najlepiej kup urzywany zacisk w oryginale, (no chyba że stać cię na nowy

Witam ponownie
dzisiaj zostało rozebrany zacisk hamulców i tłoczek miał peknięta uszczelkę co spowodowało dostanie się wody do tłoczka i delikatnemu przybrudzeniu rdzą więc zostało to wyczyszczone i teraz śmiga wszystko OK
dodatkowo drugie koło też zostało sprawdzone.. pozdrawiam Wszystkich....problem rozwiązany... mogę wrzucić fotorelacje bo zrobiłem pare fotek... Eloo..
-
Don Sergio
Tylko do 1.8 pasuje od 626.
Wszystkie pozostałe wersje silnikowe szóstki mają większe zaciski (tarcze również).
Wszystkie pozostałe wersje silnikowe szóstki mają większe zaciski (tarcze również).
Strona 1 z 1