Dym z tylnego hamulca

Skrzynia biegów, sprzęgło, osie, zawieszenie, koła, układ kierowniczy i hamulcowy.

Postprzez dziara » 8 kwi 2010, 11:31

Chyba mnie dopadł podobny problem.Wcz0raj przy dojeżdżaniu do marketu nie odbił tylny lewy tłoczek.Przejechałem tak ze 200m- smród z koła i dym.Zmartwiłem się bo to 4km od domu no i co..laweta?Po zakupach wsiadłem i myślę- jadę.Zobaczymy w drodze.Ni się nie działo.Tłoczek odpuśił (o ile to tylko on jest problemem..).Sprawdziłem pod domem- brak dymu i smrodu.Niby ok.ALe..trohę mam stracha czy nic znów się takiego nie stanie w jakiejś dłuższej drodze....
Mam zamiar rozebrać pod blokiem i spróbować wyczyścić..Tylko: czy jak zdejmę zacisk i wysunę tłoczek to nie zapowietrzę układu?(W ASO samo sprawdzenie zacisku co jest nie tak- 100zł.A dalej patrzą co i za ile)...No i jak później wkręcić ten tłoczek?Jakiś klucz by się przydał spejalny??
dziara

Postprzez lasek88 » 8 kwi 2010, 17:04

No więc proponowałbym zakupić zestaw naprawczy ok 40zł płyn hamulcowy i pastę/smar do klocków, klucz to ja zrobiłem z klucza od szlifierki kątowej (diakasa czy jak to się tam różnie w żargonach mówi) wystarczyło trochę podgiąć i było ok. Ja zrobiłem tak:
-odkręciłem zacisk
-wcisnąłem kilka razy hamulec, zeby tłoczek wyszedł sam (pilnować płynu!)
-odkręciłem linkę od ręcznego, przewód--> wsadziłem w butelkę żeby płyn nie kapał
-wyczyściłem zacisk prowadnice, wymieniłem uszczelki, wkręciłem tłoczek, poskładałem, przykręciłem zacisk, potem linkę i przewód hamulcowy
-załatwiłem sobie pomoc do operowania pedałem hamulca (pilnować płynu!:)) parę razy trzeba było napompować pedałem hamulca i odkręcając odpowietrznik powietrze ucieknie i będzie ok

tylko z tym odpowietrzaniem to pilnuj płynu i jak z odpowietrznika wypływa płyn to albo musisz zacisk umyć albo łap przez jakiś wężyk do butelki ten płyn, bo to strasznie żrące jest...

Powinno być ok:)
Robiłem już obydwa koła to można powiedzieć że jestem PRAWIE specjalistą:D
Początkujący

Od: 2 paź 2009, 17:28
Auto: Mazda 6 GG 2004 121KM Diesel

Postprzez dziara » 9 kwi 2010, 08:42

No to ok..Muszę znaleźć tylko jeden dzień wolnego.Poczekam aż wybiorę się do rodzinki..Tam w garażu inna robota niż przed blokiem.No i ktoś do pomocy chyba się przyda...
Na razie pojeździłem.Nic się nie dzieje.Wszystko OK.Dzięki za odp..
dziara