Szybsze zużycie opon na osi NIE napedowej (tylnej) !?

Skrzynia biegów, sprzęgło, osie, zawieszenie, koła, układ kierowniczy i hamulcowy.

Postprzez Marcin26 » 25 paź 2004, 20:20

Mam pytanie
Dlaczego opony na osi tylnej zuzywaja sie szybciej niz na przedniej ktora jest tez osia napedowa.
Marka : Brigestone er30 205/16 55 letnie
Nawet w serwisie nie umieja mi odpowiedziec dlaczego tak sie dzieje
Na przedniej osi zostalo prawie 4 mm na tylnej 2mm
Data produkcji ta sama ( sa zalozone od nowosci)
Ilosc kilometrow 30 tys
Czy przyczyna moze byc to ze obnizam cisnienie o ok.0,2 bar gdy one sa jeszcze cieple i jade dalej (obnizam i podwyzszam przy wjezdzie i wyjezdzie z kraju.
Z gory dziekuje za wszelkie odpowiedzi
Forumowicz

Od: 25 paź 2004, 20:18
Auto: mazda 6 cd top 2.0 100kW

Postprzez Yard » 25 paź 2004, 20:57

Marcin26 napisał(a):Czy przyczyna moze byc to ze obnizam cisnienie o ok.0,2 bar gdy one sa jeszcze cieple i jade dalej (obnizam i podwyzszam przy wjezdzie i wyjezdzie z kraju.

Po co to robisz ??????????
Zawsze gdy masz niewłaściwe ciśnienie to opony szybciej się zużywają. Producenci testują opony w różnych warunkach i na koniec podają jakie ma być ciśnienie i nic już nie trzeba grzebać. Ciśnienie zawsze każą sprawdzać przy zimnych oponach.
Moderator

Od: 13 mar 2004, 22:32

Postprzez Koval » 25 paź 2004, 20:59

Marcin26 napisał(a):Na przedniej osi zostalo prawie 4 mm na tylnej 2mm

Marcin26 napisał(a):Ilosc kilometrow 30 tys

Jeżeli masz je od nowości to naprawdę szybko się zużyły (wszystkie), a jak są zużyte środkiem bokiem czy równomiernie, jak jeździsz "sportowo" czy spokojnie.
Przy zbyt niskim ciśnieniu zużywają się boczne części bieżnika, sprawdź czy bliżej środka różnica jest też taka duża
Forumowicz

Od: 15 wrz 2004, 10:47
Auto: Mazda 626GE 1.8 16V 95r.

Postprzez Marcin26 » 25 paź 2004, 21:05

obnizam cisnienie poniewaz jak mam jechac na trasie wroclaw – olszyna po betonowce to strasznie trzepie a jak juz wjezdazam na niemieckie autostrady to jedzie sie gladko
jezde srednio spokojnie
opony zuzywaja sie rownomiernie
Forumowicz

Postprzez Marcin26 » 25 paź 2004, 21:20

w sumie wydaje mi sie zr obnizenie cisnienia nie ma wplywu na ten defekt poniewaz powinno teoretycznie sie to dziac na wszystkich czterech kolach zreszta jest tylko chwilowa sprawa na ok 200 km
Forumowicz

Postprzez nemi » 26 paź 2004, 00:59

A może Kolega za dużo używa ręcznego w zakrętach :) ?? Albo robi to synek jak odprowadza autko do garażu okrężną drogą... :)

Moim zdaniem na oponach nie powinieneś prawie widzieć zużycia po 30 kkm, a powinny wytrzymać min. 70 tys. (przy jeździe bez piszczenia i palenia gum). A Twoje z tyłu już zakończyły żywot...
Forumowicz

Od: 21 sie 2004, 14:20

Postprzez Marcin26 » 26 paź 2004, 06:44

hmmm Syna jescze sie nie ma w rodzinie bo sam jeszcze sie czuje synem :D
I tak jest na osi przedniej czyli 4mm bieznika.Tak wiec jescze z 15-20 tkm.Ale ten tyl...
Forumowicz

Postprzez Waclaw_Szubert » 26 paź 2004, 09:28

Marcin26 napisał(a):I tak jest na osi przedniej czyli 4mm bieznika.Tak wiec jescze z 15-20 tkm.

Ciekawy przypadek <oczy>
Wg mnie taka chwilowa zmiana cisnienia w oponach nie ma znaczenia na takie zuzycie opon.
Roznica 0,2 bar w tyl czy w przod to i tak przy znamionowym 2,2 bar miesci sie w tolerancji bledu.

To sa opony letnie – ile juz sezonow jezdziles na nich ??
Jak zuzyly sie poprzednie opony ?? (mniemam, ze oryginalne byly zalozone wielosezonowe?)
Czy ostatnio sparwdzales zbierznosc ?? (z przodu i z tylu)

pozdrawiam
Wacław Szubert
Forumowicz

Od: 28 sie 2004, 12:33
Auto: AUDI A6 2.5 TDI QUATRO

Postprzez lamare » 26 paź 2004, 10:21

Sprawa dziwna.
Może ta konstrukcja Mazdy 6 ma inną geometrię?
Albo juz siadły amorki z tyłu?
Ja w 626GE zauwazyłem, że zużyte amortyzatory z tyłu potrafia ściąć gumy w błyskawicznym tempie. Ale nie na gładko – ząbkują.
Ale generalnie wcześniejsze spostrzeżenie że na 30 KKm zuzycie jest i tak potworne są bardzo słuszne. Przepisy pozwalają jeździć na 1,6 mm. bieżnika. Tylko kto rozsądny na czymś takim jeżdzi. Byle kałuża i samochód płynie. Przy 3 mm ja już wyrzucam.
W domenie opony.com są opinie użytkownikó o oponach. Akurat Bridgestone nie należy do najtrwalszych a i wiele innych uwag na ich temat pojawiło się. Najlepiej oceniane są RE 720, pozostałe znacznie gorzej.
Na MX3 mam Dunlop SP 01 i jestem zachwycony. Zarówno przyczepnośc, jak komfort i zuzycie bez zarzutu. Jak bedziesz zmienić ( a trzeba już) polecam Dunlopy ew. Continetal Super Contact. Odradzam zaś Pirelli P6000 i Micheliny – za drogie jak na niespecjalną jakość.
Kocham Kobiety, szczególnie o imieniu MADZIA

Lamare
Forumowicz

Od: 7 lis 2003, 15:49
Auto: 626 Cronos 2,0

Postprzez Marcin26 » 26 paź 2004, 10:58

Opony sa oryginalne tzn zalozone od poczatku Madzia ma 11 mc sa to opony letnie
zbieznosc sprawdzona
ta sama data produkcji przod i tyl
opony nie przekladane
tak wiec ... nie mam pojecia dlaczego
Forumowicz

Postprzez Waclaw_Szubert » 26 paź 2004, 13:05

Marcin26 napisał(a):tak wiec ... nie mam pojecia dlaczego

Przyznam szczerze ze rowniez jestem w tym przypadku glupi :( <glupek2>

To auto jeszcze na gwarancji jak sadze – byc moze Dlugi z ASO z Gorzowa bylby w stanie pomoc.
Wiem ze w ASO danej marki pojawiaja sie informacje czysto serwisowe dotyczace konkretnych problemow wiec moze... juz w Mazdzie cos na ten temat wiedza ??

W innym wypadku udalbym sie do ASO i tam probowal wyjasnic sprawe szybko zuzywajacego sie bieznika opon na osi tylnej – poki jeszcze jest Gwarancja !!
Niech powolaja bieglego do tych spraw.
Na dobra sprawe nie podejrzewam aby Twoja Mazda miala wade konstrukcyjna... ale licho nie spi :( Mozesz rowniez postarac sie o powolanie swojego bieglego np z rzeczoznawstwa motoryzacyjnego chyba z PeZetMot.
(pytanie dodatkowe) czy zglaszales ta usterke w ASO i czy jest wpisana w Twojej ksiazce gwarancyjnej ??
Z praktyki wiem, ze jest to nieodzowne jesli chcesz sie w przyszlosci odwolywac co do szybkiego zuzycia opon, i nie tylko w ogole wszystkiego !!

Auto prowadzi sie prawidlowo ??
Tzn czy nie ma sklonnosci do "biegania" po drodze ?? Moze w trakcie naglego hamowania, przyspieszania itp. itd. ??

Byc moze bedzie trzeba zbadac geometrie przestrzenna calego samochodu ??

Na prawde nie wiem jak moge pomoc i nic innego mi do glowy nie przychodzi :(
pozdrawiam
P.S. W Twoim konkretny przypadku tu nie chodzi tylko o tylna os ale w ogole o szybkie zuzycie opon i z przodu i z tylu !! ( otym pisali: Koval, nemi i lamare – a inni zapewne podzielaja ich zdanie)
Wacław Szubert
Forumowicz

Postprzez Długi » 26 paź 2004, 16:58

Jeżeli masz DSC i jeździsz dynamicznie to tylne opony mogą się szybciej zużywać, wynika to z tego że DSC przychamowuje koła w czasie jazdy po zakretach. Mazda zaleca rotację kół co 10 000km ze względu na ząbkowanie opon tylnych (objawia się to hałasem jak z łożska
pzdr
Forumowicz

Od: 22 lis 2003, 09:35

Postprzez Waclaw_Szubert » 27 paź 2004, 11:49

Długi napisał(a):Jeżeli masz DSC

Moze to pytanie nie na temat ale...
Jak rozpoznac czy jest DSC
Co oznacza kontorlka z napisem "4W ABS" – to sa skroty ktore spedzaja chyba nie jednemu posiadaczowi mazdy sen z powiek i co chwila spotykam sie z roznym tlumaczeniem tych oznaczen, ktore jest prawidlowe ??

Tak na moj rozumek to znaczy, ze mam ABS z 4 zaworami na kazde kolo odzielnie – czyli kazde kolo jest niejako sterowane osobno. – czy tak ??

Np spotkalem sie z takim tlumaczeniem, ze "obie osie sa kierowalne" czyli, ze lepiej sie wchodzi i wychodzi z zakretu – wiem, ze cos takiego w motoryzacji istnieje ale... czy w mazdzie z 1995 lub 1996 r rowniez ??

Prawde mowiac w tych oznaczeniach sie troche gubie i nie chce podejmowac tematu jak sie nie znam – chcialbym natomiast wiedziec co mam w samochodzie :)
dzieki za informacje
Wacław Szubert
Forumowicz

Postprzez Długi » 27 paź 2004, 18:16

Waclaw_Szubert napisał(a):Moze to pytanie nie na temat ale...
Jak rozpoznac czy jest DSC

Choćby po wyłączniku DSC OFF
Waclaw_Szubert napisał(a):Co oznacza kontorlka z napisem "4W ABS" – to sa skroty ktore spedzaja chyba nie jednemu posiadaczowi mazdy sen z powiek i co chwila spotykam sie z roznym tlumaczeniem tych oznaczen, ktore jest prawidlowe

Czterokanałowy ABS czyli 4 czujniki 4 zawory, są też konstrukcje 4 czujniki 3 kanały z low select
Waclaw_Szubert napisał(a):Np spotkalem sie z takim tlumaczeniem, ze "obie osie sa kierowalne" czyli, ze lepiej sie wchodzi i wychodzi z zakretu – wiem, ze cos takiego w motoryzacji istnieje ale... czy w mazdzie z 1995 lub 1996 r rowniez

to jest 4WS
pzdr
Forumowicz

Od: 22 lis 2003, 09:35

Postprzez Globy » 30 paź 2004, 20:46

...i bylo montowane m.in. w 626 GD, a takze wersjach japonskich GE => http://www.mazdaspeed.pl/obsluga/4ws.php
Klubowicz

Od: 24 paź 2003, 22:02
Auto: C140 M120

Postprzez Vandit » 27 gru 2009, 17:00

jak się zwą te częśći które sł€ża do regulacji zbieżności w M6 przy [jakich?] kołach???
Vandit MAZDA 6
Forumowicz

Od: 19 gru 2009, 15:18
Auto: M6 2002

Postprzez dobrzyn22 » 26 sty 2010, 21:16

Mam pytanie-czy jest gwarancja na fabryczne opony (mam Mazdę z 2006),jeżeli tak,to jak długa(3 lata?? <co?> )Pytam ponieważ wymieniałem opony na zimówki jakiś już czas temu i stwierdzono w dwóch przednich rozwarstwienie gumy(wygląda to jak duże bąble wewnątrz opony).Koleś stwierdził,że jest to wada fabryczna i nie ryzykowałby ponownego montażu tych opon.Jestem przekonany,że opony te są od nowości auta(ja jestem właścicielem od pół roku)
Moderator

Od: 21 cze 2009, 16:38
Auto: M3 BP 2.5 turbo 250 HP/22r
było M3 BN 2.0b. 2017r
było M6 2.0 mzrcd '06

Postprzez Globy » 26 sty 2010, 21:35

Prawdopodobnie odeślą Cię do producenta opon (opony mają długą gwarancję).
Klubowicz

Od: 24 paź 2003, 22:02
Auto: C140 M120

Postprzez darrecki » 26 sty 2010, 22:54

Długi napisał(a):Jeżeli masz DSC i jeździsz dynamicznie to tylne opony mogą się szybciej zużywać, wynika to z tego że DSC przychamowuje koła w czasie jazdy po zakretach. Mazda zaleca rotację kół co 10 000km ze względu na ząbkowanie opon tylnych (objawia się to hałasem jak z łożska
pzdr

A jest metoda na pozbycie sie tego zabkowania? Strasznie mnie to denerwuje, pojezdze rok na komplecie i sie wytrzymac nie da :( Na zimowkach (16) tego nie widze, ale na letnich 18 to bieznika jeszcze cho-cho, a drobne skacza w podlokietniku (zawsze zabkuje od wewnatrz). Sprawdzilem kilku roznych producentow opon, bez roznicy. Mialem to i na standardowych amorach i na sportowych "Koni", wiec mniemam ze to nie przez amory.
Moderator Globalny

Od: 14 cze 2006, 01:01
Auto: 1. Mazda CX60 KH PHEV
2. Mazda 3 BM Skyactiv-D